Skip to the content

Τι είναι τα Λευκά Αιμοσφαίρια

Τι είναι τα Λευκά Αιμοσφαίρια
  • Κύτταρα του αίματος
  • Αμυντική λειτουργία
  • Διαγνωστική διερεύνηση
  • Παρακολούθηση θεραπευτικής αποτελεσματικότητας

Το αίμα αποτελείται από κύτταρα (έμμορφα συστατικά) και από υγρή μεσοκυττάρια ουσία που ονομάζεται πλάσμα. Τα κύτταρα του αίματος διακρίνονται σε τρία είδη, που το καθένα επιτελεί ειδικές λειτουργίες: -          Ερυθροκύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια) -          Λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) -          Αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα)   Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα με πυρήνα και ανάλογα με τη μορφολογία τους διακρίνονται σε πολυμορφοπύρηνα, λεμφοκύτταρα και μεγάλα μονοπύρηνα. Τα λευκά αιμοσφαίρια ονομάζονται και λεμφοκύτταρα και είναι απαραίτητα για την άμυνα και την επιβίωση του οργανισμού. Είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των φλεγμονών και των λοιμώξεων, καθώς είναι αυτά που αναγνωρίζουν τις ξένες ουσίες (βακτήρια, ιούς, μικρόβια) που εισέρχονται στο σώμα και τα οποία παράγουν αντισώματα και κύτταρα που τις στοχεύουν. Επίσης, συμμετέχουν στη δημιουργία φλεγμονών και στην εκδήλωση αλλεργιών. Παράγονται μέσα στον μυελό των οστών και αποθηκεύονται στο αίμα και στους λεμφικούς ιστούς. Κάποια λευκά αιμοσφαίρια έχουν μικρή διάρκεια ζωής  (1-3 ημέρες), γι’ αυτό και ο μυελός παράγει συνεχώς νέα. Σε περίπτωση φλεγμονών, η παραγωγή τους (ιδιαίτερα των ουδετερόφιλων) αυξάνεται κατά πολύ κι έτσι, παρά την παράλληλη επιτάχυνση και της καταστροφής τους, ο αριθμός τους στο αίμα αυξάνεται σημαντικά. Τα λεμφοκύτταρα έχουν σχέση με τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού. Η διάρκεια ζωής τους είναι 100 περίπου μέρες, χωρίς να αποκλείεται για ορισμένα από αυτά να παρατείνεται και πέρα από έναν χρόνο. Καταστρέφονται στη σπλήνα και στο ΔΕΣ (δικτυοενδοθηλιακό σύστημα). Επανακυκλοφορούν μεταξύ αίματος και λέμφου. Τα λευκά αιμοσφαίρια διακρίνονται σε πέντε τύπους:

  • ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ, τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλα λευκά αιμοσφαίρια και βοηθούν στη διάσπαση των βακτηρίων.
  • ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ, τα οποία δημιουργούν αντισώματα για να υπερασπιστούν δυνητικά επιβλαβείς εισβολείς.
  • ΟΥΔΕΤΕΡΟΦΙΛΑ, τα οποία σκοτώνουν και αφομοιώνουν βακτήρια και μύκητες. Είναι ο συνηθέστερος τύπος λευκών και είναι τα πρώτα που θα αμυνθούν στις επιθέσεις των λοιμώξεων.
  • ΒΑΣΕΟΦΙΛΑ, μικρά κύτταρα τα οποία δρουν σαν συναγερμός στους μολυσματικούς παράγοντες που εισβάλλουν στο αίμα.
  • ΗΩΣΙΝΟΦΙΛΑ, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν παράσιτα και καρκινικά κύτταρα και βοηθούν στις αλλεργικές αντιδράσεις.

  Η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων γίνεται με γενική εξέταση αίματος. Φυσιολογικές τιμές: 5000-10000 ανά κυβ.χιλ. αίματος. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα έχει σχέση με την ηλικία μας. Τα βρέφη έχουν μεγαλύτερο αριθμό από τους ενήλικες. Η μείωση του αριθμού των λευκών κάτω των 5000, ονομάζεται λευκοπενία, ενώ  η αύξηση πάνω από 10000, ονομάζεται λευκοκυττάρωση. Σε λοιμώξεις και φλεγμονές, ο αριθμός τους αυξάνεται μέχρι και 50000 ανά κυβ.χιλ. Ένας υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων συνήθως υποδηλώνει: -Βακτηριακή λοίμωξη -Ιογενή μόλυνση -Αντίδραση σε ένα φάρμακο, όπως κορτικοστεροειδή και επινεφρίνη -Ασθένεια του μυελού των οστών -Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος -Ιδιαίτερα σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις -Χρόνια λεμφοκυτταρική ή μυελογενή λευχαιμία -Μυελοίνωση -Πολυκυτταραιμία -Ρευματοειδή αρθρίτιδα -Κάπνισμα -Άγχος, σοβαρή συναισθηματική ή σωματική καταπόνηση -Φυματίωση -Κοκκύτη   Ένας χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων συνήθως υποδηλώνει -Αυτοάνοσα νοσήματα -Σήψη -Λοίμωξη HIV -Λέμφωμα ή μεταστάσεις ενός καρκίνου στον μυελό των οστών -Βλάβη του μυελού των οστών   Η μέτρηση των λευκών αιμοσφαιρίων χρησιμεύει για την παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας μιας λοίμωξης, αιματολογικών ή ανοσολογικών διαταραχών καθώς και την επίδραση ειδικών θεραπειών (χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία). Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος , Αιματολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος , Αιματολόγος

(0 Αξιολογήσεις)