Τι είναι η Ηπατίτιδα Α και πως αντιμετωπίζεται
Η ηπατίτιδα Α (ή οξεία λοιμώδης ηπατίτιδα) είναι μια φλεγμονή στο συκώτι που οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Α. Γενικά η πορεία της είναι καλοήθης, σπάνια είναι θανατηφόρος (κεραυνοβόλος ηπατίτιδα) και ποτέ δεν γίνεται χρόνια, δηλαδή μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων, ο ιός εξαφανίζεται από τον οργανισμό και σταματά να προκαλεί βλάβες στο συκώτι.
Η μόλυνση γίνεται κοπρανοστοματικά, δηλαδή ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται στα κόπρανα ασθενών και φορέων και μπορεί να μολύνει τρόφιμα ή νερό, τα οποία όταν καταναλωθούν από άλλα άτομα μπορούν να τα μολύνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο η ηπατίτιδα Α είναι πολύ συχνή σε χώρες όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές (έλλειψη σωστών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης) καθώς και σε συνθήκες συνωστισμού, π.χ. στρατώνες, καταυλισμοί, κατασκηνώσεις. Επίφοβα για μετάδοση ηπατίτιδας Α είναι και τα θαλασσινά (ιδιαίτερα τα οστρακοειδή) που αλιεύονται από περιοχές όπου εκβάλλουν ανθρώπινα λύματα. Σε πολλές περιπτώσεις η νόσηση από ηπατίτιδα Α είναι υποκλινική, χωρίς δηλαδή συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται περίπου 2 εβδομάδες από τη μόλυνση και συνήθως περιλαμβάνουν ανορεξία, καταβολή δυνάμεων, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, ναυτία, εμετό, ήπιο πόνο στην κοιλιά και ευαισθησία στο δεξιό άνω μέρος της, ενώ μπορεί να εμφανίζεται και χαρακτηριστική απέχθεια στο κάπνισμα. Μετά από μερικές μέρες μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος (κιτρίνισμα στο δέρμα και στους βλεννογόνους) και σκουρόχρωμα ούρα (σαν κονιάκ). Σταδιακά τα συμπτώματα υποχωρούν και ο ασθενής αναρρώνει σε 4-6 εβδομάδες συνολικά, οπότε και αρχίζουν να ομαλοποιούνται και οι εξετάσεις του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διογκωθεί το ήπαρ, ο σπλήνας και οι λεμφαδένες του ασθενούς κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Πώς αντιμετωπίζεται η Ηπατίτιδα Α
Η αντιμετώπιση της οξείας φάσης περιλαμβάνει υποστηρικτικά μέτρα, όπως: ανάπαυση, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και ηπατοτοξικών φαρμάκων, διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες αλλά φτωχή σε λίπη, καλή ενυδάτωση. Οι σοβαρότερες περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία και όταν πρόκειται για κεραυνοβόλο ηπατίτιδα μπορεί να χρειαστεί επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος. Η πρόληψη της ηπατίτιδας Α στηρίζεται στην τήρηση των κανόνων υγιεινής (κυρίως συχνό πλύσιμο χεριών και οπωσδήποτε μετά την τουαλέτα), στην αποφυγή συνθηκών συνωστισμού, στη βελτίωση της δημόσιας υγιεινής και στον εμβολιασμό. Κατά τη διάρκεια παραμονής σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος, πρέπει να καταναλώνεται μόνο εμφιαλωμένο νερό και να αποφεύγονται τα λαχανικά και τα παγάκια. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α γίνεται σε δύο δόσεις στους ενήλικες και είναι απαραίτητο σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες όπου ενδημεί η ηπατίτιδα Α. Το εμβόλιο αυτό έχει ενταχθεί και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε τρεις δόσεις για τα παιδιά. Σε περίπτωση ανάγκης για άμεση προφύλαξη (π.χ. μετά την έκθεση ατόμου υψηλού κινδύνου στον ιό της ηπατίτιδας Α) υπάρχει διαθέσιμος και ορός ανοσοσφαιρίνης. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος, Γαστρεντερολόγος, Παιδίατρος, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος, Γαστρεντερολόγος, Παιδίατρος, Γενικός Ιατρός