Τι είναι ο Διαβήτης κύησης και πως αντιμετωπίζεται
Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που πρωτοεκδηλώνεται σε μία γυναίκα κατά την περίοδο εγκυμοσύνης και μάλιστα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 1 στις 20 έγκυες. Κατά την εγκυμοσύνη οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα δυσκολεύουν τη δράση της ινσουλίνης, οπότε το πάγκρεας της γυναίκας πρέπει να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε όσες γυναίκες το πάγκρεας εξαντλείται και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, εμφανίζεται διαβήτης κύησης. Μετά τον τοκετό και την απομάκρυνση του πλακούντα, οι τιμές γλυκόζης στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό σχεδόν πάντα, αλλά η γυναίκα που εμφάνισε διαβήτη κύησης έχει αυξημένο κίνδυνο να ξαναεμφανίσει σε επόμενη εγκυμοσύνη ή να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 (των ενηλίκων) αργότερα στη ζωή της.
Γενικά οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να εμφανίσει διαβήτη κύησης, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσες είναι μεγαλύτερες από 25 ετών (ιδιαίτερα μετά τα 35), είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, έχουν πάρει πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη, ή έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη κύησης ή διαβήτη τύπου 2. Αν δεν αντιμετωπιστεί ο διαβήτης κύησης και παραμείνουν αυξημένα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της μητέρας, αυξάνεται η πιθανότητα ενδομήτριου θανάτου, το έμβρυο αναπτύσσεται υπερβολικά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο τοκετός και να αυξάνονται οι επιπλοκές κατά τη γέννηση (π.χ. τραυματισμός, ανάγκη για καισαρική, θάνατος του εμβρύου από ασφυξία). Επιπλέον, η κατάσταση αυτή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας και συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας του νεογέννητου, λόγω ανωριμότητας των πνευμόνων του. Τέλος, τα μακροσωμικά νεογέννητα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα αργότερα και να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους. Η διάγνωση γίνεται με καμπύλη σακχάρου που γίνεται περίπου την 24η εβδομάδα της κύησης. Βέβαια τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρακολουθούνται σε όλη την κύηση.
Πώς αντιμετωπίζεται ο Διαβήτης κύησης
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητη η λήψη ινσουλίνης και ο διαβήτης κύησης αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή. Βασικοί κανόνες είναι η αποφυγή των επεξεργασμένων υδατανθράκων, γλυκών και κορεσμένων λιπών, η προτίμηση προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων (και καλύτερα αγουρωπών), λαχανικών και άπαχου κρέατος. Τα γεύματα πρέπει να είναι κατανεμημένα σε τρία κύρια και τρία σνακ και να μην υπερβαίνει η έγκυος τις θερμίδες που χρειάζεται καθημερινά. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος, Ενδοκρινολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γυναικολόγος, Ενδοκρινολόγος