Τι είναι η Κύστη κόκκυγα και πως αντιμετωπίζεται
Η κύστη κόκκυγα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση στον υποδόριο ιστό στην περιοχή του κόκκυγα («ουρά»). Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες (και μάλιστα δασύτριχους) και σε ηλικίες συνήθως μεταξύ 15-40 ετών. Η ακριβής αιτιολογία της κύστης κόκκυγα δεν είναι γνωστή. Κατ’ άλλους ενοχοποιείται η διείσδυση των τριχών προς τα μέσα, ή η ρήξη τριχοθυλακίων και η φλεγμονή τους εξ’ αιτίας παραγόντων όπως η μηχανική τριβή (λόγω πολύωρης οδήγησης, καθιστικής θέσης στη διάρκεια της ημέρας, παχυσαρκίας, κλπ.), ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κύστη που δημιουργήθηκε κατά την εμβρυική ζωή. Οι ορμόνες επίσης φαίνεται να παίζουν ρόλο, πιθανόν μέσω της επίδρασής τους στα τριχοθυλάκια.
Η κύστη κόκκυγα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μιας διόγκωσης στην περιοχή του κόκκυγα, μεταξύ των γλουτών. Δεν παρουσιάζει σημαντικά συμπτώματα μέχρι να δημιουργηθεί φλεγμονή. Τότε, ο ασθενής με κύστη κόκκυγα αναφέρει πόνο που μπορεί να είναι πολύ έντονος και να τον εμποδίζει να καθίσει ή να περπατήσει, κοκκίνισμα στην περιοχή, δημιουργία αποστήματος με πύο, έξοδο οροαιματηρού υγρού ή πύου που λερώνει τα εσώρουχά του και σε λίγες περιπτώσεις πυρετό. Όταν το απόστημα παροχετευθεί («σπάσει και αδειάσει») είτε αυτόματα, είτε χειρουργικά, ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα, αλλά μπορεί να ξαναεμφανιστούν μετά από κάποιο διάστημα. Στη χρόνια μορφή της κύστης κόκκυγα, κατά διαστήματα εμφανίζονται υποτροπές της φλεγμονής ποικίλης βαρύτητας, με πόνο και εκροή υγρού και συνήθως αναπτύσσονται συρίγγια που τα στόμιά τους μπορεί να φαίνονται σαν τρύπες ανάμεσα στους γλουτούς.
Πώς αντιμετωπίζεται η Κύστη κόκκυγα
Στην περίπτωση που η κύστη κόκκυγα δεν προκαλεί συμπτώματα, προτείνεται αποτρίχωση και σχολαστική υγιεινή της περιοχής. Στην οξεία φάση, όπου υπάρχει απόστημα, η κύστη κόκκυγα αντιμετωπίζεται με διάνοιξη και παροχέτευση από χειρουργό με τοπική αναισθησία. Η κύστη δεν αφαιρείται χειρουργικά στην οξεία φάση. Στη χρόνια κύστη κόκκυγα, με τις υποτροπές που δυσχεραίνουν τη δραστηριότητα του ασθενούς, η αντιμετώπιση αφορά τη χειρουργική αφαίρεση όλης της κύστης μαζί με τα συρίγγια που έχει δημιουργήσει. Η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να γίνει με κλασική χειρουργική με νυστέρι, με laser ή ραδιοκύματα. Η επιλογή εξαρτάται από τον ασθενή και τον χειρουργό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποτροπιάσει και μετά το χειρουργείο. Γενικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας και φλεγμονής της κύστης κόκκυγα είναι η τοπική καθαριότητα με καλό στέγνωμα, η αποτρίχωση, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η άσκηση και η αποφυγή καθιστικής θέσης. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γενικός Χειρουργός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γενικός Χειρουργός