Τι είναι η Κήλη και πως αντιμετωπίζεται
Η κήλη είναι η προβολή ενός εσωτερικού οργάνου μέσα από ένα ευαίσθητο σημείο του σώματος. Οι πιο συνηθισμένες κήλες προβάλλουν μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα και περιέχουν όργανα από την κοιλιά (συνήθως περιτόναιο ή έντερο). Τέτοιες κήλες είναι η βουβωνοκήλη, η μηροκήλη, η ομφαλοκήλη, η επιγαστρική κήλη ή η κήλη της λευκής γραμμής. Άλλες μορφές κήλης είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (προβάλλει ένα τμήμα του δίσκου που βρίσκεται μεταξύ των σπονδύλων και πιέζει τις αντίστοιχες ρίζες νεύρων), η διαφραγματοκήλη (ένα τμήμα του στομάχου προβάλλει προς τον θώρακα, μέσα από το διάφραγμα). Σπανιότερες είναι οι εγκεφαλοκήλες, οι μηνιγγοκήλες και οι μηνιγγομυελοκήλες, όπου προβάλλει τμήμα του εγκεφάλου, των μηνίγγων ή του νωτιαίου μυελού μέσα από ελλείμματα του κρανίου ή της σπονδυλικής στήλης. Αυτές συνήθως οφείλονται σε ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Μια κήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να παρουσιάζει συμπτώματα ανάλογα με την εντόπισή της.
Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να προκαλούν πόνο ή αίσθημα βάρους, ενώ γίνονται αντιληπτές σαν εξογκώματα τα οποία εμφανίζονται ή γίνονται εντονότερα όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. κατά τον βήχα ή το σήκωμα βάρους).
Μια κήλη κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να είναι:
- Ανατασσόμενη, δηλαδή να μπορεί να ξαναμπεί μέσα το περιεχόμενο της κήλης τεχνητά (από τον γιατρό ή τον ασθενή) ή αυτόματα και να ξαναπροβάλλει όταν αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς
- Μη ανατασσόμενη, δηλαδή το περιεχόμενο να προβάλλει συνεχώς και να μην μπορεί να ξαναμπεί μέσα
- Περιεσφιγμένη, δηλαδή το περιεχόμενο της κήλης πιέζεται πολύ στο στόμιο προβολής της. Πρόκειται για σοβαρή επιπλοκή της κήλης, που χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο πόνο και πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως, γιατί αλλιώς το όργανο που προβάλλει μπορεί να νεκρωθεί, λόγω μειωμένης αιμάτωσης.
Οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλούν πόνο στη μέση ή στον αυχένα και νευρολογικά συμπτώματα στα χέρια ή στα πόδια (π.χ. πόνος, μούδιασμα, αδυναμία, παράλυση), ανάλογα με την εντόπιση.
Οι διαφραγματοκήλες χαρακτηρίζονται από συμπτώματα στο πεπτικό, όπως καούρες, αναγούλες, πόνος πίσω από το στόμα, δυσκολία στην κατάποση, κ.ά.
Οι εγκεφαλοκήλες, οι μηνιγγοκήλες και οι μηνιγγομυελοκήλες προκαλούν πολύ σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. παραλύσεις, νοητική και σωματική καθυστέρηση, κ.ά.), ακόμα και θάνατο.
Πώς αντιμετωπίζεται η Κήλη
Η μοναδική μέθοδος θεραπείας μιας κήλης είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, οπότε το περιεχόμενο επανατοποθετείται στον φυσιολογικό του χώρο (ή αφαιρείται στην περίπτωση της δισκοκήλης) και με διάφορες μεθόδους (π.χ. πλέγματα στην κοιλιά) ισχυροποιείται το άνοιγμα μέσα από το οποίο έγινε η προβολή, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης.
Η απόφαση για τον χρόνο του χειρουργείου κρίνεται από τον γιατρό και τον ασθενή, ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, τη δυσκολία που του προκαλεί, την πιθανότητα ή την παρουσία επιπλοκών, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, θα πρέπει να αποφεύγονται οι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, τόσο για την πρόληψη εμφάνισης μιας κήλης όσο και για τη μη επιδείνωση μιας υπάρχουσας κήλης, μέχρι να χειρουργηθεί. Τέτοιοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ή επιδείνωσης μια κήλης είναι:
- Το σήκωμα βάρους
- Η δυσκοιλιότητα
- Το κάπνισμα και όλες οι καταστάσεις που προκαλούν βήχα
- Η δυσκολία στην ούρηση (π.χ. λόγω υπερπλασίας προστάτη)
- Η παχυσαρκία
- Η απότομη απώλεια πολλών κιλών
- Το επίμονο φτάρνισμα που συνοδεύει π.χ. αλλεργικές καταστάσεις
Γενικά δεν προτείνεται η χρήση ειδικών ζωνών (κηλεπιδέσμων) γιατί ευνοεί τη δημιουργία συμφύσεων που καθηλώνουν την κήλη και δυσκολεύουν τη χειρουργική αντιμετώπισή της. Μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο περιστασιακά και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
Η διαφραγματοκήλη, αντιμετωπίζεται με φάρμακα (π.χ. αντιόξινα, γαστροπροστατευτικά) και μέτρα όπως η αποφυγή βαριών, λιπαρών και πικάντικων γευμάτων, η μη κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα, η χρήση πολλών μαξιλαριών κατά τον ύπνο κ.ά., ή χειρουργικά ανάλογα με τη βαρύτητα.
Οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου όταν δεν δημιουργούν έντονα προβλήματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά, δηλαδή φαρμακευτικά κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων, με φυσικοθεραπείες και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής, με σωστή στάση σώματος, αποφυγή φόρτισης των προβληματικών περιοχών (π.χ. βάρη, πολύωρη καθιστική θέση, κλπ.). Εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα είναι έντονα ή υποτροπιάζουν συχνά, γίνεται χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που προβάλλει.
Οι εγκεφαλοκήλες, μηνιγγοκήλες και μηνιγγομυελοκήλες που σχετίζονται με ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου μπορούν να διαγνωστούν με τα υπερηχογραφήματα κατά τον προγεννητικό έλεγχο και αναλόγως της βαρύτητας να συζητηθεί το ενδεχόμενο διακοπής της κύησης. Αλλιώς, αντιμετωπίζονται χειρουργικά με στόχο τη διατήρηση όσο το δυνατόν καλύτερης νευρολογικής λειτουργίας.
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γενικός Χειρουργός, Νευροχειρουργός
Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γενικός Χειρουργός, Νευροχειρουργός