Τι είναι η Ρευματοειδής αρθρίτιδα και πως αντιμετωπίζεται
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο συχνή ρευματολογική πάθηση. Πρόκειται για χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβες και σε άλλα όργανα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνότερα μεταξύ 35-55ετών. Η ακριβής αιτία που προκαλεί τη νόσο δεν είναι γνωστή, αλλά προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που στρέφεται εναντίον των στοιχείων του οργανισμού.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει πολλές αρθρώσεις και μάλιστα συμμετρικά, αλλά μπορεί η προσβολή να είναι ασύμμετρη, να αφορά λίγες αρθρώσεις ή ακόμα και μία. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι οι αρθρώσεις των δακτύλων, του καρπού, των αστραγάλων. Μπορεί όμως να προσβληθούν όλες οι αρθρώσεις του σώματος. Τα συνηθέστερα συμπτώματα από τις αρθρώσεις στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πόνος, δυσκαμψία και οίδημα, που γενικά είναι εντονότερα το πρωί και βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πόνος εκδηλώνεται τόσο κατά την κίνηση όσο και στην ηρεμία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζει υφέσεις και εξάρσεις, σταδιακά όμως μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις, ατροφίες σε μύες και συνδέσμους που περιορίζουν την κινητικότητα της άρθρωσης και μπορεί να προκαλέσουν αγκυλώσεις. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι τα ρευματικά οζίδια, που είναι ανώδυνα, μικρά, μαλακά και κινητά εξογκώματα στις προσβεβλημένες αρθρώσεις καθώς και γενικά συμπτώματα, όπως χαμηλός πυρετός, ανορεξία, καταβολή δυνάμεων. Λιγότερο συχνά η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα, εκτός από τις αρθρώσεις, όπως τα μάτια (σκληρίτιδα), τους πνεύμονες (πλευρίτιδα, πνευμονική ίνωση), την καρδιά (περικαρδίτιδα), τα αγγεία (αγγειίτιδα), κ.ά.
Πώς αντιμετωπίζεται η Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά με κατάλληλη αγωγή μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά η εξέλιξή της. Στόχος της αγωγής είναι να διατηρηθεί η κινητικότητα της άρθρωσης και να αποφευχθούν οι παραμορφώσεις. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν η διάγνωση γίνει νωρίς και ξεκινήσει νωρίς η αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, περιλαμβάνουν: παυσίπονα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κορτικοστεροειδή και διάφορα τροποποιητικά της νόσου (π.χ. άλατα χρυσού, πενικιλλαμίνη, υδροξυχλωροκίνη, μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη, σουλφασαλαζίνη, ινφλιμιξάμπη, κ.ά.). Η φυσικοθεραπεία και η κινησιοθεραπεία προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις με έντονες παραμορφώσεις απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ρευματολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ρευματολόγος