Τι είναι το Λεμφοίδημα και πως αντιμετωπίζεται
Λεμφοίδημα είναι η διόγκωση ενός μέρους του σώματος (συνηθέστερα των άκρων και μάλιστα των κάτω) που οφείλεται στην ανεπαρκή λειτουργία της λεμφικής κυκλοφορίας και τη συσσώρευση λέμφου. Η λεμφική κυκλοφορία περιλαμβάνει λεμφαγγεία και λεμφαδένες και ακολουθεί παράλληλη πορεία με την αιματική κυκλοφορία (φλέβες - αρτηρίες). Σε αυτήν, κυκλοφορεί η λέμφος, ένα υγρό που προέρχεται από το εσωτερικό των κυττάρων. Η λέμφος μπαίνει στα λεμφαγγεία από τον χώρο που παρεμβάλλεται μεταξύ των κυττάρων, περνά από τους λεμφαδένες της περιοχής και φιλτράρεται από μικρόβια και άλλα τοξικά στοιχεία. Στη συνέχεια, η φιλτραρισμένη λέμφος εισέρχεται στη φλεβική κυκλοφορία και το πλούσιο σε συστατικά υγρό ξαναμοιράζεται σε όλο το σώμα.
Οποτεδήποτε υπάρξει πρόβλημα στη λεμφική κυκλοφορία, η λέμφος συσσωρεύεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα (λεμφοίδημα). Το λεμφοίδημα αναπτύσσεται συχνότερα στα πόδια, όπου η απομάκρυνση της λέμφου γίνεται ενάντια στη βαρύτητα, οπότε είναι δυσκολότερη. Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι πρωτοπαθές και να οφείλεται σε έλλειψη λεμφαγγείων, ανεπαρκή ανάπτυξη του λεμφικού δικτύου ή σε κατασκευαστικές ανεπάρκειες στη λεμφική κυκλοφορία, ή δευτεροπαθές. Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα συνήθως είναι αποτέλεσμα λεμφαδενικού καθαρισμού μιας περιοχής στα πλαίσια της θεραπείας του καρκίνου (π.χ. αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού), ιδιαίτερα όταν η χειρουργική επέμβαση ακολουθείται από ακτινοθεραπεία. Άλλες αιτίες δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος είναι η απόφραξη των λεμφαγγείων από δήγματα εντόμων ή φιδιών, οι αρθρίτιδες, ή οι οξείες λοιμώξεις (λεμφαγγειίτιδα), όπου συνυπάρχει υψηλός πυρετός με ρίγη. Σε τροπικές περιοχές (κυρίως κεντρική Αφρική, νοτιοανατολική Ασία, κεντρική και νότια Αμερική), λεμφοίδημα προκαλείται συχνά από παρασιτικές λοιμώξεις (φιλαρίαση). Η κυριότερη εκδήλωση του λεμφοιδήματος είναι το οίδημα που προκαλεί δυσμορφία και σε πολύ βαριές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ελεφαντίαση. Όσο μεγαλώνει το οίδημα, προκαλεί αίσθημα βάρους και μείωση της λειτουργικότητας (π.χ. δυσκολία στο περπάτημα). Σταδιακά προκαλούνται αλλοιώσεις στο δέρμα και στους μαλακούς ιστούς (υπερκερατώσεις, σκλήρυνση), ενώ αναπτύσσονται συχνά λοιμώξεις.
Πώς αντιμετωπίζεται το Λεμφοίδημα
Οριστική θεραπεία για το λεμφοίδημα δεν υπάρχει. Τα μέτρα αντιμετώπισης στοχεύουν στη μείωση του οιδήματος, στην επιβράδυνση της επιδείνωσης, στη βελτίωση και διατήρηση της λειτουργικότητας του μέλους και στην πρόληψη των λοιμώξεων. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν η αντιμετώπιση ξεκινά έγκαιρα και φτωχά όταν το λεμφοίδημα είναι παραμελημένο και έχει ήδη αναπτυχθεί ίνωση (σκλήρυνση). Μέτρα που είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο του λεμφοιδήματος είναι:
- Φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι (λεμφικό μασάζ, ειδική κινησιοθεραπεία) για καλύτερη παροχέτευση της λέμφου
- Περίδεση με ελαστικούς επιδέσμους, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, αντλίες αεροσυμπίεσης
- Ανύψωση του μέλους συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη βραδινή κατάκλιση
- Αποφυγή παρεμβάσεων στο μέλος που πάσχει (π.χ. αιμοληψία, μέτρηση αρτηριακής πίεσης)
- Καθημερινή άσκηση (π.χ. περπάτημα), αποφυγή όμως καταπόνησης
- Υγιεινή του δέρματος και των νυχιών, αποφυγή τραυματισμών
- Σωστή διατροφή (π.χ. περιορισμός του αλατιού, άφθονα φρούτα και λαχανικά)
- Αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών (σάουνα, καυτό μπάνιο, κλπ.)
- Τακτική ιατρική παρακολούθηση
Σε λίγες περιπτώσεις γίνεται χειρουργική επέμβαση (π.χ. αφαίρεση υποδόριου ιστού) ή αντιμετώπιση με τεχνικές laser, για αισθητική βελτίωση και αύξηση της λειτουργικότητας. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Αγγειοχειρουργός, Φυσικοθεραπευτής Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Αγγειοχειρουργός, Φυσικοθεραπευτής