Τι είναι το Έγκαυμα και πως αντιμετωπίζεται
Έγκαυμα είναι η καταστροφή του δέρματος και ενδεχομένως και των υποκείμενων ιστών, εξαιτίας της επίδρασης κάποιου ενεργειακού αιτίου. Ανάλογα με το αίτιο, τα εγκαύματα διακρίνονται σε θερμικά, χημικά, ηλεκτρικά και από ακτινοβολία. Τα θερμικά εγκαύματα προκαλούνται από την επίδραση θερμότητας (π.χ. γυμνή φλόγα, καυτά υγρά ή στερεά αντικείμενα, μηχανική τριβή).
Τα χημικά εγκαύματα προκαλούνται από την επίδραση κάποιας καυστικής ουσίας (π.χ. ασβέστης, βιτριόλι, χλωρίνη). Τα ηλεκτρικά εγκαύματα προκαλούνται από την επίδραση ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. ηλεκτροπληξία, κεραυνοπληξία). Τα εγκαύματα από ακτινοβολία μπορεί να προκληθούν π.χ. από την έκθεση στον ήλιο ή κατά την ακτινοθεραπεία ενός καρκίνου. Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερους το βάθος (1ου, 2ου, 3ου βαθμού), την έκταση (% επιφάνειας σώματος που έχει υποστεί βλάβη), την εντόπιση (π.χ. εγκαύματα στο πρόσωπο είναι περισσότερο σοβαρά), την παρουσία ή όχι εισπνευστικού εγκαύματος. Ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα του εγκαύματος, το δέρμα εμφανίζεται κόκκινο ή μαύρο, στην εγκαυματική περιοχή υπάρχει οίδημα και περιμετρικά μπορεί να υπάρχουν φουσκάλες και συνήθως εκδηλώνεται πόνος. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί δύσπνοια, δίψα, σύγχυση, υποθερμία, μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης και να καταλήξει σε κώμα και θάνατο.
Πώς αντιμετωπίζεται το Έγκαυμα
Τα εγκαύματα, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, ή να χρειάζονται αντιμετώπιση σε νοσοκομείο ή ειδικό κέντρο εγκαυμάτων γιατί μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα απειλητικά για τη ζωή. Οι γενικές πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκαύματος συνοψίζονται παρακάτω. Για τα συνήθη εγκαύματα που προκαλούνται στο σπίτι:
- Ρίχνουμε κρύο νερό (όχι παγωμένο ή πάγο) στην εγκαυματική περιοχή για να περιορίσουμε την επέκταση της βλάβης. Αν το έγκαυμα έχει προκληθεί από χημική ουσία, η περιοχή πρέπει να ξεπλένεται με τρεχούμενο νερό ή φυσιολογικό ορό για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε δαχτυλίδια, κοσμήματα, κλπ. γιατί θα αναπτυχθεί οίδημα και θα εμποδίζουν την αιμάτωση της περιοχής.
- Αφαιρούμε τα ρούχα από το τραύμα. Στην περίπτωση που έχουν κολλήσει στο τραύμα, δεν τα τραβάμε για να ξεκολλήσουν, αλλά κόβουμε με ψαλίδι και αφαιρούμε τα ελεύθερα κομμάτια.
- Δεν σπάμε τις φυσαλίδες, γιατί προστατεύουν την εγκαυματική περιοχή και διευκολύνουν την επούλωση. Σε αντίθετη περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
- Δεν βάζουμε πάνω στο έγκαυμα αλοιφές, οδοντόπαστες, γιαούρτι, βούτυρο, τοματοπολτό, κλπ.
- Μπορούμε να καλύψουμε την περιοχή με αποστειρωμένη γάζα, καθαρό πανί χωρίς χνούδι ή διαφανή μεμβράνη.
- Αντιμετωπίζουμε τον πόνο με απλά αναλγητικά (π.χ. παρακεταμόλη).
- Αν το έγκαυμα είναι μεγάλης έκτασης ή βάθους και αφορά το πρόσωπο, τις παλάμες ή τα πέλματα, πρέπει να γίνεται ιατρική εξέταση.
- Αν έχει γίνει κατάποση χημικής ουσίας πρέπει να γίνει άμεσα μεταφορά στο νοσοκομείο. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με το κέντρο δηλητηριάσεων και να ακολουθηθούν οι οδηγίες του για την κάθε ουσία.
Για εγκαύματα από σοβαρότερα ατυχήματα (π.χ. τροχαία, πυρκαγιές, πυρπολισμοί):
- Αν ο ασθενής φλέγεται, δεν πρέπει να τρέχει, αλλά να πέσει κάτω και να κυλιστεί, ή να τον σκεπάσουμε με κουβέρτα ή χαλί για να σβήσει η φωτιά.
- Ελέγχουμε αν υπάρχει άλλο τραύμα και προσφέρουμε πρώτες βοήθειες (π.χ. σε αιμορραγία).
- Καλούμε βοήθεια και φροντίζουμε για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, αν υπάρχει υποψία εισπνευστικού εγκαύματος (π.χ. παραμονή σε χώρο με καπνό, βήχας, δύσπνοια, βράχνιασμα).
- Είμαστε σε ετοιμότητα για εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (τεχνητές αναπνοές, μαλάξεις).
Για ηλεκτρικά εγκαύματα, εκτός από τις γενικές αρχές, πρέπει να θυμόμαστε ότι:
- Η πρώτη προτεραιότητα είναι να διακοπεί η επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα, κατεβάζοντας τον γενικό διακόπτη από τον πίνακα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, αφαιρείται η πρίζα και μόνο αν δεν υπάρχει άλλη λύση απομακρύνεται ο ασθενής από την πηγή με κάποιο στεγνό χοντρό ξύλο ή σανίδα και εφόσον ο διασώστης πατά σε στεγνή και μονωμένη επιφάνεια (π.χ. σόλες από καουτσούκ ή πλαστικό).
- Η επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς, οπότε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να χρειαστεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γενικός Ιατρός, Χειρουργός, Πλαστικός Χειρουργός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γενικός Ιατρός, Χειρουργός, Πλαστικός Χειρουργός