Τι είναι η Αλωπεκία και πως αντιμετωπίζεται
Αλωπεκία είναι η απώλεια των τριχών η οποία μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη, ολική ή τμηματική και να αφορά τόσο το τριχωτό της κεφαλής όσο και το σώμα.
Οι πιο συχνές μορφές αλωπεκίας είναι:
- Ανδρογενής ή ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι η συχνότερη και εξαρτάται από την επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες της τρίχας. Είναι κληρονομική και η απώλεια των τριχών εντοπίζεται στους κροτάφους και στην κορυφή της κεφαλής και αυξάνεται με την ηλικία. Η ανδρογενής αλωπεκία μπορεί να εκδηλωθεί και στις γυναίκες (μετά την εμμηνόπαυση), αλλά είναι ηπιότερη.
- Γυροειδής αλωπεκία. Η απώλεια των τριχών είναι εντοπισμένη σε μία –συνήθως- ή περισσότερες περιοχές που έχουν στρογγυλό, καλά περιγεγραμμένο σχήμα, ενώ το δέρμα δεν φαίνεται αλλοιωμένο. Εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να αφορά και στο υπόλοιπο σώμα, καθώς και στις βλεφαρίδες, στα φρύδια ή στα γένια. Η γυροειδής αλωπεκία προσβάλλει και τα δύο φύλα και θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί μόνη της μέσα σε διάστημα 9 περίπου μηνών.
- Αλωπεκία αναγενούς τύπου. Η απώλεια των τριχών είναι ξαφνική (μέσα σε λίγες μέρες) και διάχυτη. Συνήθως οφείλεται σε επίδραση φαρμάκων, όπως τα χημειοθεραπευτικά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου και είναι αντιστρεπτή, αφού η τριχοφυΐα αναγεννάται μετά το τέλος της επίδρασης των φαρμάκων.
- Αλωπεκία τελογενούς τύπου. Αυτή οφείλεται σε παθήσεις ή καταστάσεις όπως πολύ αυστηρές δίαιτες, σοβαρά νοσήματα (π.χ. καταπληξία), ή προηγούμενη εγκυμοσύνη-τοκετός που επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των τριχών. Οι τρίχες πέφτουν μαζικά και απότομα 3-4 μήνες μετά την κατάσταση που προκάλεσε την αλωπεκία, για αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει εύκολα η σύνδεση. Είναι αναστρέψιμη κατάσταση.
- Τριχοτιλλομανία. Εκδηλώνεται συνήθως σε παιδιά ή σε ενηλίκους με ψυχολογικά προβλήματα (π.χ. ψυχώσεις ή κατάθλιψη) και προκαλείται από τον ίδιο τον ασθενή που τραβά (συνήθως στρίβοντας) τα μαλλιά του, οπότε οι τρίχες σπάνε και πέφτουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυμνές περιοχές είναι ασύμμετρες, χωρίς ομαλό περίγραμμα.
- Αλωπεκία λόγω μικροοργανισμών. Συνήθως προκαλείται από μύκητες (δερματόφυτα), αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλες λοιμώξεις όπως ο έρπης ζωστήρας ή η σύφιλη.
- Ουλωτική αλωπεκία. Υπάρχει βλάβη στο δέρμα με απώλεια των τριχοθυλακίων και δημιουργία ουλής. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, έγκαυμα ή παθήσεις όπως η νεκρωτική ακμή, ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, η σκληροδερμία, διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, κ.ά. Είναι μη αναστρέψιμη, εφόσον έχει γίνει ουλοποίηση.
- Αλωπεκία από άλλα αίτια: υποσιτισμός, ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός), ψυχολογικά αίτια, παθήσεις του ήπατος, σακχαρώδης διαβήτης, καταπόνηση «κομμωτηρίου» (βαφές, περμανάντ, σεσουάρ, υπερβολική έλξη τριχών).
Πώς αντιμετωπίζεται η Αλωπεκία
Η διάκριση του είδους της αλωπεκίας μπορεί να γίνει από τον δερματολόγο με την κλινική εξέταση ή και με ειδικότερες εξετάσεις αν χρειάζεται. Αν η αλωπεκία σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η πάθηση αυτή. Απαραίτητη, τόσο για την πρόληψη όσο και για την υποβοήθηση της θεραπείας, είναι η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, ενώ στοιχεία που φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη των τριχών είναι οι βιταμίνες A, C, E και D, τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και ιδιαίτερα το αμινοξύ λυσίνη. Ο δερματολόγος ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συστήσει τοπικές θεραπείες (διαλύματα, σαμπουάν, ενέσεις, κλπ.) ή συστηματικές (χάπια, αμπούλες, συμπληρώματα διατροφής). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστούν θεραπείες μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων, ενώ άλλοτε προτείνεται η χρήση περούκας. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Δερματολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Δερματολόγος