Τι είναι η Εξάρθρωση Ώμου και πως αντιμετωπίζεται
Η εξάρθρωση ώμου (ή εξάρθρημα) είναι η παρεκτόπιση των αρθρούμενων επιφανειών του ώμου η οποία συμβαίνει συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του σώματος στον ώμο. Η προς τα εμπρός παρεκτόπιση είναι συχνότερη ( 96%) και σπανιότερες είναι η προς τα πίσω ή προς άλλη κατεύθυνση. Είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα.
Αίτια
- Τραυματισμός ( σκίσιμο) του αρθρικού θύλακα (95% των περιπτώσεων)
- χαλαρότητα των συνδέσμων που συγκρατούν τον θύλακα (5%) ( εξάρθρωση χωρίς τραυματισμό , ακόμα και σε απλές κινήσεις )
Τρόποι εξάρθρωσης
- πτώση στο έδαφος με τεντωμένο και έξω στροφή του χεριού .
- την ώρα του ύπνου χωρίς το άτομο να αντιληφθεί τον τρόπο. Συνήθως οφείλεται σε απότομη κίνηση του ατόμου που προφανώς δεν έγινε αντιληπτή κατά την διάρκεια του ύπνου.
Η κλινική εικόνα μετά από πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι χαρακτηριστική .
- κάκωση με έξω στροφή και απαγωγή του άνω άκρου
- πόνο στον ώμο
- αλλαγή της μορφής (απώλεια της φυσιολογικής καμπυλότητας στον ώμο).
- Ο ασθενής κρατά το εξαρθρωμένο χέρι με το υγιές χέρι
- Ο ασθενής αποφεύγει τις κινήσεις που είναι επώδυνες.
Η διάγνωση θα γίνει από την κλινική εικόνα και με την απλή ακτινογραφία για τον αποκλεισμό συνυπάρχοντος κατάγματος. Στην περίπτωση οπισθίου εξαρθρήματος του ώμου η απλή ακτινογραφία μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική και η κλινική εικόνα να παραπλανήσει τον γιατρό με αποτέλεσμα την καθυστερημένη αντιμετώπιση της παρεκτόπισης. Υποτροπιάζον εξάρθρημα Όσο μικρότερη η ηλικία κατά το πρώτο εξάρθρημα και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο της δραστηριότητας του ασθενούς,( αθλητισμός , χειρονακτική εργασία ) τόσο αυξάνει η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος στο μέλλον. Το ποσοστό υποτροπής πλησιάζει το 100%.
Πως αντιμετωπίζεται το εξάνθημα ώμου , η θεραπεία
Το σημαντικότερο στη θεραπεία είναι η γρηγορότερη και καλύτερη ανάταξη του ώμου. Ιδανικά η ανάταξη πρέπει να γίνει από ορθοπεδικό με ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια χορήγηση μυοχαλαρωτικών. Τεχνικές κλειστής ανάταξης
- Η τεχνική του Ιπποκράτη κατά την οποία ο γιατρός κάνει κόντρα με το πόδι του στο θώρακα του ασθενούς και τραβά το χέρι.
- Με επιμήκη έλξη του άκρου που κρέμεται από την πλάτη μιας καρέκλας .
- Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος με την υγιή πλευρά στο έδαφος και ο γιατρός τραβά το πάσχον χέρι προς τα πάνω μέχρι να σηκώσει τον τραυματία
- Κάποιες άλλες τεχνικές χρησιμοποιούν επίσης πολύ απαλή έλξη αλλά με κατεύθυνση προς τα εμπρός αντί για πλάγια.
- Η μέθοδος του φορείου κατά την οποία ασθενής είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα στο φορείο με το εξαρθρωμένο χέρι να κρέμεται απ’ έξω. Μόλις χαλαρώσει η άρθρωση με το πρόσθετο βάρος που έχει τοποθετηθεί ανατάσσεται.
- ο τραυματίας κάθεται κάτω με τα γόνατα λυγισμένα και δένει τα δάκτυλα των χεριών του γύρω από το γόνατο της πληγωμένης πλευράς. Μετά, τεντώνοντας σιγά-σιγά τον κορμό προς τα πίσω, μπορεί να πετύχει μόνος του ανάταξη του εξαρθρήματος.
Μετά από μία εξάρθρωση η αποκατάσταση σχεδόν πάντα είναι συντηρητική. Εξαίρεση είναι όταν μαζί με την εξάρθρωση υπάρχει και κάποιο κάταγμα ή βλάβη στον χόνδρο του ώμου όπου μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση . Για 3 εβδομάδες τοποθετείται επίδεσμος που κρατάει τον ώμος σταθερό. Προσοχή στο να μην παραμείνει η ακινητοποίηση παραπάνω από 1 μήνα καθώς είναι πιθανή η ανάπτυξη αγκύλωσης στην άρθρωση και περιορισμό των κινήσεων του χεριού. Οι νέες ανοικτές και κλειστές χειρουργικές μέθοδοι αποκαθιστούν με πιο ανώδυνο και ασφαλή τρόπο τις κακώσεις και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά το χειρουργείο στο σπίτι του. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ορθοπαιδικός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ορθοπαιδικός