Τι είναι το Αυστραλιανό Αντίγονο και πως αντιμετωπίζεται
Η προσβολή από τον ιό της Ηπατίτιδας Β δείχνει θετική ανεύρεση στο αίμα του αυστραλιανού αντιγόνου. Αν ο οργανισμός καταφέρει και υπερνικήσει τον ιό αναπτύσσοντας αντισώματα, τότε το άτομο αποκτά ανοσία. Αν όμως δεν τα καταφέρει, με αποτέλεσμα να παραμείνει το αντιγόνο στον οργανισμό, τότε θεωρούμε ότι πλέον ο πάσχων είναι φορέας της Ηπατίτιδας Β και λέμε ότι πάσχει από χρόνια Ηπατίτιδα Β. Συνήθως η χρόνια μορφή είναι ασυμπτωματική, εκτός και αν κάνει εμφανή κλινική εικόνα από κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Ο φορέας της Ηπατίτιδας Β μπορεί να μεταδώσει τη νόσο, αλλά η κλινική του εικόνα είναι καλή. Η οξεία φάση της ηπατίτιδας κρατά περίπου έξι μήνες και μετά συνήθως αποκτά ανοσία. (Συμπτώματα: ίκτερος, καταβολή, ανορεξία, ναυτία). Τρόποι μετάδοσης ιού ηπατίτιδας:
- Αιματογενής (μεταγγίσεις – χειρουργικές – οδοντιατρικές πράξεις)
- Σεξουαλική επαφή
- Από έγκυο μητέρα σε βρέφος κατά τον τοκετό
- Κοινή χρήση (συρίγγων – ξυραφάκια)
Πως αντιμετωπίζεται
Πρόληψη με τον εμβολιασμό σε 3-4 δόσεις. Ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα έναντι του αυστραλιανού αντιγόνου. Το αυστραλιανό αντιγόνο μπορεί να αντιμετωπισθεί πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα. Όταν είναι θετικό, δεν μπορεί να δείξει αν η νόσος είναι ικανή να μεταδοθεί σε άλλους. Όταν είναι αρνητικό, δείχνει ότι ένα άτομο δεν εκτέθηκε ποτέ ή έχει αναρρώσει πλήρως ή υπάρχει αλλά σε ήπια και λανθάνουσα (μη μεταδοτική) φάση. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος