Τι είναι η Παχυσαρκία και πως αντιμετωπίζεται
Παχυσαρκία είναι η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους, που υπερβαίνει κατά πολύ το φυσιολογικό και χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο σώμα. Αποτελεί νόσο και συνδέεται ισχυρά με πολλές σοβαρές παθήσεις και μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.
Το συνηθέστερο κριτήριο της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που ορίζεται ως το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για παράδειγμα ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά και έχει ύψος 1,75, έχει ΔΜΣ 70/1,752= 22,9. Φυσιολογικός θεωρείται ο ΔΜΣ που κυμαίνεται μεταξύ 20-25. Πάνω από αυτές τις τιμές το άτομο χαρακτηρίζεται παχύσαρκο. Συγκεκριμένα, άτομα με τιμές μεταξύ 26-30 χαρακτηρίζονται ως 1ου βαθμού παχύσαρκα (υπέρβαρα), μεταξύ 31-40 ως 2ου βαθμού παχύσαρκα και πάνω από 41 ως 3ου βαθμού παχύσαρκα. Η παχυσαρκία παρουσιάζει έντονα αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις ανεπτυγμένες χώρες με τα Δυτικά πρότυπα διατροφής. Η αιτία της παχυσαρκίας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η καθημερινή πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από εκείνες που χρειάζεται ο άνθρωπος, σε συνδυασμό με μειωμένη ή καθόλου σωματική δραστηριότητα. Η περίσσεια των θερμίδων αποθηκεύεται στο σώμα σαν λίπος. Φυσικά, στην εμφάνιση της παχυσαρκίας έχει συμβάλει πολύ η σύγχρονη διατροφή με το πρόχειρο φαγητό, τα πολλά λιπαρά και η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή. Η κληρονομικότητα φαίνεται να σχετίζεται με προδιάθεση για παχυσαρκία, ενώ σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπάρχουν παθολογικά αίτια και κυρίως ενδοκρινολογικές παθήσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται η Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία πρέπει να θεραπεύεται και ακόμα καλύτερα να προλαμβάνεται γιατί αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσος, αγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, κ.ά.) και επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του ατόμου. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη βαρύτητα και περιλαμβάνει συντηρητική αγωγή, φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις. Συνήθως χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη. Η συντηρητική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αφορά στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην υιοθέτηση πιο υγιεινών προτύπων, όπως:
- Μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων καθημερινά, μοιρασμένων σε τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ελαφρά σνακ
- Επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή
- Αποφυγή πρόχειρου φαγητού και προτίμηση του «σπιτικού»
- Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας-τακτική άσκηση
- Περιορισμός του άγχους
Είναι σημαντικό η απώλεια βάρους να γίνεται σταδιακά, με ρυθμό περίπου ½ με 1 κιλό την εβδομάδα και να αποφεύγεται η απότομη απώλεια και οι στερητικές δίαιτες που κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και συνήθως έχουν προσωρινά μόνο αποτελέσματα. Σε μεγαλύτερου βαθμού παχυσαρκία, η συντηρητική αγωγή ενισχύεται με φάρμακα που είτε περιορίζουν την επιθυμία για πρόσληψη τροφής, είτε εμποδίζουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χορηγούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση. Σε ακόμα μεγαλύτερου βαθμού παχυσαρκία και εφ’ όσον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, εφαρμόζονται λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές μέθοδοι, όπως: το ενδογαστρικό μπαλόνι, ο γαστρικός δακτύλιος, η γαστροπλαστική, η μερική (sleeve) γαστρεκτομή, η γαστρική παράκαμψη. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Παθολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Παθολόγος