Skip to the content

Τι είναι ο Ίλιγγος και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο Ίλιγγος και πως αντιμετωπίζεται
Ο ίλιγγος χαρακτηρίζεται ως η ψευδής αίσθηση κίνησης, παρ’ όλο που το σώμα και το κεφάλι παραμένουν ακίνητα. Συνήθως έχει περιστροφικό χαρακτήρα («όλα γυρίζουν»), αλλά μπορεί να δημιουργείται στον ασθενή η αίσθηση ότι πέφτει, ότι φεύγει το δάπεδο από τα πόδια του, ότι περπατά πάνω σε «σύννεφο». Ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με διαταραχή σε μια δομή του εσωτερικού του αυτιού που ονομάζεται λαβύρινθος. Ο λαβύρινθος αποτελείται από τρεις ημικύκλιους σωλήνες που διατάσσονται στα τρία επίπεδα του χώρου και περικλείουν ποσότητα ειδικού υγρού. Ο ρόλος του είναι να πληροφορεί τον εγκέφαλο για τη θέση του κεφαλιού μας στον χώρο σε κάθε στιγμή. Όταν ο μηχανισμός του λαβυρίνθου για κάποιον λόγο δεν λειτουργεί σωστά, στέλνει λανθασμένες πληροφορίες στον εγκέφαλο, οι οποίες μπερδεύονται με τις πληροφορίες που παίρνει ο εγκέφαλος από άλλα όργανα (π.χ. μάτια, αυτιά) και το αποτέλεσμα της σύγχυσης είναι το αίσθημα του ιλίγγου. Διαταραχές στη λειτουργία του λαβυρίνθου που οδηγούν σε εμφάνιση ιλίγγου, μπορεί να σχετίζονται με μειωμένη αιμάτωση, φλεγμονή, τραυματισμούς, όγκους ή παθήσεις του εγκεφάλου, ενώ πολύ συχνά δεν βρίσκεται κάποιο αίτιο, πρόκειται δηλαδή για ιδιοπαθή κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του ιλίγγου παίζει η μετακίνηση κρυστάλλων που δημιουργούνται μέσα στους σωλήνες του λαβυρίνθου. Τις περισσότερες φορές η κρίση ιλίγγου ξεκινά με απότομη αλλαγή θέσης (π.χ. από την ύπτια στην όρθια, αλλαγή πλευρού στον ύπνο) ή με κίνηση του κεφαλιού σε ακραία θέση (π.χ. προς τα πίσω στον λουτήρα του κομμωτηρίου). Ο ίλιγγος μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, εμετό, βουητά ή βαρηκοΐα. Χαρακτηρίζεται επίσης από νυσταγμό (ακούσιες κινήσεις των ματιών όταν αυτά έρθουν στις ακραίες βλεμματικές θέσεις), η μορφή του οποίου δίνει πολλές πληροφορίες στον γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Ίλιγγος

Ο ίλιγγος γενικά υποχωρεί μόνος του. Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορεί να χορηγηθούν διάφορα φάρμακα (αντιισταμινικά, ανιχολινεργικά, υπνωτικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιεμετικά, κ.ά.). Η ανάπαυση και αποφυγή απότομων κινήσεων δρουν ενισχυτικά. Ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην εξαφάνιση του ιλίγγου είναι κάποιοι χειρισμοί που γίνονται από τον ωτορινολαρυγγολόγο και ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο ασθενής στο σπίτι. Όταν ο ίλιγγος παραμένει παρά την αγωγή και τις ασκήσεις και προκαλεί σημαντική ενόχληση στον ασθενή, ίσως χρειάζεται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Προληπτικά, για την αποφυγή επανεμφάνισης μιας κρίσης ιλίγγου, θα πρέπει:
  • Να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις του κεφαλιού και οι κινήσεις σε ακραίες θέσεις (προς τα πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά)
  • Να αποφεύγεται η απότομη έγερση από το κρεβάτι
  • Να διακοπεί το κάπνισμα
  • Να περιοριστεί το άγχος και να αποφεύγεται η κούραση
  • Να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού
  Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ω.Ρ.Λ Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ω.Ρ.Λ
(0 Αξιολογήσεις)