Skip to the content

Τι είναι οι Πολυκυστικές Ωοθήκες και πως αντιμετωπίζονται

Τι είναι οι Πολυκυστικές Ωοθήκες και πως αντιμετωπίζονται

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συχνή ορμονική διαταραχή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών μικρών κυστών στις ωοθήκες. Οι κύστεις αυτές είναι ωοθυλάκια, που λόγω της ορμονικής διαταραχής δεν εξελίχθηκαν, έμειναν στάσιμα και σταδιακά συσσωρεύτηκαν στις ωοθήκες.

Η αιτιολογία των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι ξεκαθαρισμένη, αλλά η εμφάνιση του συνδρόμου έχει να κάνει με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τα φυσιολογικά. Φαίνεται να υπάρχει και κληρονομική συσχέτιση, ενώ οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν συνδεθεί με αυξημένη αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης, γεγονός που αναγκάζει το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Η περίσσεια ινσουλίνης όμως, φαίνεται να προκαλεί την αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης και να οδηγεί τελικά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ ή PCOS). Τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες, είναι:

  • Εμφάνιση περιόδου σε πολύ αραιά διαστήματα (αραιομηνόρροια) ή και απουσία της (αμηνόρροια)
  • Αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα
  • Απώλεια τριχών από το κεφάλι (ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία)
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Λιπαρό δέρμα με ακμή
  • Εναλλαγές της διάθεσης
  • Κατάθλιψη
  • Υπογονιμότητα - δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης

Συνήθως δεν εμφανίζονται όλα τα παραπάνω συμπτώματα στην ίδια γυναίκα, ενώ μπορεί να ποικίλλει και η βαρύτητα με την οποία εκδηλώνονται. Επιπλέον, γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζουν συχνότερα ή κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν στο μέλλον παθήσεις όπως: μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθειες, υπερχοληστερολαιμία, υπνική άπνοια, κ.ά. Υπάρχει επίσης και συσχέτιση του PCOS με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου που φαίνεται να οφείλεται στους ανωορρηκτικούς κύκλους, οι οποίοι οδηγούν σε έλλειψη προγεστερόνης και συνεχιζόμενη παραγωγή οιστρογόνων, που προκαλούν υπερτροφία του ενδομητρίου.

Πώς αντιμετωπίζονται οι Πολυκυστικές Ωοθήκες

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών εξαρτάται από την επιθυμία της γυναίκας να τεκνοποιήσει. Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, χρησιμοποιούνται ορμονικά σκευάσματα (αντισυλληπτικά χάπια) που μειώνουν τις ανδρικές ορμόνες και τα συμπτώματα που προκαλούν (ακμή, τριχοφυΐα, κλπ.) και ρυθμίζουν την περίοδο διευκολύνοντας την αποβολή του υπερπλασμένου από τα οιστρογόνα ενδομητρίου. Τα αντισυλληπτικά δεν θεραπεύουν το σύνδρομο, αλλά εξισορροπούν τις ορμονικές διαταραχές, για όσο διάστημα λαμβάνονται. Υπάρχουν, επίσης, ορμονικά σκευάσματα που ανταγωνίζονται τις ανδρικές ορμόνες όπως η οξική κυπροτερόνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τη διακοπή της θεραπείας, οι άστατοι κύκλοι και τα συμπτώματα επανέρχονται. Αν υπάρχει επιθυμία για τεκνοποίηση, χρησιμοποιούνται άλλα σκευάσματα (γοναδοτροπίνες, κιτρική κλομιφαίνη) που προάγουν την ωοθυλακιορρηξία, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Πολύ βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών, των συμπτωμάτων και στη ρύθμιση του κύκλου παίζουν και παράγοντες όπως:

  • Η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες
  • Η τακτική σωματική άσκηση
  • Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, άλιπο κρέας, κλπ.)
  • Η μείωση της ζάχαρης, του αλατιού, της καφεΐνης και του αλκοόλ
  • Τα τακτικά γεύματα και η μη παράλειψη γευμάτων

Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα μέτρα και μόνο είναι αποτελεσματικά στη ρύθμιση του κύκλου και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων, ίσως επειδή βελτιώνουν τη δράση της ινσουλίνης. Προφανώς, αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης), θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος, Ενδοκρινολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr   Γυναικολόγος, Ενδοκρινολόγος

(0 Αξιολογήσεις)