Τι είναι η Ελονοσία και πως αντιμετωπίζεται
Η ελονοσία ή μαλάρια είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο που ονομάζεται πλασμώδιο. Τέσσερα είδη του πλασμωδίου προσβάλλουν τον άνθρωπο: το P. Falciparum, το P.Vivax, το P. Malariae και το P. Ovale. Η μόλυνση από ελονοσία γίνεται συνήθως με τσίμπημα από θηλυκό κουνούπι που ανήκει στο γένος των ανωφελών. Μόλις το παράσιτο μπει στο αίμα του ανθρώπου, μεταφέρεται στο ήπαρ όπου μένει λίγες μέρες και αλλάζει μορφή και στη συνέχεια εισέρχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία αργότερα καταστρέφει.
Η ελονοσία είναι ενδημική κυρίως σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Από την Ελλάδα έχει εξαλειφθεί με τη μορφή των επιδημιών, αλλά κάθε χρόνο αναφέρονται σποραδικά κρούσματα. Η μόλυνση από ελονοσία μπορεί επίσης να γίνει με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων, κοινή χρήση συρίγγων ή άλλων μολυσμένων με αίμα αντικειμένων, καθώς και από τη μητέρα στο μωρό της κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10 μέρες με 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση (αν και αναφέρονται και ακραίοι χρόνοι επώασης από 7 ημέρες μέχρι 1 χρόνο). Το πιο κοινό σύμπτωμα της ελονοσίας είναι ο υψηλός πυρετός με ρίγη, συνήθως, που γενικά εμφανίζεται κατά κύματα 48-72 ωρών. Άλλα συμπτώματα είναι: αναιμία, πονοκέφαλος, ίκτερος, πόνοι στους μύες, ατονία, ναυτία, εμετός, σπασμοί, σύγχυση, κώμα. Αρκετά συχνά η ελονοσία είναι θανατηφόρα. Συχνές επιπλοκές της ελονοσίας είναι η ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, η μηνιγγίτιδα και η ρήξη του σπλήνα με πολύ σοβαρή αιμορραγία.
Πώς αντιμετωπίζεται η Ελονοσία
Υπάρχουν ανθελονοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στη θεραπεία και στην πρόληψη της ελονοσίας, αν και υπάρχουν και πλασμώδια ανθεκτικά σε κάποια από αυτά. Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική -ειδικά για όσους πρόκειται να επισκεφθούν χώρες όπου ενδημεί η νόσος- και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (ανθελονοσιακά) και μέτρα προστασίας από τσιμπήματα κουνουπιών, όπως:
- Μακρυμάνικα ρούχα και παντελόνια ανοιχτόχρωμα
- Εντομοαπωθητικά στο δέρμα και στα ρούχα
- Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στον αέρα
- Κουνουπιέρες
- Σήτες σε πόρτες και παράθυρα
- Απομάκρυνση στάσιμου νερού (π.χ. σε γλάστρες, λεκάνες, βάζα)
- Αποφυγή ποτίσματος απόγευμα και βράδυ
- Χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος