Skip to the content

Τι μπορούμε να φάμε με ασφάλεια, στην περίπτωση αλλεργίας, αλλεργικής κνίδωσης ή αγγειοοιδήματος; Υπόδειγμα διαιτολογίου διάρκειας 20 ημερών

Τι μπορούμε να φάμε με ασφάλεια, στην περίπτωση αλλεργίας, αλλεργικής κνίδωσης ή αγγειοοιδήματος; Υπόδειγμα διαιτολογίου διάρκειας 20 ημερών

Με τον όρο αλλεργία εννοείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε κατά τα άλλα αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Πιο ειδικά, η αλλεργία είναι αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού μας, στην οποία κύριοι πρωταγωνιστές είναι ειδικά κύτταρα του αίματος (βασεόφιλα και μαστοκύτταρα) και ένας ειδικός τύπος αντισώματος (η ανοσοσφαιρίνη Ε).

Ως αλλεργιογόνα μπορούν να δράσουν ορισμένες τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά ή οι φράουλες, φάρμακα όπως η πενικιλίνη, οι αντιοροί (πχ αντιτετανικός ορός) σκιαγραφικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην ακτινολογία, καλλυντικά, χρώματα, η γύρη διαφόρων φυτών, φτερά και τρίχες διαφόρων ζώων, η σκόνη κ.α. Τα αλλεργιογόνα φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, μέσω επαφής με το δέρμα ή ακόμη με την λήψη τροφής ή και με νυγμούς- τσιμπήματα . Κατά κανόνα προκαλείται μια ταχεία φλεγμονώδη αντίδραση που θα οδηγήσει σε φτάρνισμα, ερυθρότητα, φαγούρα κλπ. Η αλλεργική κνίδωση και το αγγειονευρωτικό οίδημα είναι δυο από τις πιο συχνές αλλεργικής αιτιολογίας παθήσεις του δέρματος , που συνοδεύονται συνήθως από κνησμό («φαγούρα») και εξάνθημα και από ένα σαφώς περιγεγραμμένο- ενίοτε επώδυνο- υποδόριο-υποβλενογόνιο οίδημα ( «πρήξιμο» ), αντίστοιχα . Παρουσιάζονται είτε με οξεία μορφή είτε με χρόνια, διάρκειας άνω των 6 εβδομάδων. Εμφανίζονται εν δυνάμει σε όλες τις ηλικίες, συνηθέστερα όμως μεταξύ 20-30 ετών. Σε περίπτωση κνίδωσης λοιπόν, συστήνεται στον ασθενή η παρακάτω δίαιτα 20 ημερών. Πρέπει να αποφεύγονται τα παρακάτω:

  • όλα τα πρόσθετα τροφών, όπως τα τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά και αρώματα
  • αλκοολούχα ποτά
  • τσίχλες και καραμέλες
  • αναψυκτικά, ιδιαίτερα τύπου κόλα
  • σοκολάτες, κακάο και σοκολατούχα ροφήματα
  • θαλασσινά (ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή), όπως καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες, μύδια, στρείδια, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια κ.λ.π.
  • αυγά
  • όλα τα τυροκομικά προϊόντα (ιδίως τα κίτρινα τυριά)
  • φρούτα και ιδιαίτερα φράουλες, μπανάνες, σταφύλια, ακτινίδια, ροδάκινα, σύκα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ.). Τα υπόλοιπα επιτρέπονται, ακόμη και σε κονσέρβα
  • όσπρια – κηπευτικά (τομάτα, σπανάκι, μπάμιες, αρακάς, ρεβύθια, σόγια, φακές, φασόλια  κ.λ.π.)
  • ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια, φουντούκια κ.λ.π.)
  • μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως μουστάρδες, τουρσί, κέτσαπ, ξύδι
  • χοιρινά προϊόντα όπως χοιρομέρι (ζαμπόν), αλλαντικά (σαλάμια, μπέικον, λαρδί, σουβλάκια, λουκάνικα)
  • ασπιρίνη και πονστάν, ενώ, αντιθέτως, επιτρέπονται ντεπόν και λοναρίντ απλό.

Ενώ επιτρέπονται τα παρακάτω :

  • γαλακτοκομικά από αγελαδινό γάλα
  • μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα χωρίς την πέτσα
  • ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί
  • μαρούλι, αγγούρι, καρότο, λάχανο με μηλόξυδο
  • μήλο, αχλάδι
  • καφές, τσάι (ένα ποτήρι)
  • λευκό αρετσίνωτο κρασί (ένα ποτήρι)
(45 Αξιολογήσεις)