Skip to the content

Τι είναι οι Αρρυθμίες και πως αντιμετωπίζονται

Τι είναι οι Αρρυθμίες και πως αντιμετωπίζονται

Αρρυθμία ονομάζεται η διακοπή της ρυθμικής διέγερσης της καρδιάς. Ο φλεβόκομβος που παράγει και μεταφέρει τα ερεθίσματα σε όλο τον καρδιακό μυ φροντίζει έτσι ώστε οι κόλποι και οι κοιλίες της καρδιάς με ρυθμικό τρόπο και αλληλοδιαδοχή να συστέλλονται για να επιτελεί ο καρδιακός μυς το έργο του. Σε κατάσταση ηρεμίας, ένας ενήλικας έχει 60-100 παλμούς. Ανάλογα με τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, το φαγητό, ο ύπνος, το περπάτημα, η εργασία, αυτός ο ρυθμός αυξάνεται ή μειώνεται αντίστοιχα και αυτό θεωρείται φυσιολογικό.

Οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του φλεβόκομβου, προκαλεί αρρυθμία, όπως για παράδειγμα αν διαταραχθεί η φυσιολογική αγωγή του ερεθίσματος. Καρδιακά αίτια όπως η στεφανιαία νόσος, η μυοκαρδιοπάθεια, οι νόσοι των βαλβίδων, διάφορες συγγενείς καρδιοπάθειες, ευνοούν τη διαταραχή στον ρυθμό. Γενικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθειες, νεφρικές παθολογικές καταστάσεις, αιματολογικά νοσήματα και ηλεκτρολυτικές διαταραχές είναι καταστάσεις που συμβάλλουν στην εμφάνιση της αρρυθμίας. Ανάλογα με την πιθανότητα σοβαρής επιπλοκής, οι αρρυθμίες χωρίζονται σε:

  • Καλοήθεις με αραιούς έκτακτους παλμούς και μικρή επικινδυνότητα για αιφνίδιο θάνατο.
  • Κακοήθεις με υψηλό κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο. Παθήσεις τέτοιες είναι ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός και η κοιλιακή μαρμαρυγή και η επιμένουσα κοιλιακή ταχυκαρδία.
  • Δυνητικά κακοήθεις. Συνήθως εμφανίζονται σε καρδιοπάθειες με ανατομική βλάβη και προέρχονται από πολλές εστίες κοιλίων.

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ a)    ΗΚΓ b)   24ωρη καταγραφή του ΗΚΓ (Holter) c)    U/S καρδιάς και αγγείων d)    Τεστ κοπώσεως   ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Συνήθως ο ασθενής περιγράφει να αισθάνεται τους παλμούς του σαν φτερούγισμα, είτε σαν έντονο κτύπο που κυμαίνεται η έντασή τους στο στήθος και στο στέρνο. Αδιαθεσία, αδυναμία, αστάθεια, ζάλη, θόλωση. Μπορεί να συνυπάρχει δύσπνοια, πόνος στο στέρνο, ακόμα και απώλεια συνείδησης.  

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ανάταξη και η επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού είναι το πρωτεύον ζήτημα. Φαρμακευτικά ή μηχανικά ο ρυθμός πρέπει να επανέλθει μαζί με τη φυσιολογική αιμοδυναμική λειτουργία. Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί. Σημαντικό είναι να προληφθούν οι επιπλοκές και φυσικά να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου. Διακοπή συνηθειών, τροφών, αλκοόλ και καφεΐνης, έλεγχος stress, αντιμετώπιση εξωκαρδιακών παθήσεων, αντιαρρυθμικά φάρμακα και σε σοβαρές περιπτώσεις τοποθέτηση βηματοδότη και απινιδωτή, ο οποίος προκαλεί μικρό ηλεκτροσόκ και επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα  Καρδιολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr   Καρδιολόγος

(0 Αξιολογήσεις)