Τι είναι η Υποθερμία και πως αντιμετωπίζεται
Υποθερμία ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου.
Μηχανισμός θερμορύθμισης Στη ζέστη, το σώμα ιδρώνει για να αποβάλει θερμότητα και να δροσιστεί. Στο κρύο, δημιουργείται ρίγος, με αποτέλεσμα την παραγωγή θερμότητας για να διατηρηθεί μια κανονική θερμοκρασία σώματος. Όταν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπάρχουν παρατεταμένες συνθήκες κρύου, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να διατηρήσει σε φυσιολογικές τιμές τη θερμοκρασία του. Αίτια υποθερμίας:
- Χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος
- Υγροί και ψυχροί άνεμοι
- Πολύωρη παραμονή στο νερό
- Παραμονή σε ψυχρούς και υγρούς χώρους
- Θερμοκρασίες παγωνιάς
- Εξάντληση
Κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν υποθερμία:
- Οι ηλικιωμένοι
- Τα βρέφη
- Τα μικρά παιδιά
- Οι λεπτοί άνθρωποι
Συμπτώματα υποθερμίας:
- 35-37 ⁰C: Μελανά άκρα, κρύο και χλωμό δέρμα, ή ζωηρό ρόδινο ή πρησμένο, ταχυκαρδία, ρίγος με έντονο τρέμουλο το οποίο σταματά όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού του σώματος πέσει στους 30 βαθμούς Κελσίου.
- 32-35 ⁰C: Δυσκολίες ομιλίας με μπέρδεμα του λόγου, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, υπεραερισμός με αυξημένη συχνότητα αναπνοών.
- 28-32 ⁰C: Αμνησία, λήθαργος, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακός παλμός που είναι αδύναμος, ακανόνιστος ή μη ψηλαφητός, απώλεια συντονισμού των κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία και ακαμψία των μυών, ΗΚΓ ανωμαλίες.
- <28 ⁰C: Κώμα, μυδρίαση, απώλεια τενόντιων αντανακλάσεων, κοιλιακή μαρμαρυγή, ασυνήθιστα χαμηλή συχνότητα αναπνοής, άπνοια, ο ασθενής παύει να έχει ρίγη, ούτε έχει «αίσθηση του κρύου».
Στα παιδιά:
- Κοκκίνισμα στα μάγουλα, στο πηγούνι και στα άκρα
- Απουσία κλάματος
- Αδύνατο πιπίλισμα κατά τον θηλασμό
ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Προσπάθεια να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος για να προληφθούν επιπλοκές ή ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό
- Υποδήματα και βρεγμένα ρούχα πρέπει να αφαιρούνται
- Τοποθέτηση του υποθερμικού άμεσα σε εσωτερικούς χώρους
- Προστασία του σώματος από τον άνεμο
- Κάλυψη του κεφαλιού με κουβέρτες
- Προσπάθεια θέρμανσης συγκεκριμένων σημείων του σώματος με τοποθέτηση ζεστών αντικειμένων ή κομπρεσών ή ειδικών ισοθερμικών στον λαιμό, στο στομάχι, στους καρπούς και στις βουβωνικές περιοχές. Με αυτό τον τρόπο θερμαίνεται το αίμα που κυκλοφορεί.
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Οι ενέργειές μας να έχουν σαν στόχο την πρόκληση της αύξησης της εσωτερικής θερμοκρασίας, αν δεν τα καταφέρουμε και ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένη υποθερμία τότε :
- Δεν πρέπει να τοποθετείται άμεση πηγή θερμότητας όπως ζεστό νερό ή λάμπα θέρμανσης.
- Επίσης πρέπει να αποφεύγετε να θερμαίνετε πρώτα τα άκρα του σώματος δηλαδή τα πόδια και τα χέρια.
- Τοποθετούμε θερμοφόρες μόνο στα παρακάτω μέρη του σώματος στα οποία το αίμα βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του σώματος και έτσι θα μεταφερθεί γρήγορα η θερμότητα στο υπόλοιπο σώμα. :
- Στο στομάχι
- Στον αυχένα
- Στους καρπούς
- Στις βουβωνικές περιοχές
Αποφύγετε το τρίψιμο η το μασάζ και γενικά πρέπει οι κινήσεις και η μεταχείριση να είναι ήπια γιατί υπάρχει κίνδυνος καρδιακής ανακοπής. Αποκατάσταση ηλεκτρολυτών και ενεργειακών πόρων και ενυδάτωση Απαγορεύεται η λήψη οινοπνευματωδών, χορηγούνται ζεστά ροφήματα όπως το τσάι με ζάχαρη το οποίο θα προσφέρει ενέργεια και θερμότητα. Επίσης χορηγούνται γλυκά και σοκολάτες που περιέχουν υδατάνθρακες και ζάχαρη και γρήγορα μετατρέπονται σε θερμότητα και ενέργεια. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος , Γενικός Ιατρός Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Παθολόγος , Γενικός Ιατρός