Τι είναι ο Υποθυρεοειδισμός και πως αντιμετωπίζεται
Ο υποθυρεοειδισμός είναι εκείνη η διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή των ορμονών του αδένα (Τ3 και Τ4). Στον υποθυρεοειδισμό δηλαδή, ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ατόμου.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, άρα και τη λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος, με αποτέλεσμα στον υποθυρεοειδισμό να υπολειτουργεί όλος ο οργανισμός στο σύνολό του. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια συχνή διαταραχή που εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες. Το συνηθέστερο αίτιο υποθυρεοειδισμού είναι μια αυτοάνοση φλεγμονή του αδένα, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα και προκαλεί την υπολειτουργία του. Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού είναι:
- Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς στα πλαίσια θεραπείας υπερθυρεοειδισμού ή καρκίνου του θυρεοειδούς
- Η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για την καταστροφή του θυρεοειδούς στα πλαίσια της θεραπείας υπερθυρεοειδισμού ή καρκίνου του θυρεοειδούς
- Άλλες φλεγμονές του θυρεοειδούς με προσωρινή ή μόνιμη επίπτωση στη λειτουργία του αδένα (π.χ. ιογενής θυρεοειδίτιδα)
- Παθήσεις της υπόφυσης, στις οποίες ο θυρεοειδής αδένας δεν παίρνει εντολή για να παράγει τις ορμόνες του (δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός)
- Φάρμακα (π.χ. αμιωδαρόνη, αντιθυρεοειδικά φάρμακα)
- Έλλειψη ιωδίου, σπάνια πλέον, αφού εμπλουτίζεται το αλάτι με ιώδιο
Οι συχνότερες εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού είναι:
- Εύκολη κόπωση – Αδυναμία – Υπνηλία
- Δυσανεξία στο ψύχος (κρυώνει περισσότερο από όσο θα δικαιολογούσαν οι συνθήκες)
- Δυσκοιλιότητα
- Αύξηση σωματικού βάρους που δεν δικαιολογείται από τις διαιτητικές συνήθειες
- Ξηρότητα δέρματος
- Βραχνάδα φωνής
- Λεπτά και εύθραυστα μαλλιά – Αραίωση του τριχωτού της κεφαλής
- Εύθραυστα νύχια
- Βραχνάδα στη φωνή
- Διαταραχές έμμηνου ρύσης μέχρι και αμηνόρροια
- Οίδημα στο πρόσωπο και στο σώμα (μυξοίδημα)
- Κράμπες
- Αργή ομιλία και αντίδραση στα ερεθίσματα
- Παχιά γλώσσα που μπορεί κρέμεται έξω από το στόμα
- Αργά αντανακλαστικά
- Διόγκωση του αδένα (βρογχοκήλη)
Όταν ο υποθυρεοειδισμός είναι παρών από τη γέννηση και εφ’ όσον δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οδηγεί σε μια βαριά μορφή σωματικής και πνευματικής καθυστέρησης που ονομάζεται κρετινισμός. Το βρέφος με υποθυρεοειδισμό είναι πολύ ήσυχο, κάνει αργές κινήσεις, έχει δυσκοιλιότητα, το κλάμα του είναι βραχνό, κοιμάται πολλές ώρες και μπορεί να έχει μεγάλη γλώσσα που να βγαίνει έξω από το στόμα.
Πώς αντιμετωπίζεται ο Υποθυρεοειδισμός
Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με φαρμακευτική αναπλήρωση των ορμονικών ελλειμμάτων, για όσο διάστημα υπολειτουργεί ο αδένας (συνήθως εφ’ όρου ζωής). Χορηγείται η ορμόνη θυροξίνη (Τ4) σε μορφή δισκίου που παίρνει ο ασθενής νηστικός κάθε πρωί σε δόση που εξαρτάται από τις ανάγκες του. Ο ασθενής με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να κάνει τακτικά εξετάσεις προκειμένου να παρακολουθείται η ρύθμιση των ορμονών του και αν χρειάζεται, να τροποποιείται η δόση της θυροξίνης. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ενδοκρινολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ενδοκρινολόγος