Skip to the content

Τι είναι ο Πολύποδας και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο Πολύποδας και πως αντιμετωπίζεται

Ο πολύποδας είναι καλοήθης όγκος που ξεκινά από βλεννογόνους με τους οποίους συνδέεται με μίσχο και προβάλλει μέσα σε κοιλότητες οργάνων. Μπορεί να είναι ένας μόνο ή πολλαπλοί και να εντοπιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Οι πολύποδες εμφανίζονται συχνότερα στο παχύ έντερο, στον λάρυγγα και στις φωνητικές χορδές, στη μύτη και στους παραρρινικούς κόλπους (π.χ. ιγμόρεια άντρα), στη μήτρα, στη χοληδόχο κύστη, στην ουροδόχο κύστη και στο στομάχι.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος και την εντόπιση των πολυπόδων. Συνήθως οι μικροί πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία, ενώ σε μεγαλύτερους πολύποδες η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

  • Παρουσία αίματος ή βλέννης στα κόπρανα (πολύποδες παχέος εντέρου)
  • Αλλαγή στη φωνή (συνήθως βραχνάδα) και φωνητική κόπωση που επιδεινώνεται στη διάρκεια της ημέρας (πολύποδες λάρυγγα)
  • Αυξημένη διάρκεια περιόδου με μεγάλη απώλεια αίματος, αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, υπογονιμότητα, αιμόρροια στην εμμηνόπαυση (πολύποδες ενδομητρίου)
  • Μπούκωμα, καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, μείωση της όσφρησης, πονοκέφαλος (πολύποδες μύτης και παραρρινικών κόλπων)
  • Πόνος ή κολικός στο δεξί άνω τμήμα της κοιλιάς (δεξιό επιγάστριο), δυσπεψία, ναυτία (πολύποδες χοληδόχου κύστης)
  • Αιματουρία, συχνουρία, δυσουρία (πολύποδες ουροδόχου κύστης)
  • Αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα - αναιμία, επιγαστρικός πόνος αριστερά, φούσκωμα με λίγη τροφή, ναυτία, εμετός, ρέψιμο (πολύποδες στομάχου)

Η αιτία ανάπτυξης πολυπόδων δεν έχει διευκρινιστεί, φαίνεται, όμως, ότι σχετίζεται με κληρονομικότητα και με χρόνιες φλεγμονές ή ερεθιστικούς παράγοντες. Έτσι, π.χ. οι πολύποδες του παχέος εντέρου σχετίζονται με τη διατροφή που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη και φτωχή σε φυτικές ίνες, οι πολύποδες του λάρυγγα με την κατάχρηση της φωνής, τις αλλεργίες και το κάπνισμα, οι ρινικοί και παραρρινικοί πολύποδες με τη χρόνια ρινίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδα, οι πολύποδες του ενδομητρίου με την καθυστέρηση της τεκνοποιίας, οι πολύποδες του στομάχου με τη χρόνια γαστρίτιδα και τη λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, κ.ο.κ.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Πολύποδας

Οι πολύποδες κατά γενικό κανόνα πρέπει να αφαιρούνται μετά τη διάγνωσή τους, επειδή παρ’ όλο που γενικά είναι καλοήθεις όγκοι, αρκετά συχνά εξαλλάσσονται με τον χρόνο, μετατρέπονται δηλαδή σε καρκίνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πολύποδες του παχέος εντέρου, όπου υπάρχει και κληρονομική μορφή (οικογενής πολυποδίαση παχέος εντέρου). Στην περίπτωση της οικογενούς πολυποδίασης προτείνεται η προληπτική αφαίρεση του παχέος εντέρου σε μικρή σχετικά ηλικία. Η αφαίρεση των πολυπόδων στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται ενδοσκοπικά (ακόμα και κατά τη διαγνωστική εξέταση όπου ανακαλύπτονται, π.χ. κολονοσκόπηση), χωρίς να απαιτείται κλασική ανοικτή επέμβαση και ακολουθείται από βιοψία-ιστολογική εξέταση που θα καθορίσει αν πρόκειται για καλοήθεια ή όχι. Αν από τη βιοψία διαγνωσθεί καρκίνος, ακολουθεί η κατάλληλη αγωγή. Η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς με πολύποδες, ακόμα και μετά την αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη, για την έγκαιρη ανακάλυψη νέων πολυπόδων και τη διαπίστωση αλλαγών στο μέγεθος και τη μορφή των ήδη υπαρχόντων. Αν οι πολύποδες είναι μικροί και ασυμπτωματικοί, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσουν με συντηρητική και αντιφλεγμονώδη αγωγή, π.χ. οι πολύποδες του λάρυγγα με λογοθεραπεία, κορτικοστεροειδή και διακοπή καπνίσματος, οι πολύποδες της μύτης με σπρέι και χάπια κορτιζόνης. Αν οι πολύποδες είναι πολλαπλοί, μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση ολόκληρου του οργάνου (π.χ. το παχύ έντερο σε περίπτωση οικογενούς πολυποδίασης). Στα γενικά μέτρα πρόληψης της εμφάνισης πολυπόδων, περιλαμβάνεται η υγιεινή ζωή (διατροφή, άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, κλπ.) και η αποφυγή παραγόντων κινδύνου όπως η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η κατάχρηση της φωνής, η χρόνια ρινίτιδα, η καθυστέρηση της τεκνοποίησης, η χρόνια γαστρίτιδα, κ.ο.κ. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γαστρεντερολόγος, Ω.Ρ.Λ. , Γυναικολόγος, Γενικός Χειρουργός, Ουρολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr   Γαστρεντερολόγος, Ω.Ρ.Λ. , Γυναικολόγος, Γενικός Χειρουργός, Ουρολόγος

(29 Αξιολογήσεις)