Τι είναι η Βουβωνοκήλη και πως αντιμετωπίζεται
Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης και εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες. Η βουβωνοκήλη είναι προβολή κάποιου μαλακού μορίου μέσα από τον βουβωνικό πόρο και γίνεται αντιληπτή σαν μια διόγκωση στο κάτω μέρος της κοιλιάς προς τα πλάγια (βουβωνική περιοχή). Ο βουβωνικός πόρος είναι ένα φυσικό άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος και όταν συντρέχουν και άλλες συνθήκες είναι ένα ευάλωτο σημείο μέσα από το οποίο μπορεί να προβάλλει κάποιο σπλάγχνο της κοιλιάς.
Η βουβωνοκήλη μπορεί να αφορά στη μία μόνο πλευρά ή και στις δύο και μπορεί να επεκτείνεται στο όσχεο στους άνδρες, ή στα μεγάλα χείλη του αιδοίου στις γυναίκες. Συνήθως το περιεχόμενο της κήλης είναι περιτόναιο (η μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει τα κοιλιακά σπλάχνα) ή κάποιο τμήμα του εντέρου. Σε πολλές περιπτώσεις η βουβωνοκήλη, ιδιαίτερα όταν είναι μικρή, δεν παρουσιάζει συμπτώματα και μπορεί να γίνει αντιληπτή στη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης για άλλο λόγο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:
- Παρουσία διόγκωσης στη βουβωνική χώρα. Η διόγκωση αυτή μπορεί να μεγαλώνει ή να εμφανίζεται μόνο όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή όταν βήχει ή σφίγγει τους κοιλιακούς του. Η διόγκωση μπορεί να είναι σταθερή ή να ανατάσσεται, να μπορεί δηλαδή ο ασθενής να βάλει ξανά μέσα το σπλάχνο που προβάλλει.
- Αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
- Πόνος που μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος ως πολύ έντονος. Γενικά ο πολύ έντονος πόνος, ειδικά όταν εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. ερυθρότητα της περιοχής, εμετούς, κ.ά.), μπορεί να οφείλεται σε κάποια επιπλοκή της κήλης που να χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.
Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση και επιδείνωση μιας βουβωνοκήλης είναι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, σε συνδυασμό ή όχι με ανατομικές ανωμαλίες-ελλείμματα του κοιλιακού τοιχώματος που προκαλούν εξασθένησή του. Τέτοιοι παράγοντες είναι: - Η χρόνια δυσκοιλιότητα - Προβλήματα στην ούρηση που αναγκάζουν τον ασθενή να σφίγγεται για να ουρήσει - Η άρση βάρους - Ο χρόνιος βήχας ή φτάρνισμα - Η παχυσαρκία - Η εγκυμοσύνη - Παθήσεις του ήπατος που προκαλούν ασκίτη (υγρό στην κοιλιά), κ.ά.
Πώς αντιμετωπίζεται η Βουβωνοκήλη
Σημαντικά μέτρα για να προληφθεί η ανάπτυξη βουβωνοκήλης είναι η καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου, δηλαδή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και της δυσουρίας, αποφυγή ανύψωσης βαρών ή ανύψωση με υποστήριξη των κοιλιακών τοιχωμάτων, διακοπή του καπνίσματος, απώλεια βάρους αν χρειάζεται, κλπ. Η αντιμετώπιση της κήλης είναι χειρουργική και σε περίπτωση επιπλοκής (π.χ. περίσφιξης κήλης) πρέπει να γίνεται επειγόντως γιατί κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Γενικός χειρουργός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Γενικός χειρουργός