Skip to the content

Τι είναι η Σύφιλη και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Σύφιλη και πως αντιμετωπίζεται

Η σύφιλη είναι ένα λοιμώδες νόσημα που ταξινομείται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Προκαλείται από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη ή τρεπόνημα το ωχρό και μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, αλλά και από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης (συγγενής σύφιλη). Η μετάδοση της σύφιλης μπορεί να γίνει και χωρίς συνουσία, με τη δερματική επαφή, μέσω μικροτραυματισμών.

Η σύφιλη εξελίσσεται σε στάδια: την πρωτογενή, τη δευτερογενή, τη λανθάνουσα και την τριτογενή. Στα αρχικά στάδια είναι πολύ μεταδοτική, αλλά αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα, Αν αφεθεί, απενεργοποιείται για πολλά χρόνια, αλλά προκαλεί πολύ σοβαρές βλάβες σε διάφορα όργανα, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας και ακόμα και στον θάνατο.

  • Πρωτογενής σύφιλη: η πρώτη εκδήλωση της σύφιλης είναι το συφιλιδικό έλκος που εμφανίζεται στο σημείο εισόδου του τρεπονήματος (συνήθως τα γεννητικά όργανα), συνήθως 2-3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Πρόκειται για σκληρό ανώδυνο έλκος (πληγή), που επουλώνεται ακόμα και χωρίς θεραπεία μέσα σε 4-6 εβδομάδες. Μπορεί να μη γίνει αντιληπτό αν βρίσκεται σε μη ορατά σημεία, όπως το ορθό, ο κόλπος ή ο τράχηλος της μήτρας. Παρόλο που το έλκος φαίνεται να υποχωρεί, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος παραμένει και εξελίσσεται.
  • Δευτερογενής σύφιλη: μετά από μερικές εβδομάδες από την επούλωση του συφιλιδικού έλκους μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα οπουδήποτε ή και σε όλο το σώμα, που μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα. Κάποιοι ασθενείς εκδηλώνουν επίσης πυρετό, διόγκωση λεμφαδένων, πονόλαιμο και πόνο στους μύες. Τα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να υποτροπιάσουν ακόμα και πολλές φορές μέσα στον πρώτο χρόνο. Το βακτήριο όμως δεν εγκαταλείπει τον οργανισμό, απλώς απενεργοποιείται προσωρινά.
  • Λανθάνουσα σύφιλη: αν δεν θεραπευτεί στα προηγούμενα στάδια, η σύφιλη μπαίνει σε μια λανθάνουσα φάση, χωρίς συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Μπορεί να μην ξαναενοχλήσει τον ασθενή, αλλά μπορεί να εξελιχθεί στο επόμενο στάδιο.
  • Τριτογενής σύφιλη: στο τελικό στάδιο της νόσου προσβάλλονται διάφορα όργανα του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, η αορτή, το ήπαρ, τα οστά, οι σύνδεσμοι, με αντίστοιχες συνέπειες (άνοια, μηνιγγίτιδα, ανεύρυσμα αορτής, διαταραχές βάδισης, διαταραχές όρασης, κ.ά.).
  • Συγγενής σύφιλη: η μόλυνση του εμβρύου από σύφιλη κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε ενδομήτριο θάνατο ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και διάφορα προβλήματα όπως κώφωση, διαταραχές στα δόντια, στη μύτη, κ.ά.

Πώς αντιμετωπίζεται η Σύφιλη

Η σύφιλη αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια με χορήγηση πενικιλίνης, η οποία μπορεί να χορηγηθεί και στην εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση αλλεργίας στην πενικιλίνη χορηγείται άλλο αντιβιοτικό, όπως οι τετρακυκλίνες. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται κάτω από παρακολούθηση, γιατί μπορεί να προκληθεί μια αντίδραση (Jarish-Herxheimer) με πυρετό, ρίγη, πόνους, ναυτία, εξάνθημα, κόπωση που διαρκούν περίπου 24 ώρες. Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής παρακολουθείται σε τακτά διαστήματα για επιβεβαίωση της αποδρομής της λοίμωξης και πρέπει να αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές, μέχρι να είναι σίγουρο ότι έχει ξεπεραστεί. Η πρόληψη στηρίζεται στις ασφαλείς σεξουαλικές επαφές, στον προγεννητικό έλεγχο στην εγκυμοσύνη και στην ιατρική εξέταση σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων βλαβών, ώστε να δοθεί έγκαιρα θεραπεία. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Δερματολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr   Δερματολόγος

(0 Αξιολογήσεις)