Skip to the content

Τι είναι η Δυσκοιλιότητα και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Δυσκοιλιότητα και πως αντιμετωπίζεται

Δυσκοιλιότητα είναι η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα και η αποβολή σκληρών κοπράνων που γίνεται με δυσκολία και απαιτεί την εξάσκηση σημαντικής πίεσης από τα κοιλιακά τοιχώματα. Συνήθως η δυσκοιλιότητα συνοδεύεται από πόνο κατά την αφόδευση. Πολύ συχνά οι ασθενείς με δυσκοιλιότητα αναφέρουν ότι προσπαθούν να αφοδεύσουν και δεν τα καταφέρνουν ή μπορεί να τα καταφέρουν, αλλά έχουν την αίσθηση ατελούς κένωσης.

Εφ’ όσον η αποβολή των κοπράνων καθυστερεί, απορροφάται από αυτά περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ξηρά και σκληρά. Έτσι όμως δυσκολεύεται η αποβολή τους, η οποία τελικά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον πρωκτό (π.χ. ραγάδα) και αιμορραγία. Οι συνηθέστεροι παράγοντες που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα είναι: -        Έλλειψη σωματικής άσκησης - Καθιστική ζωή -        Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες -        Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών -        Καταπίεση του αντανακλαστικού της αφόδευσης, για κοινωνικούς ή άλλους λόγους -        Άγχος -        Αλλαγή συνθηκών (π.χ. ταξίδια) -        Φάρμακα (π.χ. σκευάσματα σιδήρου, αντιόξινα) -        Παθήσεις εντέρου (π.χ. ευερέθιστο έντερο, καρκίνος παχέος εντέρου, κ.ά.) -        Υποθυρεοειδισμός -        Εγκυμοσύνη -        Νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι περιστασιακή ή χρόνια και να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στην κοιλιά ή στον πρωκτό, φούσκωμα στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από τον πρωκτό, απώλεια βάρους, αδυναμία, κ.ά.

Πώς αντιμετωπίζεται η Δυσκοιλιότητα

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας πρέπει να καταπολεμούνται οι παραπάνω παράγοντες. Έτσι, λοιπόν, πρέπει:

  • Να αυξάνεται η πρόσληψη υγρών στα 2-2,5 λίτρα την ημέρα
  • Να αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια)
  • Να αυξάνεται η σωματική δραστηριότητα
  • Να αντιμετωπίζονται παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός
  • Να περιορίζεται το άγχος
  • Να μην καταπιέζεται το αντανακλαστικό της αφόδευσης όταν εκλύεται. Φαίνεται, μάλιστα να βοηθά η «εκπαίδευση» του εντέρου, δηλαδή να διαλέξει ο ασθενής κάποια ώρα της ημέρας που βρίσκεται συνήθως σπίτι και έχει άνεση χρόνου (προτιμότερο το πρωί), ώστε να πηγαίνει στην τουαλέτα τακτικά εκείνη την ώρα.Άλλα διατροφικά μυστικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι:
  • Το μέλι
  • Βότανα όπως το χαμομήλι, ο μάραθος και ο βασιλικός
  • Το ελαιόλαδο
  • Τα προβιοτικά (π.χ. στο γιαούρτι ή το ξινόγαλο)

Τέλος, υπάρχει πληθώρα φαρμάκων και βοηθημάτων για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που χορηγούνται είτε από το στόμα (σαν χάπια, σταγόνες ή σιρόπια), είτε από το ορθό (σαν κλύσματα ή υπόθετα) και κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Τα μαλακτικά των κοπράνων (κυρίως παραφίνη). Μαλακώνουν τα κόπρανα και διευκολύνουν την αποβολή τους.
  • Τα αυξάνοντα τον όγκο των κοπράνων. Κυρίως πρόκειται για πιτυρούχα σκευάσματα που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και αναγκάζουν το έντερο να κινηθεί εντονότερα.
  • Τα φάρμακα που διεγείρουν την εντερική κινητικότητα. Κύριοι εκπρόσωποι είναι η δισακοδύλη, το καστορέλαιο και η σέννα. Αυξάνουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνουν την απορρόφηση νερού από τα κόπρανα.
  • Τα αλατούχα και εκείνα που δρουν ωσμωτικά. Τέτοια είναι τα άλατα μαγνησίου, η λακτουλόζη, η λακτιτόλη και τα υπόθετα γλυκερίνης.

Είναι προτιμότερο να καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα με αλλαγή διατροφής και συνηθειών. Όταν χρησιμοποιούνται φάρμακα, η χρήση τους δεν θα πρέπει να παρατείνεται, αλλά να είναι σύντομη. Κάθε δυσκοιλιότητα που δεν ανταποκρίνεται στα διαιτητικά μέτρα ή στη θεραπεία πρέπει να διερευνάται, ενώ ανησυχητικά συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής εξέτασης είναι η εναλλαγή δυσκοιλιότητας με διάρροια, ο οξύς δυνατός κοιλιακός πόνος με φούσκωμα και ίσως αδυναμία αποβολής αερίων, η αποβολή αίματος, η απώλεια βάρους, τα λεπτά (π.χ. σαν μολύβι) κόπρανα. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γαστρεντερολόγος, Παθολόγος, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γαστρεντερολόγος, Παθολόγος, Γενικός Ιατρός

(0 Αξιολογήσεις)