Τι είναι το Τρέμουλο και πως αντιμετωπίζεται
Τρέμουλο ή τρόμος είναι η ανεξέλεγκτη, ακούσια κίνηση ενός μέλους του σώματος. Συνήθως πλήττονται το κεφάλι, τα χέρια και οι ώμοι. Τρέμουλο μπορεί να παρουσιαστεί στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στη νόσο του Πάρκινσον, μετά από εγκεφαλικό, μετά από χτύπημα ή και να οφείλεται σε γενετική πάθηση που προκαλεί τον ιδιοπαθή τρόμο.
Ο τρόμος προκαλείται όταν πλήττονται τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τους μύες του σώματος. Εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και σε νεαρότερες ηλικίες. Δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα. Το τρέμουλο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό καθώς δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους. Διακρίνουμε 20 διαφορετικούς τύπους τρόμου. Οι συνηθέστεροι είναι:
- Ιδιοπαθής, ο πιο συχνός τρόμος που εμφανίζεται από την ηλικία των 40 ετών και δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για την εμφάνισή του. Αρχικά επηρεάζονται τα χέρια και ακολουθούν το κεφάλι, η γλώσσα (φωνή και κατάποση), τα κάτω άκρα (βάδιση) και ο κορμός.
- Στατικός ή ηρεμίας, ο τρόμος που συνήθως συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον. Οφείλεται σε δομική βλάβη του εγκεφάλου και εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 χρόνων. Ξεκινά από τα άνω άκρα, αρχικά από τη μία πλευρά και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζει στη συνέχεια το πρόσωπο (στόμα και πηγούνι), τα κάτω άκρα και πιθανόν και τον κορμό.
- Κινητικός ή πρόθεσης, ο τρόμος που εμφανίζεται στην προσπάθεια κάποιας κίνησης (π.χ. πάτημα του κουδουνιού). Προκαλείται από βλάβη στην παρεγκεφαλίδα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο.
- Δράσης ή παρεγκεφαλιδικός, που προκαλείται από την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ ή τοξικών φαρμάκων καθώς επίσης και από βλάβη στους πυρήνες της παρεγκεφαλίδας. Ο τρόμος μπορεί να εμφανιστεί στη μια πλευρά όταν προέρχεται από νόσο ή βλάβη ή και στις δυο πλευρές όταν υπεισέρχονται τοξικοί παράγοντες.
- Μετά-τραυματικός, ο τρόμος που εμφανίζεται μετά από χτύπημα στο κεφάλι, κρανιο-εγκεφαλική κάκωση σε διάστημα που φθάνει και τον ενάμιση χρόνο. Ο τρόμος αυτός συνήθως υποχωρεί μόνος του.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τρέμουλο στα άκρα, συνήθως στα χέρια, ρυθμική κίνηση του κεφαλιού, δυσχέρεια στη χρήση απλών αντικειμένων (μολύβι, πιρούνι, χτένα), τρεμάμενη φωνή.
Πως αντιμετωπίζεται το τρέμουλο
Το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς καταγράφονται σημαντικά στοιχεία, όπως ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων, η ηλικία έναρξης, το μέρος του σώματος που πλήττεται, η συχνότητα της εμφάνισης, πώς εξελίσσεται. Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων οδηγεί στη διάγνωση και στον καθορισμό του τύπου του τρόμου. Ο ειδικός ιατρός νευρολόγος θα συστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που είναι ενδεδειγμένη για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Νευρολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Νευρολόγος