Τι είναι ο Διαβήτης και πως αντιμετωπίζεται
Ο διαβήτης είναι μια πολυσυστηματική μεταβολική νόσος που οφείλεται σε μερική ή πλήρη έλλειψη ινσουλίνης ή σε μειωμένη ανταπόκριση των κυττάρων στη δράση της (ινσουλινοαντοχή). Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, αλλά και των λιπών και των πρωτεϊνών. Η ινσουλίνη φυσιολογικά εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα (π.χ. μετά από γεύματα) και διευκολύνει την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα, οπότε μειώνεται η γλυκόζη στο αίμα. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη σαν καύσιμο για να εξασφαλίσουν την ενέργεια που χρειάζονται για τη λειτουργία τους. Επιπλέον, η ινσουλίνη διεγείρει την αποθήκευση ενέργειας στο σώμα με τη μορφή του γλυκογόνου και του λίπους, αλλά και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Όταν δεν υπάρχει ινσουλίνη ή δεν είναι αρκετή ή η δράση της είναι προβληματική, τότε η γλυκόζη δεν μπορεί να μπει μέσα στα κύτταρα, παραμένει στο αίμα σε μεγάλες ποσότητες και διαταράσσεται ο μεταβολισμός υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών με πολύ σημαντικές επιπτώσεις.
Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη: - Ο διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης: χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ινσουλίνης. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα γιατί οφείλεται σε καταστροφή από αντισώματα των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, εκδηλώνεται σε μικρές ηλικίες (συνήθως κάτω των 18 ετών) και για την αντιμετώπισή του είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης. - Ο διαβήτης τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης των ενηλίκων: χαρακτηρίζεται από μερική έλλειψη ινσουλίνης ή από λιγότερο αποτελεσματική ινσουλίνη. Σχετίζεται με την παχυσαρκία και ιδιαίτερα με το λίπος γύρω από την κοιλιά (ανδρικού τύπου παχυσαρκία), εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες (συνήθως άνω των 40 ετών) και μπορεί, σε αρχικά τουλάχιστον στάδια, να αντιμετωπιστεί με διατροφή-άσκηση και υπογλυκαιμικά δισκία. Πολύ συχνά, όμως, όσο εξελίσσεται γίνεται απαραίτητη και η χορήγηση ινσουλίνης. - Ο διαβήτης της κύησης: πρωτοεκδηλώνεται σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης, ειδικά των ενηλίκων (τύπου 2) μπορεί να είναι για πολύ καιρό ασυμπτωματικός. Τα πρώτα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, αίσθημα πείνας, απώλεια σωματικού βάρους, αδυναμία. Χαρακτηριστικά, οι ασθενείς αναφέρουν ότι στεγνώνει το στόμα τους. Αρκετά συχνά, ιδιαίτερα στον νεανικό διαβήτη (τύπου 1), η διάγνωση γίνεται όταν ο ασθενής μετά από μερικές μέρες τέτοιων συμπτωμάτων πέσει σε κώμα. Λόγω της αυξημένης γλυκόζης, που χρησιμοποιείται σαν θρεπτικό συστατικό και από μικρόβια, οι διαβητικοί είναι ευπαθείς σε λοιμώξεις (ουρολοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις, κ.ά.). Σταδιακά, όσο ο διαβήτης μένει αρρύθμιστος, βλάπτονται τα μικρά αγγεία της κυκλοφορίας και τα περιφερικά νεύρα, οπότε εμφανίζονται βλάβες σε πολλά όργανα (καρδιά, μάτια, νεφροί, κλπ.), αλλά και διαταραχές αισθητικότητας (κυρίως στα πόδια και στα χέρια). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τραυματισμούς που δεν επουλώνονται εύκολα και που μπορεί να οδηγήσουν σε γάγγραινα και ακρωτηριασμούς, συνήθως δακτύλων (διαβητικό πόδι). Οι συχνότερες μακροπρόθεσμες επιπλοκές του αρρύθμιστου σακχαρώδους διαβήτη είναι: καρδιαγγειακά προβλήματα, αμφιβληστροειδοπάθεια που μπορεί να καταλήξει σε τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, διαβητικό πόδι. Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη γίνεται με τη διαπίστωση αυξημένων τιμών σακχάρου νηστείας (>126mg/dl, όταν ο ασθενής είναι νηστικός) ή με δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Η παρακολούθηση της πορείας και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας γίνεται με τη μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
Πώς αντιμετωπίζεται ο Διαβήτης
Πρώτη θέση στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη έχει ο υγιεινός τρόπος ζωής. Αυτό σημαίνει: - Διατροφή με περιορισμό στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λίπη, πλούσια σε «καλούς» υδατάνθρακες και γενικά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής - Σωματική άσκηση (βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης) - Απώλεια σωματικού βάρους για παχύσαρκους ασθενείς. Θα πρέπει ο δείκτης μάζας σώματος να βρίσκεται μεταξύ 20 και 24 - Διακοπή καπνίσματος - Αποφυγή αλκοόλ Όταν τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα προστίθενται υπογλυκαιμικά χάπια που βελτιώνουν τη δράση της ινσουλίνης (μόνο στον διαβήτη τύπου 2). Στον διαβήτη τύπου 1 εξαρχής, αλλά και στον τύπου 2 όταν δεν ρυθμίζεται ούτε με τα υπογλυκαιμικά χάπια, είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να ρυθμίζουν την αρτηριακή τους πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και να διατηρούν χαμηλή (κάτω από 95mg/dl) την «κακή» LDL χοληστερόλη, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Απαιτείται τακτική ιατρική παρακολούθηση για σωστή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ειδικά όσοι διαβητικοί παίρνουν ινσουλίνη θα πρέπει καθημερινά να κάνουν μετρήσεις στο σάκχαρο ώστε να ρυθμίζουν σωστά τη δόση της ινσουλίνης, να μην παραλείπουν γεύματα και γενικά να διατηρούν σταθερές συνήθειες καθημερινά για να αποφεύγουν τόσο τις αυξήσεις, όσο και τις μειώσεις του σακχάρου στο αίμα τους (υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία). Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν κώμα. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος, Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος, Γενικός Ιατρός, Παιδίατρος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος, Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος, Γενικός Ιατρός, Παιδίατρος