Τι είναι η Γυναικολογική εξέταση και τι αντιμετωπίζει
Η γυναικολογική εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, την εξέταση των μαστών, το τεστ Παπανικολάου και την εξέταση των γεννητικών οργάνων από τον γυναικολόγο.
- Στην γυναικολογική εξέταση η λήψη ιστορικού περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο, τη σεξουαλική ζωή, τις προηγούμενες επεμβάσεις ή εγκυμοσύνες, τη λήψη φαρμάκων, τις συνήθειες (π.χ. διατροφή, κάπνισμα, αλκοόλ), άλλα νοσήματα κ.ά. - Η εξέταση των μαστών γίνεται με ψηλάφηση των μαστών και της μασχαλιαίας χώρας σε καθιστή θέση. - Η υπόλοιπη γυναικολογική εξέταση γίνεται σε γυναικολογική θέση (με τα πόδια σε απαγωγή σε ειδικά στηρίγματα) σε ειδικό εξεταστικό κρεβάτι ή στη γυναικολογική καρέκλα. Σε αυτή τη θέση ο γυναικολόγος εξετάζει τα έσω και έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Αρχικά βλέπει το αιδοίο και στη συνέχεια τοποθετεί έναν πλαστικό κολποδιαστολέα στον κόλπο, ώστε να διατηρείται ανοιχτός και να μπορεί να δει στο εσωτερικό του. Μετά την επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου ακολουθεί η λήψη δείγματος με ειδική ξύλινη σπάτουλα για το τεστ Παπανικολάου. Μετά την αφαίρεση του κολποδιαστολέα γίνεται η αμφίχειρη εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων: ο γυναικολόγος βάζει τον δείκτη και τον παράμεσο στον κόλπο της γυναίκας και ακουμπάει στο κάτω μέρος της κοιλιάς το άλλο του χέρι. Με τα δύο χέρια μπορεί να ψηλαφήσει τη μήτρα και τις ωοθήκες. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει μέσω του πρωκτού αντί του κόλπου σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε νέα κορίτσια/γυναίκες που δεν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους δραστηριότητα). - Η γυναικολογική εξέταση ολοκληρώνεται με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα που μπορεί να γίνει είτε διακολπικά, είτε διακοιλιακά.
Τι αντιμετωπίζει η Γυναικολογική εξέταση
Η γυναικολογική εξέταση πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο (ή και συχνότερα εφ’ όσον κρίνεται απαραίτητο) σε όλες τις γυναίκες μετά την εφηβεία και την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Γενικά, είναι προτιμότερο να γίνεται 7-15 ημέρες μετά την περίοδο. Κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ο γυναικολόγος φορά γάντια και η γυναίκα πρέπει να είναι χαλαρή, να παίρνει βαθιές αναπνοές και να μην σφίγγει τους πυελικούς μύες. Αυτό κάνει την εξέταση λιγότερο δυσάρεστη. Κανονικά δεν πρέπει να αισθάνεται πόνο, αλλά απλώς μια ενόχληση. Αν αισθανθεί πόνο πρέπει να το αναφέρει στον γιατρό της. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γυναικολόγος