Τι είναι οι Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις (Κρεατάκια) και πως αντιμετωπίζονται
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή «κρεατάκια» είναι μάζα ιστού (λεμφικού) που βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος του ρινοφάρυγγα. Φυσιολογικά οι ενήλικες δεν έχουν αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή έχουν ελάχιστες. Σκοπός των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι η παραγωγή αντισωμάτων κατά τη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία. Στην πραγματικότητα, αυτός ο ρόλος σταματά μετά την ηλικία των 3 ετών. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών τα οποία παρουσιάζουν συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, τα κρεατάκια υπερτρέφονται-διογκώνονται.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι λοιμώξεις συνήθως μειώνονται και οι αδενοειδείς ατροφούν οπότε σχεδόν μετά την ηλικία των 12, εξαφανίζονται. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν από την υπερτροφία των αδενοειδών παρουσιάζονται:
- Συμπτώματα απόφραξης και δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής
- Στοματική αναπνοή με κακοσμία-κακή οδοντική υγιεινή
- Ένρινη ομιλία-συχνά εικόνα παιδιού με ανοιχτό στόμα
- Ροχαλητό, κακός-άστατος ύπνος, υπνηλία
- Συχνές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού που συνήθως αρχίζουν μετά από ένα απλό κρυολόγημα (συχνή χρήση εισπνεόμενων spray)
- Άπνοιες στον ύπνο (μειωμένη συγκέντρωση του παιδιού την ημέρα στις υποχρεώσεις του-κακή απόδοση στο σχολείο)
- Συχνές λοιμώξεις όπως: Μέση ωτίτιδα (πόνος στο αυτί ή υγρό που προκαλεί βαρηκοΐα) Παραρρινοκολπίτιδα (βαρύ κεφάλι, ατονία, κεφαλαλγία) Χρόνιες φαρυγγίτιδες (πονόλαιμος-βήχας) Λαρυγγίτιδες (βράγχος φωνής, δύσπνοια) Τραχηλίτιδες (χρόνιος, ξηρός βήχας)
Στους ενήλικες, υπερτροφία παρουσιάζεται όταν υπάρχει έντονη και χρόνια αλλεργική αντίδραση, σε περιπτώσεις κακοήθων όγκων του ρινοφάρυγγα, σε λεμφώματα και σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ρινοϊούς-αδενοϊούς οι οποίοι έχουν στόχο τους αδένες του λεμφικού ιστού. ΔΙΑΓΝΩΣΗ Κλινική εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Με την ενδοσκόπηση του ανώτερου αναπνευστικού υπάρχει πολύ καλή και αποτυπωμένη εικόνα της περιοχής. Οι οπτικές ίνες και οι ενδοσκοπικές κάμερες κάνουν τη διάγνωση και την παρακολούθηση απλή χωρίς τις συχνές ακτινογραφίες που απαιτούνταν στο παρελθόν. Ακοολογικός έλεγχος για την επίδραση στην ακοή. Στους ενήλικες απαιτείται έλεγχος με αξονική τομογραφία και ίσως διαγνωστική βιοψία στην υποψία κακοήθειας ή λεμφώματος.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
Συντηρητική θεραπεία γίνεται σκόπιμα μόνο προεγχειρητικά και σε οξεία ρινοκολπίτιδα. Οι συχνές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, όπως και η χρήση κορτιζονούχων ρινικών σπρέι και αντισταμινικών μπορούν παροδικά να βελτιώσουν τα αποφρακτικά συμπτώματα.
Χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται κατά βάση σε κάθε υπερπλασία με έντονα συμπτώματα ή επιπλοκές (κυρίως από τα αυτιά και το κάτω αναπνευστικό), σύνδρομο υπνικής άπνοιας και σε προβλήματα ανάπτυξης λόγω κακής διατροφής και ύπνου. Η αδενοτομή, η οποία τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με έλεγχο του μέσου ωτός (μυριγγοτομή με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού), είναι από τις πιο απλές και συνηθέστερες επεμβάσεις της παιδικής ηλικίας. Η αφαίρεση των αδενοειδών γίνεται με ειδικά ξέστρα μέσα από το στόμα του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια τεχνικές που βασίζονται σε υπερήχους και διαθερμίες έχουν μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κάποιας μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Τα παιδιά εξέρχονται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο με οδηγίες για προσεχτική διατροφή και αποχή από σχολικές υποχρεώσεις για 4-6 ημέρες και από αθλητικές για 10-15 ημέρες. ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Η μετεγχειρητική αιμορραγία είναι μια σπάνια πια επιπλοκή, η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με τις ρινοπλύσεις και την απομάκρυνση πηγμάτων από τη μύτη. Αλλοίωση της φωνής (γίνεται πιο ψιλή) για μια εβδομάδα και πόνος στον αυχένα για λίγες ημέρες, είναι προβλήματα πρόσκαιρα. Στους ενήλικες η αφαίρεση συνοδεύεται πάντα και από βιοψία λόγω της πιθανότητας ανάπτυξης δυσπλασίας. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικά με το σύμπτωμα Ωτορινολαρυγγολόγο Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ωτορινολαρυγγολόγο