Skip to the content

Τι είναι ο Πόνος στο πόδι και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο Πόνος στο πόδι και πως αντιμετωπίζεται

Ο πόνος στο πόδι μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε ιστό του ποδιού (οστά, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, αγγεία, νεύρα, δέρμα) και να εντοπίζεται σε ολόκληρο το πόδι ή σε κάποιο μέρος του. Μπορεί να εμφανίζεται ξαφνικά ή σταδιακά, να είναι σταθερός ή να υποχωρεί και να ξαναεμφανίζεται, να εκδηλώνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και να συνοδεύεται ή όχι από άλλα συμπτώματα (π.χ. πρήξιμο, κοκκίνισμα, μελάνιασμα, πυρετός, δυσκαμψία, μουδιάσματα, περιορισμός στην κινητικότητα).

Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν πόνο στο πόδι είναι:

  • Τραυματισμός, όπως κάταγμα, διάστρεμμα, θλάση, έντονη καταπόνηση, τενοντίτιδα, κ.ά. Ο πόνος συνδέεται με κάποιον εξωτερικό παράγοντα (π.χ. πτώση) και συνήθως συνυπάρχει οίδημα, ερυθρότητα και περιορισμός της κινητικότητας.
  • Μυϊκή κράμπα. Ο πόνος αυτός στο πόδι πολύ συχνά εμφανίζεται τη νύχτα, εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στις γάμπες και είναι πολύ οξύς πόνος με σύσπαση των μυών της περιοχής. Οι κράμπες συνήθως προκαλούνται από αφυδάτωση και έλλειψη ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο), σχετίζονται με προηγούμενη έντονη χρήση των μυών ή και διάφορες παθήσεις (π.χ. του θυρεοειδούς) ή λήψη φαρμάκων (π.χ. διουρητικά).
  • Φλεγμονές-αρθρίτιδες και αυτοάνοσα σύνδρομα. Πολύ συχνό αίτιο πόνου στο πόδι είναι η οστεοαρθρίτιδα που εντοπίζεται συνήθως στο γόνατο ή στο ισχίο, αλλά και άλλες αρθρίτιδες. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή είναι χρόνιος, συνήθως με υφέσεις και εξάρσεις και υπάρχουν και στοιχεία φλεγμονής από την άρθρωση (π.χ. οίδημα, ερυθρότητα, θερμότητα, διαταραχή στην κινητικότητα) ή ακόμα και παραμορφώσεις. Χαρακτηριστικές επίσης είναι η ουρική αρθρίτιδα, με έντονο πόνο, πρήξιμο και κοκκίνισμα στο δάκτυλο του μεγάλου ποδιού, που οφείλεται σε αύξηση του ουρικού οξέος, και η ψωριασική αρθρίτιδα που συνοδεύεται και από εξάνθημα.
  • Παθήσεις της μέσης, ιδιαίτερα η δισκοπάθεια. Στην περίπτωση αυτή (ισχιαλγία) ο πόνος εντοπίζεται στο πίσω μέρος του ποδιού ή στα δάκτυλα και μπορεί να συνοδεύεται από μουδιάσματα. Οφείλεται σε πίεση του ισχιακού νεύρου (π.χ. από μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου).
  • Θρομβοφλεβίτιδα. Ο πόνος συνοδεύεται από οίδημα σε όλο το πόδι ή σε μεγάλο μέρος του, το οποίο είναι επίσης ζεστό και κόκκινο και συνήθως συνυπάρχει κάποιος παράγοντας κινδύνου (π.χ. παρατεταμένη ακινησία, παχυσαρκία, διαταραχές πηκτικότητας).
  • Φλεβική ανεπάρκεια – Κιρσοί. Ο πόνος στο πόδι μπορεί να περιγράφεται σαν βάρος.
  • Αθηροσκλήρωση. Ο πόνος στο πόδι εκδηλώνεται κατά την άσκηση (π.χ. περπάτημα, σκάλες, κ.ά.) και αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει. Υποχωρεί με την ξεκούραση (διαλείπουσα χωλότητα).
  • Νευροπάθειες (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης). Ο πόνος στο πόδι μπορεί να εμφανίζεται μετά από απλά ερεθίσματα όπως το άγγιγμα (παραισθησίες) και να συνοδεύεται από μουδιάσματα.
  • Λοιμώξεις (π.χ. οστεομυελίτιδα, δερματικές λοιμώξεις). Εκτός από τη φλεγμονή μπορεί να συνυπάρχει πυρετός.
  • Όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις).

Πώς αντιμετωπίζεται ο Πόνος στο πόδι

Η αντιμετώπιση του πόνου στο πόδι εξαρτάται φυσικά από την αιτία που τον προκάλεσε. Γενικά όμως μέτρα για την ανακούφιση από τον πόνο, είναι:

  • Ξεκούραση και ανύψωση των ποδιών
  • Εφαρμογή πάγου σε τακτά διαστήματα (ιδιαίτερα σε τραυματισμούς ή φλεγμονώδεις καταστάσεις)
  • Απλά παυσίπονα (παρακεταμόλη) ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • Οι κράμπες αντιμετωπίζονται με διάταση των μυών (παρόλο που είναι επώδυνη) και μαλάξεις
  • Οι χρόνιοι πόνοι στο πόδι μπορεί να βελτιωθούν με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μυών

Προληπτικά μέτρα για τον πόνο στο πόδι περιλαμβάνουν τη συχνή ανύψωση των ποδιών, την αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας, τα άνετα σταθερά παπούτσια και την αποφυγή στενών ή ψηλών τακουνιών, την καλή ενυδάτωση, την απώλεια περιττών κιλών, τη διακοπή του καπνίσματος, τον έλεγχο σακχαρώδους διαβήτη – χοληστερίνης και άλλων παθήσεων, κλπ. Όταν ο πόνος στο πόδι συνοδεύεται από πρήξιμο, κοκκίνισμα, πυρετό, όταν αλλάζει το χρώμα (ωχρό, μελανό, μαύρο), όταν εμφανίζεται με την άσκηση και υποχωρεί στην ανάπαυση ή όταν επιμένει, όταν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. μουδιάσματα, αδυναμία) ή όταν προκαλείται από τραυματισμό και υπάρχει παραμόρφωση, πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ορθοπαιδικός, Νευροχειρουργός, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr  Ορθοπαιδικός, Νευροχειρουργός, Γενικός Ιατρός

(50 Αξιολογήσεις)