Skip to the content

Τι είναι η Εξάρθρωση Ώμου και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Εξάρθρωση Ώμου και πως αντιμετωπίζεται

Η εξάρθρωση ώμου (ή εξάρθρημα) είναι  η παρεκτόπιση των  αρθρούμενων  επιφανειών  του  ώμου η οποία  συμβαίνει συχνότερα από  οποιαδήποτε άλλη  άρθρωση του  σώματος στον ώμο. Η  προς τα εμπρός παρεκτόπιση είναι συχνότερη  ( 96%) και σπανιότερες είναι  η προς τα πίσω ή προς άλλη κατεύθυνση. Είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. 

Αίτια

 • Τραυματισμός ( σκίσιμο) του αρθρικού  θύλακα (95% των περιπτώσεων)
 •  χαλαρότητα των συνδέσμων που συγκρατούν τον  θύλακα (5%) ( εξάρθρωση χωρίς τραυματισμό , ακόμα και σε απλές κινήσεις )

Τρόποι  εξάρθρωσης

 •  πτώση στο έδαφος με  τεντωμένο και έξω  στροφή του χεριού .
 •  την ώρα του ύπνου χωρίς το άτομο να  αντιληφθεί τον τρόπο. Συνήθως οφείλεται σε  απότομη κίνηση του ατόμου  που προφανώς δεν έγινε αντιληπτή κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η κλινική εικόνα μετά από πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι χαρακτηριστική .

 • κάκωση με έξω στροφή και απαγωγή  του άνω άκρου
 • πόνο στον ώμο
 • αλλαγή  της  μορφής (απώλεια της φυσιολογικής καμπυλότητας στον ώμο).
 •  Ο ασθενής κρατά το εξαρθρωμένο χέρι με το υγιές χέρι
 • Ο ασθενής αποφεύγει τις κινήσεις που είναι επώδυνες.

Η διάγνωση θα γίνει  από την κλινική εικόνα και με την  απλή ακτινογραφία για τον αποκλεισμό συνυπάρχοντος κατάγματος. Στην περίπτωση οπισθίου εξαρθρήματος του ώμου  η απλή ακτινογραφία μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική και η κλινική  εικόνα να παραπλανήσει τον γιατρό   με αποτέλεσμα  την καθυστερημένη αντιμετώπιση  της παρεκτόπισης. Υποτροπιάζον εξάρθρημα Όσο μικρότερη η ηλικία κατά το πρώτο εξάρθρημα και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο της δραστηριότητας του ασθενούς,( αθλητισμός , χειρονακτική  εργασία ) τόσο αυξάνει η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος στο μέλλον. Το ποσοστό  υποτροπής πλησιάζει το 100%.

Πως αντιμετωπίζεται το εξάνθημα ώμου , η θεραπεία

 Το  σημαντικότερο στη  θεραπεία είναι  η γρηγορότερη και καλύτερη ανάταξη του ώμου. Ιδανικά η ανάταξη πρέπει να γίνει από ορθοπεδικό με ενδομυϊκή ή ενδοφλέβια χορήγηση μυοχαλαρωτικών.  Τεχνικές κλειστής ανάταξης

 • Η τεχνική του Ιπποκράτη κατά την οποία ο γιατρός κάνει  κόντρα με  το πόδι του  στο  θώρακα του  ασθενούς και  τραβά  το χέρι.
 • Με επιμήκη έλξη  του  άκρου που κρέμεται  από  την πλάτη μιας  καρέκλας .
   
 • Ο  ασθενής  είναι  ξαπλωμένος με  την  υγιή  πλευρά  στο  έδαφος και  ο γιατρός  τραβά το  πάσχον  χέρι  προς  τα πάνω  μέχρι  να σηκώσει  τον  τραυματία
 • Κάποιες άλλες τεχνικές χρησιμοποιούν επίσης πολύ απαλή έλξη αλλά με κατεύθυνση προς τα εμπρός αντί για πλάγια.
 • Η μέθοδος του φορείου   κατά την οποία  ασθενής είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα στο φορείο με το εξαρθρωμένο χέρι να κρέμεται απ’ έξω. Μόλις χαλαρώσει η  άρθρωση με το πρόσθετο βάρος που έχει  τοποθετηθεί ανατάσσεται.
 •  ο τραυματίας  κάθεται κάτω με τα γόνατα λυγισμένα και δένει τα δάκτυλα των χεριών του γύρω από το γόνατο της πληγωμένης πλευράς. Μετά, τεντώνοντας σιγά-σιγά τον κορμό προς τα πίσω, μπορεί να πετύχει μόνος του ανάταξη του εξαρθρήματος.

  Μετά από μία εξάρθρωση η αποκατάσταση σχεδόν πάντα  είναι συντηρητική. Εξαίρεση είναι όταν μαζί με την εξάρθρωση υπάρχει και κάποιο κάταγμα ή βλάβη στον χόνδρο του ώμου όπου μπορεί  να  χρειαστεί  χειρουργική  παρέμβαση . Για 3 εβδομάδες τοποθετείται επίδεσμος που κρατάει τον ώμος σταθερό. Προσοχή στο να μην παραμείνει η ακινητοποίηση  παραπάνω από 1 μήνα  καθώς είναι πιθανή η ανάπτυξη αγκύλωσης στην άρθρωση και περιορισμό των κινήσεων του χεριού. Οι νέες ανοικτές και κλειστές  χειρουργικές μέθοδοι αποκαθιστούν με πιο ανώδυνο και  ασφαλή τρόπο τις κακώσεις και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά το χειρουργείο στο σπίτι του. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα  Ορθοπαιδικός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr  Ορθοπαιδικός

(3 Αξιολογήσεις)