Skip to the content

Τι είναι η Ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζεται

Η ενδομητρίωση είναι μια αρκετά συχνή γυναικολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ιστού ενδομητρίου (δηλαδή κυττάρων που αποτελούν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) σε όργανα εκτός της μήτρας. Αφορά τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και συνήθως ξεκινά με την εμμηναρχή (την έναρξη δηλαδή της εμμηνορυσίας), αν και συχνά διαγιγνώσκεται αρκετά χρόνια μετά.

Εστίες ενδομητρίωσης συνήθως αναπτύσσονται σε θέσεις κοντά στη μήτρα, όπως στις ωοθήκες (σοκολατοειδείς κύστεις), στις σάλπιγγες, στον τράχηλο, στους συνδέσμους της μήτρας, στον κόλπο και σε διάφορες θέσεις στην κοιλιά (περιτόναιο, περιτοναϊκή κοιλότητα, έντερο, ουροδόχος κύστη). Μπορεί όμως η ενδομητρίωση να εντοπιστεί και σε πολύ απομακρυσμένα όργανα όπως για παράδειγμα οι πνεύμονες. Το πρόβλημα είναι ότι ο έκτοπος αυτός ιστός ενδομητρίου ανταποκρίνεται όπως και το φυσιολογικό ενδομήτριο στις αλλαγές των ορμονών. Έτσι σε κάθε κύκλο, αναπτύσσεται και υπερπλάσσεται για τη υποδοχή ενός εμβρύου, ενώ αν δεν συμβεί γονιμοποίηση αποπίπτει με τη μορφή αιμορραγίας. Το αίμα αυτό όμως, συχνά δεν έχει δίοδο διαφυγής. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία πολύ συχνά ακολουθείται από δημιουργία συμφύσεων, ταινιών δηλαδή συνδετικού ιστού, που καθηλώνουν τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και προκαλούν υπογονιμότητα, αλλά και ένα σύνολο από δυσάρεστα συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα στην ενδομητρίωση, περιλαμβάνουν: -      Έντονο πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια) -      Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή και μόνιμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς -      Πόνο κατά την ούρηση, την αφόδευση ή τις εντερικές κινήσεις -      Διαφυγή αίματος από τα ούρα ή το ορθό -      Αυξημένη διάρκεια περιόδου και μεγάλη απώλεια αίματος -      Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα -      Υπογονιμότητα Γενικά τα συμπτώματα είναι εντονότερα κατά την περίοδο και τείνουν να χειροτερεύουν με το πέρασμα των χρόνων. Εξαφανίζονται με την εμμηνόπαυση (φυσική ή τεχνητή). Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης φαίνεται να γίνονται ηπιότερα αν η γυναίκα ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής (δεν καπνίζει, αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, γυμνάζεται τακτικά, διατρέφεται υγιεινά, κλπ.).

Πώς αντιμετωπίζεται η Ενδομητρίωση

Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, εξαρτάται από τη δυσφορία που προκαλεί, την ηλικία και την επιθυμία της γυναίκας για τεκνοποίηση και από τις εστίες και την έκτασή της. Η θεραπεία περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη ή διάφορες ορμόνες, κατά περίπτωση, που μπορεί να διακόπτουν ή όχι την περίοδο και χειρουργική αντιμετώπιση που μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ή με ανοιχτή επέμβαση. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γυναικολόγος

(0 Αξιολογήσεις)