Τι είναι η Χολερυθρίνη
Η χολερυθρίνη προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη (καταβολισμός αίμης) και υπάρχει σε δύο μορφές:
- Την έμμεση (μη συζευγμένη) η οποία λόγω του ότι είναι αδιάλυτη στο νερό, για να κυκλοφορήσει στο αίμα συνδέεται με λευκωματίνη.
- Την άμεση (συζευγμένη) η οποία είναι υδατοδιαλυτή (κυκλοφορεί στα ούρα), βρίσκεται στο ήπαρ και συνδέεται με γλυκουρονικό οξύ. Από το ήπαρ κατευθύνεται στη χολή, στο λεπτό και στο παχύ έντερο.
Οι δύο παραπάνω μορφές προστιθέμενες μάς αποδίδουν την ολική χολερυθρίνη η οποία είναι υψηλή σε όλες τις μορφές ικτέρου. Φυσιολογικές τιμές: Ολική: 0,30- 1,50 mg/dl Άμεση: 0,01- 0,3 mg/dl Έμμεση: 0,20- 1,20 mg/dl Χρειάζεται αποφυγή λήψης τροφής για 10-12 ώρες πριν την αιμοληψία. ΑΙΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ Οι συνηθισμένες παθήσεις που δίνουν ψηλές τιμές χολερυθρίνης έχουν να κάνουν με:
- Μεγάλη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης που συμβαίνει στον αιμολυτικό ίκτερο
- Διαταραχή του μεταβολισμού στο ήπαρ λόγω κίρρωσης ή όγκου (ηπατοκυτταρικός ίκτερος)
- Αδυναμία προώθησής της προς τα χοληφόρα αγγεία λόγω λίθου - όγκου που προκαλεί τον αποφρακτικό ίκτερο.
Άλλες αιτίες
- Σύνδρομο Gilbert
- Σωματική καταπόνηση
- Άγχος
- Διατροφικές αλλαγές (νηστεία, δίαιτες, αφυδάτωση)
- Αλκοόλ
- Φάρμακα
- Χημειοθεραπεία
- Λοιμώξεις (ηπατίτιδα)
Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Μικροβιολόγος , Παθολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Μικροβιολόγος , Παθολόγος