Τι είναι τα Κονδυλώματα και πως αντιμετωπίζονται
Τα κονδυλώματα είναι βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Pappiloma Virus-HPV). Πρόκειται για τη συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στην περιγεννητική περιοχή σε γυναίκες (χείλη αιδοίου, περίνεο, πρωκτός, βουβωνική χώρα, είσοδος κόλπου, τράχηλος) και άντρες (πέος, όσχεο, πρωκτός, περίνεο, βουβωνική χώρα). Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα, στον φάρυγγα και στον λάρυγγα, μεταδιδόμενα με στοματογεννητική επαφή.
Τα κονδυλώματα είναι συχνότερα στις γυναίκες, ενώ πολλοί άντρες φαίνεται να είναι φορείς χωρίς να εκδηλώνουν τη νόσο. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και είναι πιθανό κάποιος να έχει μολυνθεί με περισσότερα από ένα στελέχη. Από αυτά, κάποια είναι υψηλού κινδύνου για πρόκληση καρκίνου (κυρίως στον τράχηλο της μήτρας). Στον ιό HPV ανήκουν και τα στελέχη που προκαλούν μυρμηκιές στα χέρια και στο σώμα, χωρίς όμως αυτά να μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα εκδηλώνονται σαν μικρά ή μεγαλύτερα εξογκώματα του δέρματος, που μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά. Πολλές φορές μοιάζουν με τσαμπί από σταφύλι. Το χρώμα τους είναι ίδιο με του δέρματος ή μπορεί να είναι περισσότερο λευκά και συνήθως δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα. Σπανιότερα μπορεί να προκαλούν πόνο ή κάψιμο, ενώ όταν μεγαλώσουν μπορεί να αιμορραγήσουν. Συχνά, τα κονδυλώματα είναι τόσο μικρά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι ή εντοπίζονται εσωτερικά (π.χ. στον κόλπο ή στον τράχηλο), οπότε γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από ιατρική εξέταση. Η μετάδοση του ΗPV γίνεται μέσω δερματικής επαφής με τις βλάβες, κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μετά τη μόλυνση μεσολαβεί μικρό ή μεγάλο διάστημα (από μέρες ή μήνες) μέχρι να εμφανιστούν βλάβες ή κονδυλώματα, ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις τα κονδυλώματα μπορεί να μην εμφανιστούν ή να εμφανιστούν μετά από χρόνια, οπότε το άτομο που έχει μολυνθεί, χαρακτηρίζεται σαν φορέας. Από τη στιγμή που θα γίνει η μόλυνση, ο ιός δεν εγκαταλείπει το σώμα, εμφανίζει όμως διαφορετικό επίπεδο δραστηριότητας κατά περιόδους. Έτσι, λοιπόν, κατά διαστήματα ο ιός είναι ενεργός και προκαλεί βλάβες ή κονδυλώματα, ενώ άλλοτε μπαίνει σε αδράνεια. Γενικά η μετάδοση γίνεται κυρίως στις φάσεις ενεργού λοίμωξης. Ο σοβαρότερος κίνδυνος από τα κονδυλώματα και τη μόλυνση με τον ιό HPV είναι η εμφάνιση καρκίνου, συνηθέστερα στον τράχηλο της μήτρας, αλλά έχουν αναφερθεί και αρκετές περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα ή του λάρυγγα (μετάδοση με στοματικό έρωτα).
Πώς αντιμετωπίζονται τα Κονδυλώματα
Μετά τη μόλυνση δεν μπορεί να γίνει εκρίζωση του ιού. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να αφαιρεθούν τα κονδυλώματα, ώστε να υπάρξει ανακούφιση του ασθενούς και να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ερωτικούς συντρόφους. Η αφαίρεση των κονδυλωμάτων γίνεται με κρυοπηξία, καυτηριασμό, laser, χειρουργική αφαίρεση και σπανιότερα πλέον με επάλειψη ουσιών, όπως η ποδοφυλλοτοξίνη. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Μετά τη θεραπεία, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο επανεμφάνισης κονδυλωμάτων στην ίδια ή σε άλλη περιοχή, είτε λόγω επαναδραστηριοποίησης του ιού, είτε λόγω μόλυνσης με διαφορετικό στέλεχος. Γι’ αυτό λοιπόν, μετά τη θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται η τακτική παρακολούθηση και η λήψη προφυλακτικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη των κονδυλωμάτων βασικό ρόλο παίζει η ασφάλεια στις σεξουαλικές επαφές. Ο κίνδυνος περιορίζεται όσο υπάρχουν λιγότεροι σύντροφοι και με τη χρήση προφυλακτικού. Το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής, αλλά και πάλι δεν μπορεί να προστατεύσει εντελώς από τη μόλυνση, αφού δεν καλύπτει όλη την περιοχή που έρχεται σε επαφή και ο ιός μεταδίδεται μέσω του δέρματος. Τα εμβόλια για τον ιό HPV, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κονδυλωμάτων και κυρίως του καρκίνου του τραχήλου, χωρίς όμως να τον εξαφανίζουν, γιατί αφορούν λίγα μόνο στελέχη του ιού. Γίνονται σε γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών, κατά προτίμηση πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Η ετήσια γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπ είναι απαραίτητα, γιατί μπορούν να διαγνώσουν έγκαιρα τη μόλυνση και την παρουσία προκαρκινικών βλαβών, οπότε να γίνει η κατάλληλη αντιμετώπιση. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος, Δερματολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γυναικολόγος, Δερματολόγος