Τι είναι η Αλλεργική Ρινίτιδα και πως αντιμετωπίζεται
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η συχνότερη αλλεργική πάθηση. Πρόκειται για φλεγμονή στον ρινικό βλεννογόνο (και όχι μόνο) που προκαλείται σαν υπερβολική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μη βλαβερές ουσίες του περιβάλλοντος, που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν: μπούκωμα (ρινική συμφόρηση) και καταρροή (έκκριση από τη μύτη), φτάρνισμα, φαγούρα στη μύτη και στον φάρυγγα. Συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα στα μάτια (επιπεφυκίτιδα) όπως ερυθρότητα, δακρύρροια και φαγούρα, ενώ πολλοί ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν και άσθμα, με κύρια εκδήλωση τη δύσπνοια και το σφύριγμα (συριγμό) κατά την εκπνοή. Όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν το αλλεργικό άτομο έρθει σε επαφή με το αντίστοιχο αλλεργιογόνο. Αρκετά συχνά επίσης, οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα αναφέρουν πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων, που σε σημαντικό βαθμό οφείλονται στην κακή ποιότητα ύπνου λόγω των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό.
Ανάλογα με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε εποχική και χρόνια. Υπεύθυνα για την εποχική αλλεργική ρινίτιδα είναι αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν ορισμένες περιόδους του χρόνου, οπότε και εμφανίζονται οι αλλεργικές εκδηλώσεις. Τέτοια αλλεργιογόνα, για παράδειγμα, είναι οι διάφορες γύρεις και η συνήθης περίοδος εμφάνισης της αλλεργικής ρινίτιδας στην Ελλάδα, είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Υπεύθυνα για τη χρόνια αλλεργική ρινίτιδα είναι αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν όλο τον χρόνο, όπως είναι τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων, η οικιακή σκόνη με τα ακάρεα και οι μύκητες. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα εκδηλώνονται όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Πώς αντιμετωπίζεται η Αλλεργική ρινίτιδα
Τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και μετριασμού των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: - Αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου κατά το δυνατό. Αυτό σημαίνει να αποφεύγεται η κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες και ώρες που το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. για τις γύρεις, τις πρωινές ώρες), να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες στο σπίτι και στο αυτοκίνητο τις αντίστοιχες ώρες, να τοποθετούνται κατάλληλα φίλτρα αέρα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούνται γυαλιά για την αποφυγή έκθεσης των ματιών, να αλλάζει ο ρουχισμός μετά την επιστροφή στο σπίτι και να γίνεται καθημερινό μπάνιο και λούσιμο το βράδυ. Επίσης, να καταπολεμάται η σκόνη, να αποφεύγεται η παραμονή σε χώρους με καπνό, να αερίζονται τα κλινοσκεπάσματα και να αλλάζουν τακτικά και να καθαρίζονται συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών. Σε περίπτωση που το αλλεργιογόνο προέρχεται από κατοικίδια, προφανώς είναι απαραίτητη η αποφυγή επαφής με τα κατοικίδια αυτά. - Προληπτική αγωγή και τακτική ιατρική παρακολούθηση. Ειδικά στις περιπτώσεις της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας είναι πολύ σημαντικό η φαρμακευτική αγωγή να ξεκινά πριν από την περίοδο που αναμένεται να κυκλοφορήσει το αλλεργιογόνο, ώστε να προληφθούν όσο το δυνατό οι αλλεργικές εκδηλώσεις. - Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας αντιμετωπίζονται με τοπικά (εισπνεόμενα, κολλύρια) αλλά και συστηματικά (χάπια, ενέσιμα) φάρμακα που ανήκουν κυρίως στα αντιισταμινικά και τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη. - Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ριζική αντιμετώπιση με ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση), που είναι μορφή εμβολιασμού. Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί ότι πρόκειται πραγματικά για αλλεργική ρινίτιδα με κατάλληλες δοκιμασίες και να ξεκινήσει έγκαιρα η ενδεικνυόμενη αγωγή για να ανακουφιστεί ο ασθενής και να αποφευχθούν επιπλοκές. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Αλλεργιολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Αλλεργιολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος