Τι είναι η Δυσανεξία στη Λακτόζη και πως αντιμετωπίζεται
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η δυσκολία ή και η αδυναμία του οργανισμού να διασπά τη λακτόζη, η οποία είναι το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση που παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Λόγω της έλλειψης της λακτάσης, η λακτόζη δεν υδρολύεται σε γαλακτόζη και γλυκόζη στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ενοχλητικά συμπτώματα. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι δυσπεψία και όχι αλλεργία.
Υπολογίζεται ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Με μεγάλη συχνότητα εμφανίζεται στις χώρες της Άπω Ανατολής (80%), ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά η συχνότητα είναι πολύ μικρότερη (2-8%). Στην Ελλάδα το ποσοστό κυμαίνεται από 8-75% καθώς η δυσανεξία στη λακτόζη μεγαλώνει με την αύξηση της ηλικίας. Στις περιπτώσεις βρεφών με προβλήματα στην αφομοίωση της λακτόζης γίνεται πιστοποίηση του προβλήματος με μια απλή εξέταση, το τεστ λακτόζης. Συστήνεται συνήθως η κατανάλωση ειδικού γάλακτος που περιέχει κάποιον άλλο υδατάνθρακα, εκτός της λακτόζης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Ευερέθιστο στομάχι
- Κοιλιακές κράμπες
- Κοιλιακός πόνος, κολικός
- Δυσπεψία
- Έκλυση αερίων
- Κινητικότητα εντέρων, τυμπανισμός
- Ναυτία
- Διάρροια
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 30-120 λεπτά μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων και υποχωρούν με τη διακοπή της κατανάλωσής τους. Τα συμπτώματα εκτιμάται ότι είναι εντονότερα στις γυναίκες. Γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση γίνονται ανεκτά από τα περισσότερα άτομα με τη δυσανεξία, καθώς η περιεκτικότητα στη λακτόζη είναι σημαντικά μειωμένη. Επίσης, η κατανάλωση παλαιωμένου τυριού δεν δημιουργεί προβλήματα. Υπάρχουν προϊόντα στην αγορά για όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσανεξίας στη λακτόζη, όπως γάλα και τυρί σόγιας, γάλα αμυγδάλου ή γάλα με λακτάση. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Διατροφολόγος, Παθολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Διατροφολόγος, Παθολόγος