Tι είναι η Ακμή και πως αντιμετωπίζεται
Η ακμή είναι μια δερματολογική νόσος που προκύπτει όταν το σμήγμα που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος, εγκλωβιστεί εξαιτίας της απόφραξης του πόρου του αδένα. Η αρχική αιτία της ακμής είναι ορμονική, καθώς τα ανδρογόνα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και τους κάνουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα. Γι’ αυτό, τα σπυράκια της ακμής εκδηλώνονται κυρίως στην εφηβεία, όταν δηλαδή αυξάνονται οι ορμόνες του φύλου σε αγόρια και κορίτσια και στις γυναίκες οι υποτροπές της αυξάνονται τις μέρες πριν την εμφάνιση της περιόδου, οπότε τα οιστρογόνα τους είναι μειωμένα. Αν αποφραχθεί η έξοδος του σμήγματος (ο πόρος δηλαδή του αδένα), αυτό εγκλωβίζεται μέσα στο δέρμα και προκαλεί διόγκωση (σπυράκια). Σημαντικός παράγοντας στην εκδήλωση της ακμής είναι και ένα βακτήριο, το προπιονικό βακτήριο της ακμής (Pr. Acnes), το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στα τριχοθυλάκια, αλλά όταν πολλαπλασιαστεί υπερβολικά, ερεθίζει το δέρμα και επιδεινώνει την ακμή. Τέλος, διάφοροι άλλοι παράγοντες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα (καλλυντικά, ερεθιστικές ουσίες), αλλά και φάρμακα μπορεί να πυροδοτήσουν την εκδήλωση ακμής.
Η ακμή εκδηλώνεται με διάφορες βλάβες στο δέρμα (σπυράκια), με κυριότερες τους φαγέσωρες (μαύρα στίγματα ή μικρές λευκές διογκώσεις), τις βλατίδες (σκληρά συμπαγή σπυράκια, συνήθως κόκκινα και επώδυνα) και τις φλύκταινες (μη συμπαγή σπυράκια που στην περίπτωση της ακμής περιέχουν πύο). Η ακμή δεν κρύβει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, αλλά έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει μόνιμα σημάδια-ουλές.
Πώς αντιμετωπίζεται η Ακμή
Η θεραπεία της ακμής γίνεται τοπικά (αλοιφές, καθαριστικά) ή συστηματικά (χάπια), ανάλογα με τη μορφή και τη βαρύτητά της και καθορίζεται από τον δερματολόγο που πρέπει να εκτιμήσει την κάθε περίπτωση. Σε ειδικές περιπτώσεις (ουλές από σπυράκια) μπορεί να χρειαστούν και πιο επεμβατικές τεχνικές, όπως η δερμοαπόξεση, τα χημικά πίλινγκ και οι θεραπείες ανάπλασης του δέρματος με laser για βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος.
Βασικά μέτρα που περιορίζουν τα σπυράκια και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μόνιμων σημαδιών είναι τα παρακάτω:
- Τα σπυράκια δεν πρέπει να σπάζονται, να πειράζονται με τα χέρια και να μην γίνεται καθαρισμός σε αισθητικό όσο είναι σε έξαρση η ακμή
- Αποφυγή χρήσης λιπαρών κρεμών
- Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και αντηλιακή προστασία όλο τον χρόνο
- Πλύσιμο του προσώπου πρωί – βράδυ με κατάλληλα προϊόντα για να απομακρύνονται οι ρύποι
- Συχνή αλλαγή πετσέτας προσώπου και μαξιλαροθήκης
- Περιορισμός του άγχους
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Δερματολόγος
Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Δερματολόγος