Τι είναι το Έκζεμα και πως αντιμετωπίζεται
Το έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονή στο δέρμα που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Διακρίνεται στην ατοπική δερματίτιδα (ατοπικό έκζεμα) και τη δερματίτιδα εξ επαφής. Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με την κληρονομικότητα, εντάσσεται στο φάσμα των αλλεργικών παθήσεων και συνυπάρχει συχνά με αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται μετά την επαφή του δέρματος με χημικές ουσίες όπως απορρυπαντικά, αρώματα, καλλυντικά, κ.ά.
Η εμφάνιση του εκζέματος ποικίλλει ανάλογα με το στάδιό του. Γενικά όμως εμφανίζεται με φαγούρα που μπορεί να είναι ανυπόφορη, κοκκίνισμα στο δέρμα, μικρές φουσκάλες, σκασίματα και λέπια. Σε χρόνιες περιπτώσεις το δέρμα γίνεται ξηρό, τραχύ, εμφανίζει απολέπιση και ρωγμές. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει και έκκριση υγρού από την επιφάνεια του εκζέματος. Εξαιτίας του κνησμού, ο ασθενής ξύνει τις εκζεματικές περιοχές. Αυτό όμως επιδεινώνει την κατάσταση γιατί ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί της φλεγμονής, λόγω του ξυσίματος και επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Οι βλάβες εντοπίζονται συχνότερα στο πρόσωπο και τα άκρα, ιδιαίτερα στην περιοχή των αγκώνων και των γονάτων. Το έκζεμα εμφανίζεται γενικά σε παιδιά ή εφήβους και έχει την τάση να υποχωρεί μέχρι την ενηλικίωση. Πολλές φορές όμως επιμένει και αργότερα ακόμα και εφ’ όρου ζωής. Παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση εκζέματος είναι:
- Επαφή με αλλεργιογόνα και τρόφιμα
- Επαφή με ερεθιστικές ουσίες (π.χ. απορρυπαντικά, αρώματα, καλλυντικά, φάρμακα, χημικές ουσίες) και παράγοντες όπως το τρίψιμο, το ζεστό νερό, κ.ά.
- Λοιμώξεις
- Εφίδρωση
- Ψυχολογικοί παράγοντες (άγχος, συναισθηματική πίεση, θλίψη, θυμός, κ.ά.)
- Κλιματολογικοί παράγοντες: γενικά οι εξάρσεις εκδηλώνονται κυρίως τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι σε ύφεση. Επηρεάζεται επίσης από τις απότομες μεταβολές των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας
Πώς αντιμετωπίζεται το Έκζεμα
Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για το έκζεμα. Με κατάλληλα φάρμακα και προληπτικά μέτρα, όμως, μπορούν να περιοριστούν οι εξάρσεις. Φάρμακα που χορηγούνται στο έκζεμα είναι: αντιισταμινικά (από το στόμα), κορτιζόνη (τοπικά και από το στόμα), αναστολείς καλσινευρίνης και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβιοτικά και ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Προληπτικά μέτρα που βοηθούν στο έκζεμα είναι:
- Αποφυγή εκλυτικών παραγόντων, δηλαδή
- Ερεθιστικών ουσιών (απορρυπαντικά, καλλυντικά, αρώματα, κ.ά.)
- Αλλεργιογόνων και τροφών που πυροδοτούν εκρήξεις (συχνότερα το αυγό, τα σιτηρά, οι ξηροί καρποί, το γάλα, τα ψάρια)
- Άγχους και άλλων ψυχολογικών παραγόντων
- Έντονης εφίδρωσης
- Έκθεσης σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας
- Καθημερινό μπάνιο με χλιαρό νερό και ήπια σαπούνια. Μετά το μπάνιο σκούπισμα με πετσέτα απαλά, χωρίς τρίψιμο
- Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας αμέσως μετά το μπάνιο (μέσα σε 3-5 λεπτά)
- Αποφυγή άμεσης επαφής του δέρματος με μάλλινα και συνθετικά ρούχα. Προτίμηση βαμβακερών, μαλακών ρούχων
- Τακτικό κόψιμο των νυχιών για να περιορίζονται οι τραυματισμοί και οι επιμολύνσεις από το ξύσιμο
- Κρύες κομπρέσες και επιθέματα στις περιοχές με έκζεμα
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Δερματολόγος, Παιδίατρος, Αλλεργιολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Δερματολόγος, Παιδίατρος, Αλλεργιολόγος