Skip to the content

Τι είναι η Μυωπία και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Μυωπία και πως αντιμετωπίζεται

Η μυωπία είναι μια πάρα πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία των ματιών, στην οποία οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (στον χιτώνα δηλαδή όπου φυσιολογικά δημιουργείται το οπτικό είδωλο), αλλά μπροστά από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι ο μύωπας να βλέπει θολά τα μακρινά αντικείμενα, ενώ διακρίνει καθαρά τα κοντινά. Ο μηχανισμός ανάπτυξης της μυωπίας σχετίζεται, συνήθως, είτε με αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς, οπότε αυξάνει η συγκλίνουσα δύναμή του, είτε με αύξηση της προσθιοπίσθιας διαμέτρου του οφθαλμικού βολβού, οπότε το σημείο σύγκλισης των οπτικών ακτινών μετατοπίζεται προς τα εμπρός.

Η αιτιολογία εμφάνισης της μυωπίας δεν είναι απόλυτα γνωστή, αλλά φαίνεται ότι σχετίζεται τόσο με την κληρονομικότητα, όσο και με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση (προδιάθεση) κληρονομικότητας, καθώς όταν κάποιος γονιός είναι μύωπας, το παιδί έχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας. Το οπτικό στρες (οπτική κούραση) παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς η εμφάνιση μυωπίας αυξάνεται σε όσους κάνουν κατάχρηση της κοντινής όρασης (π.χ. πολύς χρόνος σε ανάγνωση ή μπροστά στην οθόνη υπολογιστή, παρακολούθηση τηλεόρασης από πολύ κοντινή απόσταση, κ.ά.). Η διάγνωση γίνεται συνήθως μεταξύ 8-12 ετών. Κατά την εφηβεία γενικά η μυωπία μεγαλώνει και συνήθως σταθεροποιείται στην αρχή της ενήλικης ζωής, αν και μπορεί να αυξηθεί ελαφρά και αργότερα. Εκτός από τη δυσκολία στη μακρινή όραση, οι μύωπες μπορεί να εκδηλώνουν πονοκεφάλους. Οι σοβαρότερες επιπλοκές που σχετίζονται με τη μυωπία είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η Μυωπία

Η αντιμετώπιση της μυωπίας μπορεί να γίνει με γυαλιά ή φακούς επαφής, που διορθώνουν το διαθλαστικό σφάλμα όσο τα χρησιμοποιεί ο μύωπας, ή με τις διάφορες μεθόδους χειρουργικής διαθλαστικής. Η χειρουργική αντιμετώπιση της μυωπίας στηρίζεται στην τεχνολογία laser και παρέχει μόνιμη βελτίωση. Από την παιδική ηλικία πρέπει να ξεκινά η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση και να συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής, για έγκαιρη διάγνωση τόσο των διαθλαστικών ανωμαλιών, όσο και άλλων οφθαλμολογικών παθήσεων. Όσοι εμφανίζουν μυωπία ή άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. υπερμετρωπία, αστιγματισμό), πρέπει να εξετάζονται συχνότερα. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Οφθαλμίατρος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr  Οφθαλμίατρος

(0 Αξιολογήσεις)