Τι είναι η Μολυσματική Τέρμινθος και πως αντιμετωπίζεται
Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή δερματική ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και τα μάτια. Εμφανίζεται σε άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και άτομα που έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά είναι μεταξύ 1 και 10 ετών.
Καταγράφονται 4 τύποι του ιού: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV-1, ενώ ο MCV-2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται αρχικά ως ένα µικρό σπυράκι, το μέγεθος του οποίου κυμαίνεται από αυτό της κεφαλής καρφίτσας έως αυτού μιας φακής, έχει το χρώμα του δέρματος και είναι μαλακό στην αφή. Στη συνέχεια μεγαλώνει, γίνεται πιο σκληρό και εμφανίζει κέντρο που έχει ένα εντύπωμα και μοιάζει με ομφαλό. Δεν προκαλεί πόνο αλλά μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κνησμού (φαγούρα) ή να ερεθιστεί. Όταν το πιέσουμε βγάζει από μέσα του ένα λευκωπό υλικό, το σωμάτιο της μολυσματικής τερμίνθου. Μέσα σε 6-9 µήνες οι βλατίδες εξαφανίζονται αλλά µερικές φορές επιµένουν για χρόνια. Κάθε σπυράκι ζει περίπου δύο µήνες, αλλά λόγω της µεταδοτικότητας από το ένα σηµείο στο άλλο στο ίδιο άτοµο, η πάθηση µπορεί να διαρκέσει µέχρι και δύο χρόνια. Μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά εμφανίζονται συχνότερα στη μασχαλιαία χώρα, στις πλευρές του κορμού, στην κοιλία, στο πρόσωπο, στους μηρούς και στους γλουτούς. Επίσης μπορεί να μοιάζουν με δερματικά ράκη σε παρατριμματικές περιοχές. Στα παιδιά, τα ογκίδια της μολυσματικής τερμίνθου εμφανίζονται στο πρόσωπο, στον λαιμό, στις μασχάλες, στα χέρια και στις παλάμες. Στους ενήλικες η μολυσματική τέρμινθος συνήθως είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που εντοπίζεται στη γεννητική περιοχή, στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, στο εσωτερικό των μηρών και στους γλουτούς. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή δέρματος με δέρμα, τη σεξουαλική επαφή και την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (πχ κοινή πετσέτα). Επίσης ο ιός μεταδίδεται στο ίδιο άτομο από το ένα σημείο του σώματος σε άλλο με αφή-ξύσιμο. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από το βρώμικο νερό και από την άμμο στην οποία ξαπλώνουμε όταν κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι. Εµφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που αθλούνται σε κολυµβητήρια και γυµναστήρια αλλά και σε παιδιά που πάσχουν από ξηροδερµία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω μικροσκοπικής εξέτασης ενός επιχρίσματος τερμίνθου. Ανάλογα με την έκταση της νόσου και τη βαρύτητα, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει:
- κρέμες κορτιζόνης
- κρέμα ιμικουιμόδης
- κυτταροστατικές ουσίες (ποδοφυλλίνη)
- κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
- χειρουργική αντιμετώπιση, απόξεση και εφαρμογή βάμματος ιωδίου
- χρήση υπερπαλμικού laser