Τι είναι ο Θηλασμός και πως αντιμετωπίζεται
Ο θηλασμός είναι ο μόνος φυσικός τρόπος διατροφής του νεογέννητου και του βρέφους και έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο για το μωρό, οπότε έχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει κολικούς και η σύστασή του είναι ιδανική για τις ανάγκες του. Μέσω του θηλασμού το νεογέννητο προστατεύεται από λοιμώξεις, αφού δέχεται αντισώματα από τη μητέρα του. Τα μωρά που θηλάζουν αναπτύσσουν λιγότερο συχνά αλλεργίες και σχετικές παθήσεις (π.χ. έκζεμα) και μεγαλώνοντας έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα ή να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός ευνοεί την πνευματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Από την πλευρά της μητέρας, ο θηλασμός επιταχύνει την επαναφορά του σώματός της στην προηγούμενη κατάσταση και διευκολύνει την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Φαίνεται επίσης ότι ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από τον καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών, αλλά και από την οστεοπόρωση. Επιπλέον, διευκολύνει τη μητέρα, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, το γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, στην κατάλληλη θερμοκρασία και χωρίς μικρόβια. Ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα του θηλασμού είναι η δημιουργία δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό της.
Ο θηλασμός είναι εφικτός σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Οι απόλυτες αντενδείξεις είναι ελάχιστες και σπάνιες. Προβλήματα που προκύπτουν κατά τον θηλασμό όπως οι ραγάδες στις θηλές, το «πέτρωμα», ή η μαστίτιδα, συνήθως οφείλονται σε λάθη που γίνονται κατά τη διαδικασία και όχι μόνο δεν αποτελούν αιτία διακοπής του θηλασμού, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνονται συνεχίζοντάς τον.
Πώς αντιμετωπίζεται ο Θηλασμός
Για να μπορέσει μία μητέρα να θηλάσει με επιτυχία και να περιοριστούν τα προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό:
- Ο θηλασμός να ξεκινά άμεσα.
- Η μητέρα να φοράει σουτιέν που να συγκρατεί το στήθος χωρίς να το πιέζει.
- Οι θηλές να πλένονται με σαπούνι και νερό μόνο μία φορά την ημέρα, στο καθημερινό μπάνιο. Πριν τον θηλασμό, θα πρέπει οι θηλές να πλένονται μόνο με νερό και να αποφεύγεται το σαπούνι και το οινόπνευμα που τις ξηραίνουν. Οι θηλές θα πρέπει να διατηρούνται στεγνές και καθαρές.
- Η μητέρα να καθίσει σε αναπαυτική θέση και να φέρει το παιδί σε επαφή με το σώμα της. Επίσης, να χρησιμοποιεί μαξιλάρια για να στηρίξει το σώμα του μωρού, φροντίζοντας να είναι το στόμα του στην ίδια ευθεία με τη θηλή. Μόλις ανοίξει το στόμα του, η μητέρα θα πρέπει να σπρώξει ελαφρά το κεφαλάκι του προς το στήθος και να βεβαιωθεί ότι αρπάζει όχι μόνο τη θηλή, αλλά και τη σκούρα περιοχή γύρω της.
- Στο τέλος του γεύματος, ή αν χρειαστεί να διακοπεί ο θηλασμός για άλλον λόγο (π.χ. όταν το μωρό δεν έχει «πιάσει» καλά το στήθος), δεν θα πρέπει η μητέρα να τραβήξει το μωρό από το στήθος, αλλά να βάλει στη γωνία του στόματός του το μικρό της δάχτυλο. Αλλιώς κινδυνεύει να τραυματίσει τις θηλές της.
- Αν τραυματιστούν ή ερεθιστούν οι θηλές, δεν είναι απαραίτητο να διακοπεί ο θηλασμός (εκτός αν αιμορραγούν). Θα πρέπει η μητέρα να τοποθετήσει το μωρό σωστά στο στήθος της και μετά να μην ξεπλύνει τις θηλές. Το γάλα, αλλά και τα ένζυμα που περιέχονται στο σάλιο του μωρού θα επιταχύνουν την επούλωση.
- Γενικά, συνιστάται να δίνεται στο μωρό εναλλάξ ο ένας μαστός σε κάθε γεύμα.
- Η συχνότητα του θηλασμού καθορίζεται από τις ανάγκες του μωρού. Η μητέρα θα πρέπει να βάζει το μωρό στο στήθος της όσες φορές το ζητά και να αποφεύγει να του δίνει συμπλήρωμα. Είναι καλύτερα να προλαβαίνει να το βάζει στο στήθος πριν αρχίσει να κλαίει.
- Σε περίπτωση υπερφόρτωσης των μαστών, μπορεί η μητέρα να κάνει μασάζ πριν τον θηλασμό, ενώ αν αισθάνεται το στήθος βαρύ και μετά, να επαναλαμβάνει το μασάζ για να αφαιρέσει το γάλα που έχει μείνει.
- Αν «πετρώσει» το στήθος σε κάποιο σημείο, μπορεί η μητέρα να βάλει ζεστές κομπρέσες πριν τον θηλασμό και να κάνει μασάζ. Ο θηλασμός θα πρέπει να γίνει με τον μαστό που εμφανίζει το πρόβλημα και να συνεχίσει το μασάζ. Αν το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θήλαστρο για να απομακρυνθεί το γάλα. Αν η κατάσταση δεν καλυτερεύσει ή αν η μητέρα εμφανίσει πυρετό, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει με τον γιατρό της.
Σε ό,τι αφορά στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας, γενικά χρειάζεται περίπου 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα, από ό,τι πριν την εγκυμοσύνη. Πρέπει να ακολουθεί μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνει αρκετά υγρά. Μπορεί να χρειαστεί συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμινών, ανάλογα με την περίπτωση. Φαίνεται, επίσης, ότι η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων έχει οφέλη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Η γυμναστική της μητέρας στην περίοδο του θηλασμού δεν απαγορεύεται. Το αλκοόλ επιτρέπεται περιστασιακά σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι καλό να προηγείται του θηλασμού τουλάχιστον δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ - επιτρέπονται μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα. Αν το μωρό εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας, κολικούς ή άλλα προβλήματα, ίσως χρειαστεί τροποποίηση στη διατροφή της μητέρας που θηλάζει. Αν η μητέρα χρειαστεί να πάρει φάρμακα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος, Παιδίατρος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γυναικολόγος, Παιδίατρος