Τι είναι η Ηπατίτιδα Β και πως αντιμετωπίζεται
Η ηπατίτιδα Β είναι φλεγμονή του ήπατος που οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Β και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία, αφού ένα σημαντικό ποσοστό (μέχρι και 20%) καταλήγει σε χρόνια λοίμωξη με αυξημένο κίνδυνο για κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο στο ήπαρ.
Η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β μπορεί να γίνει μέσω του αίματος και των βιολογικών υγρών, όπως:
- Με σεξουαλική επαφή
- Με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από αίμα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, εργαλεία τατουάζ ή ear- και body-piercing)
- Με μετάγγιση μολυσμένου αίματος
- Κάθετα από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού
Ο ιός της ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδεται από χειραψίες, τρόφιμα, νερό ή την τουαλέτα. Η οξεία φάση της νόσου (οξεία ηπατίτιδα Β) μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε 1-3 μήνες από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν: ανορεξία, καταβολή δυνάμεων, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, ναυτία, εμετό, ήπιο πόνο στην κοιλιά και ευαισθησία στο δεξιό άνω μέρος της. Μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των βλεννογόνων) και σκουρόχρωμα ούρα (σαν κονιάκ). Μετά την οξεία λοίμωξη, ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό και να επέλθει ίαση ή να παραμείνει και να προκύψει χρόνια ηπατίτιδα Β. Η χρόνια ηπατίτιδα Β συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα ή εμφανίζει πολύ ήπια γενικά συμπτώματα (π.χ. εύκολη κόπωση) για πολύ καιρό. Επειδή όμως σταδιακά μειώνεται η λειτουργία του ήπατος, η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση και καρκίνο του ήπατος που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη θνησιμότητα.
Πώς αντιμετωπίζεται η Ηπατίτιδα Β
Η οξεία ηπατίτιδα Β αντιμετωπίζεται με γενικά υποστηρικτικά μέτρα, όπως ανάπαυση, καλή ενυδάτωση, διατροφή φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, αποφυγή αλκοόλ και ηπατοτοξικών φαρμάκων. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται πιο ειδική αγωγή και νοσηλεία. Η χρόνια ηπατίτιδα Β αντιμετωπίζεται με τακτική παρακολούθηση και φάρμακα που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμούν τον πολλαπλασιασμό του ιού, ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ και ηπατοτοξικών φαρμάκων. Η πρόληψη από την ηπατίτιδα Β έχει πολύ μεγάλη σημασία και γίνεται με τα παρακάτω μέτρα:
- Εμβολιασμός
- Περιορισμός των ερωτικών συντρόφων και χρήση ελαστικού προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή
- Καταπολέμηση των ενδοφλέβιων ναρκωτικών και αποφυγή κοινής χρήσης συρίγγων από τους χρήστες
- Έλεγχος αίματος στην αιμοδοσία
- Τήρηση κανόνων ασφαλείας από το υγειονομικό προσωπικό (π.χ. ελαστικά γάντια μιας χρήσης, κανονισμοί απόρριψης βελονών και αιχμηρών αντικειμένων, κ.ά.)
Ο εμβολιασμός για τον ιό της ηπατίτιδας Β είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο. Έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα βρέφη και τα παιδιά και πρέπει να γίνεται απαραίτητα σε άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ. υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, οικογένειες πασχόντων ή φορέων, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, άτομα με πολλούς συντρόφους, κ.ά.). Όταν υπάρχει υποψία έκθεσης στον ιό της ηπατίτιδας Β πρέπει να γίνει ιατρική εξέταση και, αν κρίνεται απαραίτητο, να χορηγηθεί υπεράνοση γ-σφαιρίνη που μπορεί να προφυλάξει από τη νόσηση. Υπεράνοση γ-σφαιρίνη για την ηπατίτιδα Β χορηγείται και στα νεογέννητα που η μητέρα τους είναι φορέας του ιού. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος, Γενικός Ιατρός