Τι είναι η Φαρυγγίτιδα και πως αντιμετωπίζεται
Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή στον φάρυγγα που μπορεί να περιλαμβάνει και τις αμυγδαλές (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα). Τις περισσότερες φορές προκαλείται από μικροοργανισμούς στα πλαίσια των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και εμφανίζεται συχνότερα στο τέλος του φθινοπώρου, τον χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.
Τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν φαρυγγίτιδα είναι λοιμώδη, κυρίως ιοί (αδενοϊοί, ρινοϊοί, κορονοϊοί, ιός Epstein-Barr) και λιγότερο συχνά βακτήρια (στρεπτόκοκκος, μυκόπλασμα πνευμονίας, κορυνοβακτηρίδια, κ.ά.). Άλλα, μη λοιμώδη, αίτια φαρυγγίτιδας είναι: αλλεργίες, καυστικές χημικές ουσίες, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλάσματα. Οι πιο κοινές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας φαρυγγίτιδας είναι:
- Πονόλαιμος
- Δυσκολία στην κατάποση
- Πυρετός με ή χωρίς ρίγος
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
- Ερυθρότητα και διόγκωση στις αμυγδαλές με ή χωρίς πυώδη στοιχεία
- Διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων
- Βήχας
- Καταρροή
- Ναυτία – Εμετός – Κοιλιακός πόνος
- Εξάνθημα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι ήπια και αυτοπεριορίζονται σε λίγες μέρες. Σε περίπτωση στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, αν δεν χορηγηθεί αντιβίωση, υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικός πυρετός και μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα.
Πώς αντιμετωπίζεται η Φαρυγγίτιδα
Η ιογενής φαρυγγίτιδα αντιμετωπίζεται με απλά υποστηρικτικά μέτρα, όπως:
- Ξεκούραση
- Παυσίπονα – Αντιπυρετικά – Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (Προσοχή όχι ασπιρίνη, ιδιαίτερα στα παιδιά)
- Άφθονα υγρά (χλιαρά ροφήματα, νερό, σούπες)
- Καραμέλες για τον πονόλαιμο
- Γαργάρες με αλατόνερο ή αντισηπτικά διαλύματα
- Τροφές που δεν ερεθίζουν τον φάρυγγα (π.χ. σούπες, χυλοί, πουρές, γιαούρτι, όχι όξινα-πικάντικα)
- Πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό
- Εφύγρανση του αέρα – Αερισμός των χώρων
- Αποφυγή καπνίσματος και παραμονής σε χώρο με καπνό
Σε στρεπτοκοκοκκική φαρυγγίτιδα, εκτός από τα υποστηρικτικά μέτρα είναι απαραίτητο να χορηγούνται και αντιβιοτικά για 10 ημέρες, ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών για να προληφθούν οι επιπλοκές (ρευματικός πυρετός, μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα, κ.ά.). Η αντιβίωση δεν θα πρέπει να διακόπτεται πρόωρα με την υποχώρηση των συμπτωμάτων, αλλά να ολοκληρώνεται η θεραπεία. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ω.Ρ.Λ., Παθολόγος, Παιδίατρος, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ω.Ρ.Λ., Παθολόγος, Παιδίατρος, Γενικός Ιατρός