Τι είναι η Κρίση πανικού και πως αντιμετωπίζεται
Μια κρίση πανικού στην πραγματικότητα είναι μια ακραία εκδήλωση άγχους που παίρνει τη μορφή επεισοδίων πολύ έντονου φόβου, ενώ συνυπάρχουν και σωματικά συμπτώματα. Μια κρίση πανικού μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά, εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία, ή να εμφανίζεται όταν ένα άτομο με συγκεκριμένη φοβία βρεθεί αντιμέτωπο με αυτήν (π.χ. όταν ένας κλειστοφοβικός βρεθεί σε περιορισμένο χώρο).
Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού κυριαρχεί ο έντονος φόβος. Ο ασθενής φοβάται ότι συμβαίνει ή θα συμβεί κάτι κακό, ότι πεθαίνει ή τρελαίνεται. Αισθάνεται έντονη δύσπνοια-δυσφορία («πνίγεται») ή φτερούγισμα στο στήθος από την ταχυκαρδία, ζαλίζεται, ιδρώνει, τρέμει, νιώθει έναν κόμπο στο στέρνο ή στο στομάχι, έχει τάση για εμετό, μουδιάζει σε διάφορα σημεία του σώματος, έχει εξάψεις και τάση για λιποθυμία, λιποθυμά, κ.ά. Συνήθως εμφανίζει τάση φυγής από το σημείο ή την κατάσταση που βρίσκεται και πολλές φορές η κρίση πανικού υποχωρεί με την απομάκρυνσή του. Μια κρίση πανικού μπορεί να χαρακτηρίζεται από όλα ή μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα και να κρατά από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες. Η συχνότητα εκδήλωσης των κρίσεων σε κάθε πάσχοντα ποικίλλει σημαντικά, από αρκετές την εβδομάδα μέχρι λίγες τον χρόνο, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εμφανίζουν μία και μόνο κρίση πανικού στη ζωή τους. Παρ’ όλο που οι εκδηλώσεις είναι πολύ έντονες και τρομακτικές, δεν απειλείται ούτε η σωματική, ούτε η ψυχική υγεία του ασθενούς. Η έντονη ενεργοποίηση του οργανισμού κατά την κρίση πανικού δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι κρίσεις πανικού δημιουργούν στους πάσχοντες το άγχος προσμονής της επόμενης κρίσης. Φοβούνται ότι θα τους συμβεί ξανά και μέσα σε κόσμο, οπότε για να αποφύγουν μια νέα κρίση, συνειδητά και ασυνείδητα απομονώνονται, περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και πολλοί αναπτύσσουν αγοραφοβία. Ο φόβος αυτός για μια νέα κρίση μπορεί όμως τελικά να την πυροδοτήσει, οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: φόβος για νέα κρίση πανικού - κρίση πανικού - φόβος για νέα κρίση πανικού κ.ο.κ.
Πώς αντιμετωπίζονται οι Κρίσεις πανικού
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να δυσκολέψουν πολύ την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του πάσχοντα, αλλά σχεδόν πάντοτε μπορούν να εξαφανιστούν με την κατάλληλη θεραπεία. Ο ασθενής δεν πρέπει να υποφέρει περιμένοντας να περάσουν, ούτε να περιορίζεται στην απλή διαχείριση των κρίσεων και να προσπαθεί να τις αποφύγει, αλλά να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια για μόνιμη απαλλαγή από το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού βασίζεται στη φαρμακευτική αγωγή και στην ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακα για τις κρίσεις πανικού (π.χ. ηρεμιστικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά) χορηγούνται για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο στην κάθε περίπτωση, όχι όμως για πάντα. Τα φάρμακα θα ηρεμήσουν τον ασθενή και θα περιορίσουν την επανεμφάνιση των κρίσεων για όσο διάστημα διαρκεί η αγωγή. Το πιο δυνατό όπλο για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και τη μόνιμη εξαφάνισή τους είναι η ψυχοθεραπεία και κυρίως η γνωστικού/συμπεριφορικού τύπου. Αυτή στοχεύει στην αιτία που προκαλεί τις κρίσεις πανικού και βοηθά τον πάσχοντα να μάθει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις της ζωής και να υιοθετεί κατάλληλες συμπεριφορές, ώστε να μην εκδηλώσει ξανά κρίσεις. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, απλές τεχνικές που μπορούν να την περιορίσουν και να βοηθήσουν, είναι:
- Επικέντρωση στην αναπνοή. Μπορεί ο πάσχων να αισθάνεται ότι δεν παίρνει αρκετό αέρα, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Κατά την κρίση πανικού, η αναπνοή είναι πολύ γρήγορη και γίνεται υπεροξυγόνωση. Θα πρέπει ο πάσχων να προσπαθήσει να παίρνει βαθιές ανάσες, να κρατά τον αέρα για λίγο και να εκπνέει αργά. Άλλη μια τεχνική που είναι αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας αναπνοών είναι να αναπνέει μέσα σε μια χαρτοσακούλα ή σε ένα μπαλόνι ή μέσα στις χούφτες. Έτσι, επανεισπνέεται ένα μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που αποβάλλεται με την εκπνοή και το αναπνευστικό κέντρο μειώνει τη συχνότητα αναπνοών.
- Επικέντρωση της προσοχής σε κάτι άλλο, π.χ. στον δευτερολεπτοδείκτη στο ρολόι και συνεχής αυτοϋπενθύμιση ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.
- Όχι άρνηση της κρίσης, απλώς αποφυγή αρνητικών σκέψεων και υπομονή μέχρι να περάσει.
- Ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων και εικόνων στο μυαλό (π.χ. από τις διακοπές).
Γενικά μέτρα που βοηθούν στον περιορισμό των κρίσεων πανικού είναι η ισορροπημένη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή, ο περιορισμός της καφεΐνης, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, ο επαρκής και σταθερός ύπνος, οι τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, κ.ά. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ψυχίατρος, Ψυχολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ψυχίατρος, Ψυχολόγος