Skip to the content

Τι είναι η Επιλόχειος κατάθλιψη και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Επιλόχειος κατάθλιψη και πως αντιμετωπίζεται

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία σχετικά συχνή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε μια γυναίκα μετά τον τοκετό. Συνήθως εκδηλώνεται μέσα στον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα, ακόμα και έξι μήνες μετά. Η νέα μητέρα που πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη τείνει να κλαίει συχνά και χωρίς λόγο, δεν νιώθει ευχαριστημένη με τίποτα, μπορεί να είναι ευερέθιστη και κυκλοθυμική, να έχει διαταραχές στον ύπνο και την όρεξή της, να αδιαφορεί για το μωρό της ή να είναι επιθετική απέναντί του, να ξεχνά πράγματα, να παραμελεί τον εαυτό της, να αισθάνεται αναξιότητα, ενοχή και απόρριψη, να σκέφτεται να αυτοκτονήσει και να το προσπαθεί με ή χωρίς επιτυχία. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η γυναίκα υποφέρει σιωπηλά και δεν αναζητά βοήθεια, καθώς ντρέπεται να παραδεχτεί ότι δεν νιώθει ευτυχισμένη από τον ερχομό του παιδιού της. Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο μετά τον τοκετό και διαταράσσει σημαντικά την καθημερινότητα της γυναίκας, την εμποδίζει να φροντίσει σωστά το παιδί της και να αναπτύξει επικοινωνία μαζί του.

Ηπιότερη κατάσταση είναι η επιλόχεια μελαγχολία, που εμφανίζεται την 3η -4η μέρα από τον τοκετό σε αρκετές γυναίκες (ακόμα και στο 50%), με ηπιότερα συμπτώματα και υποχωρεί σύντομα, συνήθως μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Από την άλλη, βαρύτερη και σπανιότερη κατάσταση αποτελεί η επιλόχεια ψύχωση, κατά την οποία η γυναίκα εμφανίζει, συνήθως μέσα στις δύο εβδομάδες από τον τοκετό, παραληρηματικές ιδέες (π.χ. ότι το μωρό της είναι το παιδί του Σατανά), ψευδαισθήσεις, παράξενη συμπεριφορά, πολύ μεγάλη ταραχή και άγχος και μπορεί να προσπαθήσει να βλάψει τον εαυτό της ή το παιδί της. Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Οι απότομες μεταβολές των ορμονών μετά τον τοκετό φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των επιλόχειων αυτών συνδρόμων, καθώς επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση της γυναίκας. Άλλοι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την επιλόχειο κατάθλιψη, είναι: -      Η κούραση από τον τοκετό και την αϋπνία -      Η κακή σχέση με τον σύζυγο -      Η έλλειψη υποστήριξης και βοήθειας από το περιβάλλον -      Το ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) επιλόχειας κατάθλιψης ή άλλων ψυχιατρικών προβλημάτων -      Άλλες επιπλοκές από τον τοκετό για τη μητέρα ή το παιδί -      Τα οικονομικά προβλήματα Η μητέρα με επιλόχειο κατάθλιψη δεν είναι κακή μητέρα. Είναι μια ασθενής που αδυνατεί να ελέγξει τα συναισθήματα και τις πράξεις της και χρειάζεται βοήθεια.

Πώς αντιμετωπίζεται η Επιλόχειος κατάθλιψη

Η αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά) και έχει καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα όταν ξεκινά νωρίς. Προληπτικά, ευνοϊκά φαίνεται να δρουν ο υγιεινός τρόπος ζωής, η τακτική σωματική άσκηση, η αφιέρωση χρόνου για την ίδια τη γυναίκα και η ενασχόληση με δραστηριότητες που την ευχαριστούν, η έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων, οι τεχνικές χαλάρωσης και καταπολέμησης του άγχους, η βοήθεια και υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον.

Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ψυχίατρος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ψυχίατρος

(0 Αξιολογήσεις)