Skip to the content

Τι είναι η Ακράτεια Ούρων και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Ακράτεια Ούρων και πως αντιμετωπίζεται
Ακράτεια ούρων είναι η αποβολή ούρων από την ουρήθρα χωρίς τη θέληση του ασθενούς. Συνήθως η ακράτεια είναι επίκτητη και οφείλεται σε βλάβη της ουροδόχου κύστης, του σφιγκτήρα της ουρήθρας και των μυών του πυελικού εδάφους ή σε νευρολογικές διαταραχές. Έχει σαν αποτέλεσμα να λερώνεται-βρέχεται ο ασθενής και να αισθάνεται άσχημα, να απομονώνεται κοινωνικά και συχνά να οδηγείται σε κατάθλιψη. Επιπλέον αναπτύσσονται ερεθισμοί του δέρματος από την επαφή με τα ούρα και συχνές ουρολοιμώξεις. Η ακράτεια ούρων είναι συχνότερη στις γυναίκες και μπορεί να έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί:
  • Ακράτεια από προσπάθεια: είναι η πιο συχνή και η απώλεια ούρων γίνεται όταν αυξηθεί η ενδοκοιλιακή πίεση, όπως για παράδειγμα κατά τον βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα ή τη σωματική άσκηση (π.χ. τρέξιμο ή πηδηματάκια). Οφείλεται σε χαλάρωση των μυών της πυέλου (π.χ. μετά από εγκυμοσύνη και τοκετό, ή εξαιτίας παχυσαρκίας και γήρατος), οι οποίοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν την έξοδο των ούρων κάτω από συνθήκες αυξημένης πίεσης.
  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου (ή υπεραντιδραστική κύστη): σε αυτήν, δημιουργείται ξαφνικά έντονη επιθυμία (έπειξη) για ούρηση και διαφυγή ούρων πριν προλάβει ο ασθενής να φτάσει στην τουαλέτα λόγω δυνατής σύσπασης της ουροδόχου κύστης. Τα αίτιά της μπορεί να είναι άγνωστα-αδιευκρίνιστα (ιδιοπαθής υπεραντιδραστική κύστη) ή να οφείλεται σε διαταραχές του εγκεφάλου ή των νεύρων που στέλνουν τα μηνύματα μεταξύ εγκεφάλου και ουροδόχου κύστης. Η ουροδόχος κύστη αντιδρά έντονα, ακόμα και όταν δεν είναι γεμάτη με ούρα.
  • Ακράτεια από υπερπλήρωση: σε αυτή την περίπτωση η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να αδειάσει και υπάρχει συνέχεια διαρροή ούρων. Ο ασθενής περιγράφει ότι έχει συνεχόμενη ακράτεια ακόμα και αφού πάει στην τουαλέτα. Επίσης αναφέρει συχνουρία, αλλά με μειωμένη αποβολή ούρων κάθε φορά και δυσκολία στην έναρξη της ούρησης. Οφείλεται σε απόφραξη της ουρήθρας (π.χ. από διογκωμένο προστάτη στους άντρες ή πρόπτωση μήτρας στις γυναίκες), ή σε αδυναμία των μυών της πυέλου να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη. Εμφανίζεται και σε διαβητικούς.
  • Μικτή ακράτεια: συνυπάρχουν περισσότερες από μία από τις παραπάνω μορφές.
  • Τέλος, υπάρχει και η λειτουργική ακράτεια: που οφείλεται σε άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τον έλεγχο της λειτουργίας της ούρησης (π.χ. άνοια-Alzheimer, παραπληγία, τετραπληγία και άτομα με κινητικά προβλήματα που δυσκολεύονται να πάνε εγκαίρως στην τουαλέτα).

Πώς αντιμετωπίζεται η Ακράτεια Ούρων

Η αντιμετώπιση της ακράτειας είναι διαφορετική, ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. Για να διαπιστωθεί όμως η αιτία και να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητο να γίνει κλινική εξέταση από ουρολόγο, ο οποίος θα ολοκληρώσει την εκτίμηση και με άλλες εξετάσεις (υπερηχογράφημα, ουροδυναμική μελέτη, κυστεοσκόπηση, κλπ.). Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λύση, που μπορεί να είναι συντηρητική (π.χ. αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ, απώλεια βάρους αν χρειάζεται, ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της πυέλου και επανεκπαίδευση της κύστης, φαρμακευτική αγωγή), ελαφρά επεμβατική (π.χ. ενέσεις botox ή κολλαγόνου, διέγερση κνημιαίου νεύρου, κ.ά.) ή χειρουργική (π.χ. αποκατάσταση τραυματισμών, τοποθέτηση ειδικών ταινιών ή τεχνητών σφιγκτήρων). Παράλληλα, όταν υπάρχουν άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ακράτεια (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, κλπ.), πρέπει να ακολουθείται αντίστοιχη αγωγή. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ουρολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ουρολόγος
(0 Αξιολογήσεις)