Skip to the content

Τι είναι η Καθυστέρηση περιόδου και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Καθυστέρηση περιόδου και πως αντιμετωπίζεται

Η καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως:

  • Εγκυμοσύνη. Σε μια σεξουαλικά ενεργή γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι η πρώτη αιτία που θα πρέπει να διερευνηθεί.
  • Σωματικό ή ψυχολογικό στρες. Η έντονη κόπωση, ο πρωταθλητισμός, το άγχος και οι έντονοι ρυθμοί ζωής μπορεί να επηρεάσουν την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν την ωοθυλακιορρηξία και τον ωοθυλακικό κύκλο και να προκαλέσουν καθυστέρηση.
  • Σημαντικές αλλαγές στη ζωή. Αλλαγές ωραρίων, έντονες εξαντλητικές δίαιτες, αύξηση ή μείωση σωματικού βάρους, ακόμα και η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα της ηλιοφάνειας, επιδρούν στον κύκλο και προκαλούν διαταραχές στην εμφάνιση της περιόδου.
  • Κάποια λοίμωξη (π.χ. ίωση). Ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται την περίοδο της ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να αποσυντονίσει τις διαδικασίες και να οδηγήσει σε καθυστέρηση της περιόδου.
  • Κάποιο νέο φάρμακο ή αλλαγή στη δοσολογία φαρμάκου που ήδη έπαιρνε η γυναίκα. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ωοθυλακιορρηξίας μπορεί να την καθυστερήσουν, οπότε να καθυστερήσει και η περίοδος.
  • Ορισμένες αντισυλληπτικές μέθοδοι, όπως το σπιράλ ή το χάπι της επόμενης μέρας, μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο και να επηρεάσουν τη διάρκειά του αλλά και τη ροή κατά την εμμηνορρυσία.
  • Ορμονικές διαταραχές (π.χ. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, κλιμακτήριος, διαταραχές θυρεοειδούς, κ.ά.). Είναι από τους συχνότερους παράγοντες που σχετίζονται με διαταραχές του κύκλου, όπως η καθυστέρηση της περιόδου.

Η καθυστέρηση στην περίοδο μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως διόγκωση και πόνος στο στήθος, αύξηση βάρους, πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, κούραση, κ.ά.

Πώς αντιμετωπίζεται η Καθυστέρηση περιόδου

Όταν μια γυναίκα είναι σεξουαλικά δραστήρια και έχει καθυστέρηση, πρέπει αρχικά να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η διάγνωση της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει με μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, είτε στο αίμα (σε κάποιο εργαστήριο), είτε στα ούρα (στο σπίτι με τεστ από το φαρμακείο), από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης. Κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να κρατά ημερολόγιο περιόδου, να σημειώνει δηλαδή την 1η μέρα της περιόδου της κάθε μήνα, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί η κανονικότητα των κύκλων της, τόσο από την ίδια, όσο και από τον γυναικολόγο της στην ετήσια γυναικολογική εξέταση. Αν ο κύκλος της γυναίκας είναι γενικά σταθερός, αλλά έχει περιστασιακά καθυστέρηση ή άλλες διαταραχές, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε παράγοντες που επέδρασαν στους συγκεκριμένους κύκλους (π.χ. κούραση, άγχος, λοιμώξεις, φάρμακα, κλπ.). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διατηρεί όσο το δυνατόν σταθερές συνθήκες και να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής (π.χ. να διατηρεί φυσιολογικό βάρος, να ασκείται, να ξεκουράζεται, να τρέφεται σωστά και ισορροπημένα, να περιορίσει το άγχος). Αν ο κύκλος της γυναίκας δεν είναι σταθερός και εμφανίζει συχνά διαταραχές, όπως καθυστέρηση περιόδου, αμηνόρροια (να μην έχει περίοδο), πολύ ή λίγο αίμα, κλπ., είναι απαραίτητο να εξεταστεί από γυναικολόγο για να αναζητηθεί η αιτία. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γυναικολόγος

(29 Αξιολογήσεις)