Τι είναι οι Τριχομονάδες και πως αντιμετωπίζονται
Οι τριχομονάδες είναι παράσιτα (μαστιγοφόρα πρωτόζωα) που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες, που ονομάζονται τριχομοναδώσεις. Οι τριχομοναδώσεις είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα. Στις γυναίκες προσβάλλουν τον τράχηλο, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, ενώ στους άνδρες την ουρήθρα και τον προστάτη.
Η μετάδοση των τριχομονάδων, εκτός από τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να γίνει και με επαφή της γεννητικής περιοχής με βρεγμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. πετσέτες, μαγιό, λεκάνη τουαλέτας), καθώς επιβιώνουν για 45 λεπτά εκτός του σώματος. Η μόλυνση με τριχομονάδες συχνά συνδυάζεται και με άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ενώ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και με τον ιό του AIDS. Η μόλυνση της γυναίκας είναι πιο εύκολη τις πρώτες μέρες μετά την περίοδο. Οι άνδρες συχνά είναι ασυμπτωματικοί και μπορεί να μεταδίδουν το παράσιτο, χωρίς να το γνωρίζουν. Όταν εμφανίζουν συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι έκκριμα από την ουρήθρα, πόνος στην ούρηση, φαγούρα. Στις γυναίκες η τριχομονάδωση μπορεί επίσης να είναι ασυμπτωματική, συνήθως όμως εκδηλώνεται με:
- Αυξημένες κιτρινωπές έως πράσινες εκκρίσεις που είναι δύσοσμες (σαν ψαρίλα)
- Μερικές φορές αφρώδεις εκκρίσεις
- Φαγούρα
- Πόνο στην ούρηση
- Πόνο στη σεξουαλική επαφή
- Αίμα κατά τη σεξουαλική επαφή
Αν η λοίμωξη από τριχομονάδες στις γυναίκες μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε:
- Σαλπιγγίτιδα και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου με ενδεχόμενη υπογονιμότητα
- Πρόωρο τοκετό ή γέννηση μωρού με μικρό βάρος
- Αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό HIV (AIDS)
Πώς αντιμετωπίζονται οι Τριχομονάδες
Η τριχομονάδωση αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακά φάρμακα (συνήθως μετρονιδαζόλη) που χορηγούνται είτε από το στόμα είτε τοπικά στον κόλπο. Για να γίνει η εκρίζωση του παρασίτου, είναι απαραίτητο να λαμβάνει αγωγή και ο σύντροφος, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα, για αποφυγή επαναμόλυνσης και να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της αγωγής απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ. Η πρόληψη της μόλυνσης με τριχομονάδες γίνεται με χρήση ελαστικού προφυλακτικού σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και την επιλογή σταθερού συντρόφου. Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη λοίμωξη από τριχομονάδες δεν προσφέρει ανοσία από επαναλοίμωξη. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γυναικολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γυναικολόγος