Skip to the content

Πώς να επιλέξω τη σωστή μέθοδο αδυνατίσματος;

Πώς να επιλέξω τη σωστή μέθοδο αδυνατίσματος;

Η διατροφολόγος-διαιτολόγος κα. Βαλασιάδου γράφει για τα μυστικά της επιλογής του σωστού τρόπου απώλειας βάρους και του σωστού διαιτολογίου. Και ξαφνικά, με κάποιο τρόπο, καταφέρατε να βάλετε κιλά. Παίρνετε λοιπόν την απόφαση πως ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι γι’ αυτό! Και τώρα τι; Εντελώς απροειδοποίητα, ανακαλύπτετε ότι είστε περικυκλωμένοι! Τόσοι ειδικοί, τόσοι τρόποι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, τόσα «θαυματουργά» διαιτολόγια, τόσα αποτελεσματικά μηχανήματα, τόσα «μαγικά» σκευάσματα… Τί να πρωτοδιαλέξει κανείς; Και κυρίως: πώς να διαλέξει; 

Δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις Ο άνθρωπος είναι λίγο φυγόπονος από τη φύση του. Όταν μπροστά του έχει κάτι που απαιτεί προσπάθεια, ασυναίσθητα, η πρώτη του κίνηση είναι να πάει προς τον εύκολο δρόμο. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό, μας κάνει εύκολα θύματα στο παραμύθι. Γιατί το παραμύθι μπορεί να είναι ψέμα, ακούγεται όμως ωραία. Δηλαδή, ακούμε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε. Μια καλή αρχή είναι να μην αντιμετωπίζουμε το θέμα όπως τη γνωστή ιστορία της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων». Μπορεί η φυγόπονη φύση μας να μας οδηγεί στη σκέψη «θέλω να χάσω εύκολα, γρήγορα και χωρίς θυσίες», αλλά όταν φτάνουμε να πιστεύουμε τον καθένα που μας προτείνει τον κάθε ευφάνταστο τρόπο για να το πετύχουμε, θα έχουμε πρόβλημα και μάλλον θα το πληρώσουμε ακριβά και όχι μόνο από οικονομικής πλευράς. Ιεραρχήστε τα «θέλω» σας Σαν επόμενο βήμα, θα πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες για τα αποτελέσματα που πρέπει να έχει μία δίαιτα στον οργανισμό μας. Σαν πρώτη λοιπόν προτεραιότητα, θα πρέπει να έχουμε το να μην επιβαρυνθεί η υγεία μας, ούτε στο ελάχιστο. Σαν δεύτερη, φυσικά, το να χάσουμε βάρος και μετά όλα τα υπόλοιπα. Από εκεί και ύστερα, θα πρέπει με σύνεση και λογική να κρίνουμε την κάθε πρόταση που μας γίνεται. Σκέψεις-«κλειδιά» που μπορούν να μας βοηθήσουν

  • “Follow the money”. Ακολουθώντας το χρήμα, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τα πραγματικά κίνητρα μιας πρότασης που κάποιοι «ειδικοί» μας παρουσιάζουν σαν την απόλυτη αναγκαιότητα, είτε πρόκειται για κάποια ειδική μέτρηση ή εξέταση, κάποια θεραπεία με κάποιο μηχάνημα, κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, είτε για κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Αν υπήρχε ένας εύκολος και ανώδυνος τρόπος για αδυνάτισμα, χωρίς να απαιτεί καμιά προσωπική προσπάθεια, πολύ απλά δεν θα υπήρχαν παχύσαρκοι στον κόσμο!
  • Γενικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ένα διατροφολόγιο, είτε είναι αδυνατίσματος είτε όχι, απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο άτομο, σε μία δεδομένη στιγμή της ζωής του και σχεδιάζεται από τον διατροφολόγο, που έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο σπουδών και όχι από τον οποιοδήποτε αποτυχημένο στον τομέα του, επιστήμονα άλλης ειδικότητας ή τα όποια πρόσωπα προβάλλονται κατά καιρούς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δηλώνουν διαιτολόγοι. Άρα, αμέσως προκύπτει το συμπέρασμα ότι όλες οι γενικεύσεις που απευθύνονται σε όλο τον κόσμο ή που χωρίζουν τον πληθυσμό σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Αν σκεπτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα, σκευάσματα, μηχανήματα ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση, ανεξάρτητα από το ποιος μας τα προτείνει, καλύτερα να ελέγξουμε διεξοδικά πρώτα τις παρενέργειες που αυτά μπορεί να έχουν, αλλά και την πραγματική τους αποτελεσματικότητα. Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα προσωπικό διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής και τίποτε άλλο.

Πως μπορούμε να κρίνουμε ένα διαιτολόγιο ως υγιεινό, ακίνδυνο ή επικίνδυνο

  • Ένα σωστό διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο, δηλαδή, να απευθύνεται σε ένα άτομο και σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο.
  • Γενικά, δεν θα πρέπει να αποκλείει κάποια ή κάποιες ομάδες τροφίμων εξολοκλήρου και να μην προτείνει μονοφαγίες ή μέρες αφαγίας, γιατί κάτι τέτοιο παραπέμπει σε επικίνδυνα χημικά «κόλπα».
  • Επίσης, δεν θα πρέπει να είναι πολύ υποθερμιδικό και «φτωχό», γιατί κάτι τέτοιο καταστρέφει μόνιμα τον μεταβολισμό, χωρίς να προσφέρει μεγαλύτερη απώλεια, παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, πέραν των άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να επιφέρει. Ο μεταβολισμός για να είναι και να παραμείνει ενεργός, χρειάζεται τροφή.
  • Αν κάπου στην πορεία της δίαιτας ανακαλύψουμε πως δεν αισθανόμαστε καλά, νιώθουμε αδυναμία, ζαλιζόμαστε ή έχουμε παρουσιάσει το οποιοδήποτε σύμπτωμα που συνδέεται με τη μέθοδο αδυνατίσματος που ακολουθούμε, μπορούμε να υπαναχωρήσουμε και να αλλάξουμε γνώμη ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα απ’ το αν έχουμε απώλεια ή όχι. Εδώ καλό είναι να είμαστε και λίγο προσεκτικοί για να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο και κατηγορούμε για τα πάντα τη διατροφή μας.

Και να θυμόμαστε πως πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και πως όχι, δεν διορθώνονται τα πάντα…

(13 Αξιολογήσεις)