Τι είναι η Σπαστική κολίτιδα και πως αντιμετωπίζεται
Η σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως μεταξύ 20-40 ετών και αφορά συχνότερα τις γυναίκες. Η αιτιολογία της σπαστικής κολίτιδας δεν είναι εξακριβωμένη και οι εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν κάποιο παθολογικό εύρημα. Φαίνεται ότι πρόκειται για διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου που σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως το στρες, ορμονικές μεταβολές, διατροφικοί παράγοντες, κ.ά.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνονται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι:
- Πόνος στην κοιλιά ή κράμπες που συνήθως ανακουφίζεται από την αφόδευση
- Φούσκωμα
- Δυσφορία
- Διαταραχές στη συχνότητα των κενώσεων
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή εναλλαγές δυσκοιλιότητας με διάρροια
- Δυσπεψία
- Ναυτία
- Αυξημένη παραγωγή αερίων
- Παρουσία βλέννας στα κόπρανα
- Έντονη επιθυμία για αφόδευση
- Αίσθημα ατελούς κένωσης κατά την αφόδευση
- Άλλα συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία, εφίδρωση, ζάλη, πόνος στη μέση, κ.ά.
Συχνά, τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας πυροδοτούνται μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή και συνήθως είναι: λιπαρά γεύματα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και σπανιότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κρίσεις του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σχετίζονται έντονα επίσης με περιόδους άγχους ή με την έμμηνο ρύση στις γυναίκες.
Πώς αντιμετωπίζεται η Σπαστική κολίτιδα
Εφ’ όσον δεν είναι γνωστή η αιτιολογία της σπαστικής κολίτιδας, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία, αλλά μόνο θεραπευτικά μέτρα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου είναι, ανάλογα με τα συμπτώματα, φάρμακα που επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου, αντιδιαρροϊκά, προβιοτικά, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αναλγητικά φάρμακα. Συχνά βοηθά η ψυχοθεραπεία για τη σωστή διαχείριση του στρες. Απλά μέτρα που μπορεί να δράσουν ανακουφιστικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης σπαστικής κολίτιδας είναι: χαλαρωτικές τεχνικές, ένα χλιαρό μπάνιο, άνετα ρούχα, κατάκλιση σε θέση που ανακουφίζει (συνήθως πλάγια θέση με λυγισμένα γόνατα). Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή νέων επεισοδίων συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, είναι:
- Περιορισμός του στρες
- Εντοπισμός τροφών που σχετίζονται με κρίσεις συμπτωμάτων και αποφυγή κατανάλωσής τους
- Διακοπή καπνίσματος
- Περιορισμός καφέ, αλκοόλ, αναψυκτικών
- Υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες
- Σωματική άσκηση
- Συχνά μικρά γεύματα, με καλή μάσηση της τροφής
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γαστρεντερολόγος, Παθολόγος, Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γαστρεντερολόγος, Παθολόγος, Γενικός Ιατρός