Skip to the content

Τι είναι οι Σπίλοι και πως αντιμετωπίζονται

Τι είναι οι Σπίλοι και πως αντιμετωπίζονται

Οι σπίλοι (ελιές) είναι αθροίσματα κυττάρων του δέρματος μετά από πολλαπλασιασμό τους. Μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση (συγγενείς) ή να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής (επίκτητοι), να ποικίλλουν σε μέγεθος και αριθμό, να εντοπίζονται οπουδήποτε στο δέρμα, να είναι επίπεδοι ή επηρμένοι, να έχουν διάφορες αποχρώσεις συνήθως καφέ ή στο χρώμα του δέρματος. Συνήθως οι επίκτητοι σπίλοι εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.

Σε κάποιες περιπτώσεις ένας σπίλος μπορεί να είναι ή να γίνει κακοήθης (μελάνωμα). Ιδιαίτερα ανησυχητικοί είναι οι σπίλοι μεγάλου μεγέθους και όσοι αλλάζουν μορφή (χρώμα, σχήμα, μέγεθος). Τα χαρακτηριστικά που είναι ανησυχητικά σε έναν σπίλο είναι η ασυμμετρία, τα ασαφή όρια, η αιμορραγία, η ανομοιομορφία στο χρώμα ή το παράξενο χρώμα (π.χ. γκρι μαύρο, μπλε, κόκκινο, κ.ά.), η αυξημένη διάμετρος (πάνω από 5-6 χιλιοστά) και η αλλαγή τους, ιδιαίτερα αν γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι Σπίλοι

Οι σπίλοι θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά και να καταγράφονται. Πρέπει να γίνει χαρτογράφησή τους από δερματολόγο και στη συνέχεια ανά τακτά διαστήματα θα πρέπει να παρακολουθούνται για να καταγράφονται οι αλλαγές. Κάθε ύποπτος σπίλος πρέπει να εξετάζεται ιατρικά. Σπίλοι μεγάλου μεγέθους, που βρίσκονται σε σημεία που τραυματίζονται συχνά (π.χ. στη μασχάλη), που ενοχλούν αισθητικά τον ασθενή ή που είναι ύποπτοι για κακοήθεια θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά με ασφαλή όρια υγιούς ιστού και να ακολουθεί βιοψία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας του αφαιρεθέντος σπίλου, ακολουθείται η κατάλληλη αγωγή. Γενικά μέτρα για την πρόληψη της κακοήθειας που σχετίζεται με τους σπίλους, είναι:

  • Εξέταση των υπαρχόντων σπίλων και χαρτογράφησή τους
  • Τακτική παρακολούθηση από δερματολόγο, ειδικά για όσους έχουν πολυάριθμους σπίλους ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  • Συχνή αυτοεξέταση με καλό φωτισμό και καθρέφτη για τις περιοχές που δεν είναι εύκολα ορατές
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, χρήση πάντα αντηλιακού υψηλού δείκτη, καπέλου, γυαλιών ηλίου. Αποφυγή εγκαυμάτων
  • Αποφυγή τραυματισμού των σπίλων

Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Δερματολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr   Δερματολόγος

(0 Αξιολογήσεις)