Skip to the content

Τι είναι η Λαρυγγίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Λαρυγγίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

Η λαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή στον λάρυγγα που συνήθως προκαλείται από ιούς, αλλεργίες, κατάχρηση της φωνής (π.χ. τραγουδιστές, καθηγητές) ή έκθεση του λάρυγγα σε ερεθιστικές ουσίες (π.χ. εισπνοή καπνού). Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της φωνής («κλείσιμο»). Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη λαρυγγίτιδα είναι ο πόνος στον λαιμό κατά την ομιλία και ο ξηρός βήχας. Συνήθως η θερμοκρασία δεν αυξάνεται σημαντικά (δέκατα), εκτός αν η λοίμωξη επεκτείνεται και σε άλλα σημεία του αναπνευστικού. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, με μεγάλο οίδημα στο λάρυγγα, στενεύει πολύ η διάμετρός του και προκαλείται δύσπνοια και σφύριγμα (συριγμός) κατά την αναπνοή.

Πολλές φορές η λαρυγγίτιδα μπορεί να εμφανίζεται μετά από συνάχι. Στα παιδιά η λαρυγγίτιδα είναι αρκετά συχνή και κάποιες φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Συνήθως εκδηλώνεται τις βραδινές ώρες, με βραχνό κλάμα και έντονο ξηρό βήχα που μοιάζει με γάβγισμα. Αν η λαρυγγίτιδα είναι έντονη, εμφανίζεται δύσπνοια και συριγμός. Ανησυχητικά σημάδια είναι η εισολκή των πλευρών κατά την αναπνοή («μπαίνουν» προς τα μέσα) και το μελάνιασμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Λαρυγγίτιδα

Το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της λαρυγγίτιδας είναι η εισπνοή υγρού ψυχρού αέρα. Συνιστάται το ανοιχτό παράθυρο στο δωμάτιο ή η παραμονή στο μπάνιο με κλειστή την πόρτα και με το ζεστό νερό να τρέχει, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί. Επιπλέον, συνιστάται:

  • Η κατανάλωση άφθονων υγρών, για να διατηρείται ο ασθενής ενυδατωμένος
  • Η αποφυγή πολύ ζεστών και κρύων ροφημάτων και πικάντικων φαγητών που μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή
  • Η αποφυγή του καπνίσματος και της παραμονής σε χώρους με καπνό
  • Η ομιλία με φειδώ και με ήρεμη φωνή και η αποφυγή του ψιθυρίσματος
  • Σε πολλές περιπτώσεις οι γαργάρες με αλατόνερο ή φαρμακευτικά διαλύματα βελτιώνουν τα συμπτώματα
  • Αν χρειάζεται, ο γιατρός θα χορηγήσει εισπνεόμενα (αδρεναλίνη και κορτιζόνη). Υπάρχουν ειδικές συσκευές για χρήση σε βρέφη και παιδιά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επίσης αντιβίωση
  • Για τα παιδιά, βοηθά η χρήση υγραντήρα στο δωμάτιο

Αν υπάρχει έντονη δύσπνοια, υψηλός πυρετός, κυάνωση ή τα συμπτώματα επιμένουν, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό. Οι βαρύτερες περιπτώσεις χρειάζονται νοσηλεία. Επείγουσα κατάσταση είναι και η λαρυγγίτιδα που εμφανίζεται σε αλλεργικά άτομα μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο (π.χ. τσίμπημα από μέλισσα στο πρόσωπο). Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος, Ω.Ρ.Λ. , Παιδίατρος, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr   Παθολόγος, Ω.Ρ.Λ. , Παιδίατρος, Γενικός Ιατρός

(0 Αξιολογήσεις)