Τι είναι ο Προστάτης και πως αντιμετωπίζεται
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη στον άντρα. Μέσα από τον προστάτη περνά το πρώτο τμήμα της ουρήθρας (προστατική μοίρα της ουρήθρας) και σε αυτό αποβάλλει ο προστάτης το έκκριμά του. Ο προστάτης παράγει ένα έκκριμα (προστατικό υγρό) που περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Μαζί με τα σπερματοζωάρια και τις εκκρίσεις των υπόλοιπων οργάνων των ανδρικών γεννητικών οργάνων, το προστατικό υγρό συμμετέχει στο σπέρμα.
Οι κυριότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τον προστάτη είναι η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη. Η προστατίτιδα είναι λοίμωξη του προστάτη που συνήθως προκαλείται από βακτήρια και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία προστατίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός με ρίγος, πόνος στη βάση του πέους, πόνος στις αρθρώσεις. Επειδή ο προστάτης διογκώνεται λόγω της φλεγμονής, μπορεί να προκληθεί και δυσκολία στην ούρηση. Η χρόνια προστατίτιδα έχει ηπιότερα συμπτώματα και εκδηλώνεται κυρίως με βάρος στους όρχεις, δυσκολία στην ούρηση και πόνο μετά την εκσπερμάτιση με ή χωρίς αίμα. Σε ό,τι αφορά στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, είναι μια κατάσταση που απασχολεί μεγάλο μέρος των ανδρών μετά την 6η περίπου δεκαετία της ζωής τους. Ο προστάτης αυξάνει σταδιακά σε μέγεθος από την 4η δεκαετία της ζωής των ανδρών. Η αύξηση αυτή που δεν είναι ομοιογενής, σε πολλούς άντρες μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και να προκαλέσει προβλήματα, κυρίως στην ούρηση. Τα συμπτώματα στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη προκαλούνται επειδή ο διογκωμένος προστάτης πιέζει την ουρήθρα και εμποδίζει τη διέλευση των ούρων και το άδειασμα της ουροδόχου κύστης. Συνήθως, υπάρχει δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, συχνουρία με λίγα ούρα την κάθε φορά ακόμα και σταγόνες, μείωση της ακτίνας ούρησης, παράταση χρόνου ούρησης, αίσθημα ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει μετά την ούρηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο ασθενής σηκώνεται να ουρήσει πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Σταδιακά η ουροδόχος κύστη εμφανίζει όλο και περισσότερο υπόλειμμα ούρων και ευνοούνται οι ουρολοιμώξεις, αλλά και οι διαταραχές της λειτουργίας της κύστης. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό με έντονους πόνους, επειδή δεν μπορεί να ουρήσει, ενώ η κύστη του είναι γεμάτη (επίσχεση ούρων). Ο καρκίνος του προστάτη είναι ίσως ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών και εμφανίζεται σχεδόν πάντα μετά τα 50 έτη. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου του προστάτη εξελίσσονται αργά και είναι θεραπεύσιμες, εφ’ όσον η διάγνωση γίνει νωρίς με προληπτικό έλεγχο. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή να προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, ανάλογα με την εντόπισή του.
Πώς αντιμετωπίζεται ο Προστάτης
Είναι πολύ σημαντικό οι άντρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, να υποβάλλονται σε ετήσια προληπτική εξέταση του προστάτη. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει βασικά τη δακτυλική εξέταση από τον γιατρό, με την οποία ψηλαφά τον προστάτη μέσα από το ορθό και παίρνει πληροφορίες για το μέγεθος και την υφή του και μια εξέταση αίματος, το PSA. Το PSA (Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο) είναι ένας καρκινικός δείκτης που αυξάνεται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και περισσότερο στον καρκίνο του προστάτη, με αποτέλεσμα να μπορεί να προειδοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις για την ανάγκη λεπτομερέστερης εξέτασης, ακόμα και βιοψίας. Η προληπτική εξέταση του προστάτη συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και τη θεραπεία του. Η προστατίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ζεστά μπάνια, άφθονα υγρά και συχνές εκσπερματίσεις (από τον ασθενή ή με μάλαξη από τον γιατρό). Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αντιμετωπίζεται συντηρητικά ή χειρουργικά, ανάλογα με το μέγεθός της, τα προβλήματα που προκαλεί, αλλά και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Σε αρχικά στάδια καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, χωρίς συμπτώματα, αρκεί η παρακολούθηση. Προοδευτικά χορηγούνται φάρμακα που ανταγωνίζονται τις ορμόνες που προκαλούν αύξηση του προστάτη ή χαλαρώνουν τη σύσπαση στην ουρήθρα και διευκολύνουν την έξοδο των ούρων. Σε προχωρημένες καταστάσεις με έντονα συμπτώματα, το υπερτροφικό τμήμα του προστάτη αφαιρείται χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται συνήθως μέσω της ουρήθρας και όχι με ανοικτή τομή, με διάφορες μεθόδους. Ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση, ακτινοβολία, ορμονική θεραπεία ή κρυοθεραπεία και σε επιλεγμένες περιπτώσεις απλώς με προσεκτική παρακολούθηση. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ουρολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ουρολόγος